TOPlist

Redakce doporučuje: Užitečné aplikace na hory

Blíží se vánoční svátky a čas odpočinku. Mnozí z nás je stráví v pohodlí domova, někteří naopak na horách. Podívejte se s námi, jaké aplikace by se vám nejen při sjíždění svahů mohly hodit.

V zahraničí již panují příznivé podmínky pro zimní radovánky a zimní střediska se začínají pomalu probouzet z letního spánku. Výběr je opravdu široký, jak v České republice, tak i v zahraničí, především v alpských střediscích, které zřídkakdy sestávají pouze z jednoho areálu. Mnohem častěji se jedná o velké konsorcium několika areálů, takže je možné vyzkoušet desítky kilometrů sjezdovek.

V dnešním díle seriálu jsme vybrali 5 aplikací, se kterými si můžete vybrat pro vás nejvhodnější destinaci, zjistit spoustu zajímavých informací o vašem sjezdu z vrcholu či běžkování, i přijmout hovor bez velkých obtíží, aniž byste museli sundavat rukavice a pouštět si do rukávů zimu.

Určitě se nezapomeňte podívat i na předchozí díly našeho seriálu, ve kterých najdete například tipy na nejlepší aplikace pro sledování počasí, což se před odjezdem na hory může hodit. A také tipy redakce na zajímavé hry, kterými si můžete krátit volné chvíle.

Ski info CZ/SK

Pokud letos vyrážíte na hory do Čech, aplikace Ski info by vám v telefonu rozhodně chybět neměla. Je zaměřená čistě na české hory a najdete v ní všechna naše střediska.

  • Hodnocení na Google Play: 3,9/5
  • Cena: zdarma

Po spuštění se dostanete na seznam areálů, ze kterých si můžete vybrat váš oblíbený, označit jej hvězdičkoua tím jej mít vždy po spuštění aplikace na očích. Zda jsou střediska v provozu indikuje kolečko vedle názvu střediska, které je buď červené, nebo zelené.

  

Po rozkliknutí se dostanete k informacím o výšce sněhu, počtu vleků, které jsou v provozu, typu sněhu, k předpovědi počasí na další dva dny i mapě areálu, která sice není v perfektní kvalitě, ale číst se z ní dá.

  

K dispozici jsou také záběry z webových kamer, kontaktní informace včetně otevírací doby a poměrně detailní data o sjezdovkách, lanovkách a vlecích, ale i užitečné pokyny pro běžkaře. V aplikaci také najdete tipy na nadcházející události a především info o tom, kdy v daném středisku lyžařská sezóna začíná. Pokud ještě nejste rozhodnutí, kam se vydat, můžete využít i seznam středisek, ke kterým jste v dané chvíli nejblíže.

Odkaz na Google Play

Zimní Alpy

Jak již samotný název napovídá, jedná se o aplikaci, která vám poskytne spoustu informací o Alpách, jež bývají čím dál častěji cílem českých lyžařů.

  • Hodnocení na Google Play: 4/5
  • Cena: zdarma

Aplikace je plně v češtině, a tak její používání není problém. Potěšily nás také české popisy zahraničních lyžařských středisek, u kterých se nejedná o strojový překlad, a tak dávají smysl, ačkoliv se jedná spíše o reklamní text. Poté, co si najdete své středisko, do kterého se chystáte, vám aplikace nabídne spoustu informací.

  

Kromě nadmořské výšky se dozvíte i celkovou délku sjezdovek, vzdálenost střediska od Prahy a Brna, cenu SkiBusu a další informace, včetně již zmíněného popisu střediska. Kromě toho se můžete na spodní liště aplikace přepínat mezi dalšími okny, které vám řeknou v podstatě vše, co by vás mohlo zajímat – od informací o sněhu, přes předpověď na další dny, mapy středisek (které jsou však v nízkém rozlišení, slouží tedy spíše k hrubé orientaci v areálu), seznamu hotelů včetně ceny, až po aktuální obrázky z kamer na sjezdovkách.

  

Mimo to si můžete nastavit i oblíbená střediska, včetně notifikací o nově napadaném sněhu. Celkově se tedy jedná o užitečnou aplikaci, kterou bychom při cestě do Alp určitě doporučili mít v kapse.

Odkaz na Google Play

OnTheSnow

Aplikace OnTheSnow je dalším komplexním pomocníkem na hory. Najdete v ní všechny potřebné údaje o středisku, do kterého se chystáte, ať už se jedná o výšku sněhu a počasí, kamery na sjezdovkách, fotogalerii, cen skipasů, nebo například nabídku slev (pokud jsou nějaké k dispozici).

  • Hodnocení na Google Play: 4,2/5
  • Cena: zdarma

Střediska, která si označíte jako oblíbené, se zobrazí na hlavní stránce a můžete si k nim taktéž stáhnout mapu, která je konečně v dobrém rozlišení a je skutečně možné se podle ní detailně orientovat.

   

V aplikaci najdete také různé slevy a akce, nabídky hotelů, aktuality, nebo v případě, že ještě nemáte své vlastní vybavení, můžete si u nejnovějších modelů projít jejich specifikace a u některých z nich si i přečíst krátké recenze. Ve spodním řádku vás bude po celou dobu doprovázet reklama, a i když ji nejde úplně ignorovat, nepůsobí příliš rušivě.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

Ski Tracks

Pokud vás někdy zajímalo, jakou rychlostí se řítíte ze svahu, jaký výškový rozdíl jste při tom překonali, a jak dlouhá sjezdovka vlastně je, můžete ke změření těchto hodnot využít aplikaci Ski Tracks.

  • Hodnocení na Google Play: 4,5/5
  • Cena: 25 Kč

Její prostředí je velmi jednoduché, v podstatě jsou v ní pouze čtyři záložky – sledování jízdy, mapa, analýza sjezdu, a profil, kam se promítají grafy rychlosti a výšky, které překonáváte.

  

Příjemné na aplikaci je, že je poměrně šetrná k baterii, podle vývojářů by měla vydržet až 20 hodin sbírání informací. V nastavení je také možnost ukončit její činnost, pokud hodnota nabití baterie klesne pod 30, 20, nebo 10 procent. Pokud vlastníte hodinky Pebble Watch, můžete je s aplikací propojit a dívat se na hodnoty na svém smartphonu.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

EarAnswer Auto Call Picker

Poslední v našem výčtu je velmi jednoduchá aplikace, která však může na vrcholcích hor, kde jsou teploty hluboko pod bodem mrazu, přijít vhod. V případě, že vám v tu chvíli někdo zavolá, vzhledem k tlustým rukavicím nebude váš displej reagovat na dotyky s příliš velkou ochotou.

  • Hodnocení na Google Play: 3,7/5
  • Cena: zdarma


V podstatě jediné dialogové okno, které aplikace nabízí. Je v něm však vše, co je třeba.

Tato aplikace, která je v podstatě pouze ikonka v telefonu, po jejímž stisknutí vám nabídne pouze čtvereček k zaškrtnutí, zda má reagovat na přiblížení telefonu k uchu, nebo ne. Pak již stačí pouze zvonící telefon zvednout k uchu a hovor se automaticky přijme. Mnoho telefonů tuto funkcionalitu nabízí přímo od výrobce, pokud však váš telefon touto možností nedisponuje, můžete si ji dodat externě.

Odkaz na Google Play

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku