TOPlist

Toshiba má na krku obrovský skandál. Kvůli falšování účetnictví odstupuje šéf společnosti

Pokud jste čekali na největší „korporátní skandál roku“, právě jste se dočkali. Společnost Toshiba totiž vůbec poprvé oficiálně přiznala, že její zaměstnanci ve velkém falšovali účetnictví, v důsledku čehož odstupuje šéf společnosti Hisao Tanaka a další představitelé vysokého managementu.

Jak uvedl mluvčí Toshiby, ilegální úpravou účetních knih japonská korporace v uplynulých letech vykázala o 1,2 miliardy dolarů vyšší zisk, než kolik opravdu vydělala. V důsledku toho odstupuje nejen Tanaka, ale také vysocí manažeři Norio Sasaki a Atsutoschi Nishida.

Podle listu USA Today za skandálem stojí velký tlak akcionářů na představitele Toshiby kvůli tomu, že firmě se od roku 2008 přestalo dařit v jejím klíčovém byznysu, tedy prodeji počítačů. Management si nastavil nerealistické cíle, což zaměstnance údajně vedlo k falšování účetnictví. I když Tanaka o falšování knih podle všeho nevěděl, vyvodil z této aféry nakonec osobní důsledky.

Podle USA Today představitelé Toshiby nadhodnocením finančních výkazů pro sebe žádnou výhodu nezískali a šlo jim spíše o to, aby firmu zachránili. To však nemění nic na tom, že management porušil zákon a zklamal své akcionáře.

Autor článku Martin Stančík
Martin Stančík

Kapitoly článku