TOPlist

Redakce doporučuje: 8 aplikací, které vám usnadní cestování

Vlakem, autobusem nebo městskou hromadnou dopravou čas od času cestuje každý z nás. My jsme pro vás vybrali osm užitečných aplikací, které vám cestování po České republice usnadní.

Dojíždění za prací, studiem, nebo přáteli je v dnešní době mnohem jednodušší, než tomu bylo v minulosti, a tak dnes nacestujeme desítky, někdy i stovky kilometrů denně, abychom se dostali tam, kam potřebujeme. Provozovatelé přepravních služeb se snaží přehlednost jízdních řádů neustále vylepšovat, nicméně cestujících, kteří hledají svůj spoj v tabulce na zastávce pomalu, ale jistě ubývá.

 

V dnešním díle seriálu jsme pro vás proto vybrali několik aplikací, které vám s cestováním pomohou a budou vždy připraveny ve vaší kapse. Spoje se v nich hledají velmi pohodlně a neustále se zdokonalují, takže ve velkých městech se dozvíte i zpoždění autobusů, nebo tramvají v Praze.

Určitě se nezapomeňte podívat na předchozí díly našeho seriálu, ve kterých najdete například tipy na nejlepší aplikace pro sledování počasí, což se před odjezdem na hory může hodit. A také tipy redakce na zajímavé hry, kterými si můžete krátit volné chvíle.

CG Transit

Tato aplikace pro jízdní řády má oproti dalším velkou konkurenční výhodu – funguje i offline. To se může hodit, když nestíháte, a již v tunelu metra si zjišťujete, kdy vám navazuje spoj. Podle toho buď popoběhnete, nebo se naopak nikam hnát nebudete, abyste například na důležitou schůzku nepřišli zpocení a uřícení. Přes aplikaci je také možné zakoupit SMS jízdenku.

  • Hodnocení na Google Play: 4,6/5
  • Cena: zdarma na 1 měsíc, poté od 40 Kč/rok

CG Transit je graficky velmi povedený, přehledný a nabízí některé zajímavé funkce. Když například přejedete po nalezeném spoji zleva doprava, zobrazí se vám další, nemusíte tedy sjíždět v seznamu stále níže, pokud chcete vyrazit až za delší dobu. Stejně tak je možné uložit vyhledaný spoj, který pak najdete po přejetí z levé strany displeje. Odsud můžete trasu jednoduše vyvolat znovu.

    

Ceny jízdních řádů závisí na licenci, například vlaky v ČR, stejně jako autobusy v ČR a Pražská integrovaná doprava (bez vlaků), vyjde na 40 Kč za rok. Pokud však cestujete všemi těmito prostředky, rozhodně se vyplatí pořídit celý balíček spojů v České republice, který vyjde na 75 korun/rok. Za stejnou cenu pořídíte i spoje na Slovensku nebo vlakové spoje po Evropě. Vše dohromady pak vyjde na 125 korun za rok.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store Odkaz na WP katalog

IDOS Jízdní řády

Jízdní řády, provozované vydavatelstvím MAFRA, můžete oproti CG Transitu používat zdarma, pokud vám nevadí reklamy a potřeba být při vyhledávání na internetu, aplikace totiž neumí pracovat offline.

  • Hodnocení na Google Play: 4,1/5
  • Cena: zdarma, verze bez reklamy 49 Kč/rok, resp. 149 Kč nastálo

IDOS je při používání také velmi intuitivní a spolehlivě vám najde veškeré spoje, které hledáte. I skrze tuto aplikaci si můžete jednoduše koupit SMS jízdenku; dostanete se tak do zpráv, kde budete mít již předvyplněnou šablonu a stačí ji jen odeslat. Také si můžete nastavit zobrazení upozornění několik minut před odjezdem spoje. V Praze aplikace zobrazuje i zpoždění autobusů MHD.

   

Pokud byste se chtěli zbavit reklamy, můžete vývojářům zaplatit 49 Kč, za tuto částku reklama zmizí na rok, po zaplacení 149 Kč se reklamy zbavíte trvale.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

Pubtran

Třetí aplikací na jízdní řády je Pubtran. Ta je bez reklamy a k jejímu použití taktéž potřebujete internet. Poté, co ji vzal pod svá křídla Seznam, si však uživatelé stěžují na časté nepřesnosti v jízdních řádech – aplikace totiž funguje na datech od Seznamu a ne od společnosti Chaps, která je jejich jediným správcem.

  • Hodnocení na Google Play: 4,3/5
  • Cena: zdarma

Pubtran je graficky povedený a od odkoupení Seznamem ušel další kus cesty, ještě má však kam kráčet. Jednoduchost zde hraje prim, v bočním menu najdete v podstatě jen vyhledávání spojení, historii a oblíbené položky.

    

Možnost nastavit si upozornění před odjezdem vybraného spoje najdeme i zde. To můžete dostat jak 15 minut před odjezdem, tak 3 minuty před přestupem.

Odkaz na Google Play

WMM Jízdní řády

Stejně jako předchozí aplikace, i tato slouží k vyhledávání jízdních řádů, je však dostupná pro Windows Phone a uživatelé ji velmi chválí.

  • Hodnocení v Microsoft Store: 4,4/5
  • Cena: 55 Kč

Data jsou čerpána od společnosti Chaps, takže jsou vždy aktuální, a to jak pro Českou republiku, tak i pro Slovensko. I zde si můžete ukládat trasy, na kterých často vyhledáváte spoje, do oblíbených, nebo si skrze aplikaci objednat SMS jízdenku.

    

Aplikace je dostupná na Windows Phone 7.8, 8, 8.1 a Windows 10 Mobile za cenu 55 Kč.

Odkaz na WP katalog

MůjVlak

Jak již samotný název napovídá, jedná se o aplikaci týkající se vlakových spojů, kterou provozují České dráhy.

  • Hodnocení na Google Play: 4,4/5
  • Cena: zdarma

MůjVlak vám vyhledá veškeré vlaky, a to i na Slovensku, tam si však není možné koupit jízdenku přímo v aplikaci. Pro Českou republiku tato možnost je a s nákupem vám pomůže průvodce. Stačí vybrat třídu, ve které chcete cestovat, poté zda chcete koupit přímo jízdenku, nebo pouze zarezervovat místo, dále či potřebujete i zpáteční lístek, počet osob a případné průkazy, a nakonec se vám objeví souhrn objednávky. Poté je již jen třeba vyplnit, jak bude ověřena vaše totožnost a způsob platby. V nabídce je MasterPass, platební karta, nebo PaySec.

   

Pro zjišťování případného zpoždění je třeba být připojen k internetu, ale můžete si také stáhnout jízdní řády offline pro případ, že se z nějakého důvodu nebudete moci připojit. Kromě toho se skrze aplikaci dozvíte i výluky na trati, včetně dat od kdy do kdy budou trvat.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

SMS jízdenka

Zde nejspíše není třeba se příliš rozepisovat. SMS jízdenka je velmi jednoduchá aplikace, jež vám usnadní cestování po 14 větších městech v České republice.

  • Hodnocení na Google Play: 4,4/5
  • Cena: zdarma

V nabídce je Brno, Hradec Králové, Karlovy Vary, Liberec, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Plzeň, Praha, Sokolov, Tábor, Zlín a Otrokovice, Ústí nad Labem a České Budějovice. Díky aplikaci nemusíte zjišťovat, v jakém tvaru je nutné odeslat SMS zprávu, stačí pouze kliknout na dobu, po kterou chcete po městě cestovat a aplikace již vše udělá za vás.

    

Pokud SMS jízdenky nakupujete často, můžete sledovat i vaše statistiky, včetně celkové částky, kterou jste na lístky vynaložili.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

NaVlak

Aplikace NaVlak je svým použitím velice jednoduchá, v podstatě můžete mít odjezdovou tabuli v kapse. Pokud například chodíte při čekání na vlak po obchodech, nebo sedíte v pohodlí útulné nádražní kavárny, odkud nevidíte na tabule odjezdů, můžete si zbývající čas vždy zkontrolovat zde.

  • Hodnocení na Google Play: 4,6/5
  • Cena: zdarma

Na výběr je z obrovského množství zastávek, nenaleznete však všechny. Pokud víte, kterými většími nádražími váš vlak projíždí, můžete si jeho příjezd zkontrolovat takto, u menších měst, bohužel, případná zpoždění ani odjezdy nezjistíte.

   

Na plochu si také můžete umístit widget, abyste aplikaci nemuseli spouštět pokaždé, když chcete odjezdy zkontrolovat.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

Fare2Bandit

Neradi bychom čtenáře naváděli k nekalým praktikám při cestování, nicméně dnešní díl by vám měl pohyb městskou hromadnou dopravou usnadnit. Věříme tedy, že tuto aplikaci budete využívat pouze v případě, že zrovna pojedete pro lístek, jelikož prodejní místo máte od domu daleko, došel vám kredit, takže si nemůžete poslat SMS, drobné do automatu na jízdenky v peněžence nemáte a v trafice vám lístek neprodali proto, že neměli na vrácení na dvoutisícovou bankovku.

  • Hodnocení na Google Play: 4,1/5
  • Cena: zdarma, odstranění reklamy 32 Kč

Fare2Bandit totiž slouží k vyhnutí se revizorům. Uživatelé do aplikace přidávají zastávky, na kterých narazili na kontrolu, aby se ti výše zmínění, kteří zrovna jedou pro lístek nebo Opencard, mohli vyhnout pokutě, která cenu za jízdenku výrazně navýší.

   

Pro sdílení informací je třeba se zaregistrovat a přihlásit. Aplikace je závislá na počtu uživatelů, kterých je relativně hodně, nový záznam se v aplikaci objevuje v průměru každých zhruba 10 minut, alespoň v Praze.

Případnou službu, kterou vám aplikace prokáže, můžete ocenit jak příspěvkem vývojářům, tak zakoupením widgetu. Reklamu můžete v aplikaci odstranit za poplatek 32 Kč. Nejlepším řešením je však koupit si lístek a jezdit v klidu, bez zbytečného stresu, zda vás přece jen někdo nechytí.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku