Domů » Recenze » Recenze Samsungu Galaxy S21 a S21+: zatraceně sexy telefony

Recenze Samsungu Galaxy S21 a S21+: zatraceně sexy telefony

Samsung letos představil trojici svých vlajkových novinek řady Galaxy S21 trochu netradičně už v první polovině ledna. Mega recenzi nejvyššího modelu S21 Ultra jste si mohli přečíst už před několika dny a nyní se podíváme na zbývající dva modely Galaxy S21 a Galaxy S21+. Právě dnes se trojlístek smartphonů začíná oficiálně prodávat na českém trhu.

  • konec nudným plackám; novinky lákají na nápaditý design a zajímavé barvy
  • Galaxy S21 má velmi příjemné rozměry, špičkové fotoaparáty a skvělou výbavu
  • balení je hodně osekané – chybí nejen sluchátka, ale i nabíječka

Jak se od sebe liší Galaxy S21 a S21+?

A proč recenzuji oba telefony dohromady? Ve skutečnosti mezi nimi není až tolik rozdílů a jedná se tedy o hodně podobná zařízení. Jako první si asi všimnete dvou velikosti. Pluskový model přirozeně nabízí větší panel a to 6,7 palců oproti 6,2 palcům u Galaxy S21. Rozlišení ale zůstává u obou stejné: 2400 x 1080 px. Také dynamická obnovovací frekvence dosahuje stejných hodnot v rozmezí 48 až 120 Hz.

Galaxy S21 S21plus
Samsung Galaxy S21 a S21+

Dalším znatelným rozdílem je materiál, z kterých jsou vyrobena záda obou modelů. Menší Galaxy S21 má záda plastová, zatímco S21+ přichází s tvrzeným sklem. Tady bych rád zmínil, že ačkoliv si použití plastu vysloužilo kritiku veřejnosti, konstrukce telefonu je velmi pevná a vše lícuje, jak má. Nemám tedy vůbec žádný problém s plastovými zády, které navíc v matném provedení vypadají opravdu pěkně a nevzbuzují dojem levného telefonu.

Větší model S21+ pak nabízí také větší baterii s kapacitou 4800 mAh. Do menšího S21 se vešel 4000mAh akumultor. A jedním ze zásadních rozdílů především do budoucna je přenos pomocí technologie UWB, kterým se také může chlubit pouze dražší varianta. To aktuálně nemusí mrzet, nicméně pokud telefony neměníte každoročně a máte v plánu s S21 nějaký pátek vydržet, za pár měsíců či let vás může absence UWB přenosů zamrzet. Větší rozšíření této technologie je za dveřmi.

Posledním logickým rozdílem je samozřejmě cena obou modelů. Galaxy S21 startuje na částce 22 490 Kč (128 GB), Galaxy S21+ na 27 990 Kč (128 GB). Varianty s 256GB pamětí pak vyjdou na 23 990 a 29 490 Kč včetně DPH.

Obsah balení neoslní, design rozhodně ano

Už když ke mně dorazily exempláře Galaxy S21 a S21+, všiml jsem si poměrně malé krabičky. Samsung se totiž vydal po stejné cestě jako Apple a Xiaomi a ze základní výbavy odstranil nabíječku. S telefony vám tedy dorazí pouze návod, špendlík na SIM slot a kabel (USB-C to USB-C). Balení je dokonce tak osekané, že chybí i sluchátka.

Tento krok vzbuzuje velké vášně, nicméně i já se řadím mezi uživatele, kterým doma leží hromada různých typů napájecích adaptérů. Zkrátka telefony odchází, nabíječky zůstávají. V dnešní době navíc mnoho lidí vlastní bezdrátové nabíječky, které mohou být integrovány i do nábytku nebo například do auta. Je už tedy na každém, aby si svůj ideální způsob nabíjení našel a nabíječky obstaral v případě, že je ještě nemá.

Samsung Galaxy S21 S21029
V balení chybí nejen sluchátka, ale i nabíjecí adaptér

Samsung samozřejmě tento krok vysvětluje snahou o větší ekologii, to že tím ale ušetří nemalé peníze je zřejmé. Z hlediska financí je to pro Samsung extrémně výhodné – nejen že díky velikosti krabičky ušetří místo při přepravě, ale ještě dokáže nabíječku samostatně.

Jinak ale musím přiznat, že po prvním rozbalení telefonů jsem byl velmi příjemně překvapen. Testoval jsem model S21 v růžovém provedení „Phantom Pink“ a S21+ ve fialové verzi s označením „Phantom Violet“. V kombinaci s bronzovým rámečkem a nevšedně „zakouslým“ modulem s fotoaparáty, které nepatrně vystupuje nad zadní stranu, vypadají oba Samsungy jako z budoucnosti.

Samsung Galaxy S21 S21044
Modul s fotoaparáty nad zadní stranou lehce vystupuje. Rozdíl ale není tak velký, jako u Galaxy S21 Ultra.

Jihokorejský gigant se nebál experimentovat a tenhle krok mu perfektně vyšel – zadní strana prostě vypadá fantasticky, a to zejména v nové fialové variantě, a mezi konkurencí jej poznáte na první pohled. Dílenské zpracování působí velmi solidním dojmem, nikde nic nevrže a vše dokonale lícuje. Krytí IP 68 značí kompletní odolnost proti vniknutí vody (a prachu).

Galaxy S21 1
Ergonomie obou novinek je skvělá, menší Galaxy S21 ale do ruky přece jenom padne o něco lépe

Jak jsem již zmiňoval v úvodu, špatný pocit nemám ani z plastových zad levnější S21. Možná se mi dokonce tato matná úprava líbí více a zároveň méně klouže v ruce. Oba modely jsou k dispozici ještě ve dvou dalších barevných variantách – šedé a bílé. Otisky prstů více ulpívají na skleněných zádech S21+.

Na pravé straně telefonů najdeme dvě typická tlačítka pro odemčení a nastavení hlasitosti. Spodní strana ukrývá USB-C konektor. Vedle něj je slot na SIM karty a také mřížka reproduktoru. Druhý reproduktor se ukrývá v horní části telefonu a ačkoliv umí hrát dost hlasitě, zvukově se jedná spíše o průměr. Marně byste hledali 3,5mm výstup pro připojení sluchátek či slot na paměťové karty.

Samsung Galaxy S21 S21058
Slot na dvě nanoSIM karty

Co se týče rozměrů, oba smartphony patří mezi ty větší a těžší (171/202 gramů). Vzhledem k tomu, že pro osobní použití mám o kus menší iPhone SE (2020), nějakou dobu jsem si musel zvykat. S menším Galaxy S21 bych si dokázal představit dlouhodobou spolupráci, u většího S21+ už bych měl asi problém, nicméně tohle je mé zcela subjektivní hodnocení velikosti – tu každý uživatel vnímá zcela jinak.

Displej, čtečka otisku prstů a detekce obličeje

Jednou z věcí, která mě na obou zástupcích řady Galaxy bavila nejvíce, byl jednoznačně displej. Velký panel s opravdu minimálním rámečkem vypadá skvěle. Konkrétně se jedná o Full HD+ Dynamic AMOLED panel s uhlopříčkou 6,2″, respektive 6,7″. Technologie Eye Comfort Shield automaticky mění barvy displeje, abyste večer tolik nenamáhali unavené oči (ano, jde o klasický filtr modrého světla).

Samsung Galaxy S21 S21069
Displej je tradičně velmi silnou stránkou

Potěší i dynamická obnovovací frekvence v rozsahu 48 až 120 Hz, kterou si systém sám nastavuje podle potřeby. Poměr stran je 20:9 a jemnost 412 ppi (394 ppi u větší S21+). Maximální jas pak dosahuje hodnoty 1300 nitů, což je více než dostačující i na přímém slunečním světle.

Hardwarové parametry Samsung Galaxy S21
Systém: Android 11
Rozměry: 151,7 x 71,2 x 7,9 mm, Hmotnost: 171 gramů
Čipset: Samsung Exynos 2100, octa-core, 1x 2,9 GHz Cortex-X1, 3x 2,80 GHz Cortex-A78, 4x 2.2 GHz Cortex-A55
RAM: 8 GB, Interní paměť: 128/256 GB, Pam. karta:
Displej: Dynamic AMOLED, 6,2", Full HD+, 1080 × 2400 px
Hlavní fotoaparát: 12 Mpx, f/1.8, 26mm, 1/1.76", 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
Druhý fotoaparát: 64 Mpx, f/2.0, 28mm, 1/1.72", 0.8µm, PDAF, OIS, 1,1× optické přiblížení
Třetí fotoaparát: 12 Mpx, f/2.2, 13mm, 1/2.55, 1.4µm, širokoúhlý , Přední kamera: 10 Mpx, f/2.2, 26mm, 1/3.24", 1.22µm, Dual Pixel PDAF, 4K video, Auto-HDR
Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, NFC:
, GPS:
, Konektor: USB-C
Baterie: 4000 mAh Li-Ion, Rychlé nabíjení:
, Bezdrátové nabíjení:

Obnovovací frekvence displeje se dle Samsungu mění v rozmezí 48 až 120 Hz, při běžném použití ale displej přepínal pouze mezi 60 Hz a 120 Hz. Na 60 Hz přecházel v momentech, kdy jsem např. četl delší text a obraz se nehýbal. Vyšší frekvenci pak využívá, když skroluji po displeji nebo přehrávám video.

Nová generace, nižší rozlišení?

Samsung u loňské řady Galaxy S20 sice používal jemnější Quad HD rozlišení, nicméně kvůli lepší výdrži bylo ve výchozím stavu stejně softwarově nastavené Full HD+. Na Quad HD se uživatel mohl přepnout ručně, nicméně ve svém okolí neznám nikoho, kdo by to dělal. Quad HD rozlišení tak mělo být hlavně marketingové lákadlo a zbytečnost takto jemného zobrazení letos konečně došla i inženýrům v Samsungu, který se u modelů S21 a S21+ vrátil zpět k Full HD+.

Selfie kamera je umístěna uprostřed horní části displeje, což je moc fajn řešení a v žádném případě mi při používání nepřekážela; vlastně jsem o ní prakticky nevěděl. Ochranným sklem zobrazovače je v tomto případě poslední generace Gorilla Glass Victus.

Prst nebo obličej?

Se zobrazovacím panelem úzce souvisí i čtečka otisků prstů, která je v něm integrována. Oproti loňské generaci je o poznání rychlejší a přesnější. Otestoval jsem i odemykání obličejem, u kterého Samsung používá 2D skenování – tedy méně bezpečnou variantu, než je například technologie Face ID od Applu. Autentizace je i v tomto případě velice svižná. Problémy tradičně nastaly až při venkovním použití, protože s rouškou si skener prostě neporadí. To ale není vina Samsungu, stejně na tom jsou i ostatní výrobci.

Samsung Galaxy S21 S21046
Senzor čtečky otisku prstů je oproti loňským modelům větší a rychlejší

Odemykání obličejem doporučuji využívat především během dne, v noci či v horších světelných podmínkách už technologie tak dobře nefunguje, ale naštěstí lze kdykoliv sáhnout po otisku prstu.

Výkonu je dostatek

O dostatečný výpočetní výkon se v mezinárodní variantě smartphonu stará Exynos 2100 využívající 5nm výrobní proces. Jedná se o osmijádrový procesor doplněný o grafický čip Mali-G78 MP14. Operační paměť disponuje zcela dostačující kapacitou 8 GB.

Samsung Galaxy S21 S21012
Přehrávání videa ve vysoké kvalitě funguje bez problému

Co se týče běžného používání, musím říci, že systém působí velmi rychle. Přesuny mezi jednotlivými obrazovkami i spouštění aplikací je bleskové. Výkon jsem se pokusil zhodnotit také s pomocí benchmarku Geekbench 5 a výsledek nebyl vůbec špatný. Galaxy S21 v tomto případě pokořil OnePlus 8 Pro v jednojádrovém i vícejádrovém testu.

V rámci testování jsem vyzkoušel i mobilní verzi Call of Duty nebo Real Racing 3. U žádné z her jsem nezaznamenal problémy s výkonem a vše bylo naprosto plynulé. Telefon se sice po pár minutách lehce zahřál, ale nejedná se o nic dramatického. Z hlediska výkonu tedy nemám co vytknout.

Samsung Galaxy S21 S21006
Pro hraní her je vhodnější větší displej S21+

Vzhledem k tomu, že oba smartphony jdou na trh se základní pamětí o kapacitě 128 GB, doporučím náročnějším uživatelům sáhnout po 256GB variantě. Paměťovou kartou tady nic nevyřešíte, jelikož ta ve výčtu specifikací zcela chybí.

Hardwarové parametry Samsung Galaxy S21+
Systém: Android 11
Rozměry: 161,4 x 75,6 x 7,8 mm, Hmotnost: 202 gramů
Čipset: Samsung Exynos 2100, octa-core, 1x 2,9 GHz Cortex-X1, 3x 2,80 GHz Cortex-A78, 4x 2,2 GHz Cortex-A55
RAM: 8 GB, Interní paměť: 128/256 GB, Pam. karta:
Displej: Dynamic AMOLED, 6,7", Full HD+, 1080 × 2400 px
Hlavní fotoaparát: 12 Mpx, f/1.8, 26mm, 1/1.76", 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
Druhý fotoaparát: 64 Mpx, f/2.0, 28mm, 1/1.72", 0.8µm, 1,1× optické přiblížení
Třetí fotoaparát: 12 Mpx, f/2.2, 13mm, 1/2.55", 1.4µm, širokoúhlý , Přední kamera: 10 Mpx, f/2.2, 26mm, 1/3.24", 1.22µm, Dual Pixel PDAF, 4K video, Auto-HDR
Bluetooth: 5.0, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, NFC:
, GPS:
, Konektor: USB-C
Baterie: 4800 mAh Li-Ion, Rychlé nabíjení:
, Bezdrátové nabíjení:

Konektivita

Oba telefony disponují dvěma sloty na nanoSIM kartu, případně lze sekundární číslo nahrát i na eSIM. Kromě běžných standardů zvládá i 5G ve verzích Sub6 i mmWave. Dále je ve výbavě Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0 a GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO) nebo NFC. UWB technologii pro přenos na krátké vzdálenosti má pouze vyšší model S21+, což je trochu škoda.

Fotoaparát a záznam videa

Samsung Galaxy S21 a S21+ sdílí i stejnou fotovýbavu. Ta se skládá ze tří čoček na zádech telefonu a jedné přední kamerky. Zde jsou parametry jednotlivých snímačů:

  • Hlavní 12Mpx senzor se světelností f/1.8 a velikostí čipu 1/1,76″, nechybí optická stabilizace obrazu ani fázové ostření s technologií Dual Pixel
  • 64 Mpx fotoaparát se světelností f/2.0 a velikostí čipu 1/1,72″, opět nechybí optická stabilizace, 1,1× optický zoom, 3× hybridní zoom a fázové ostření. Samsung jej prezentuje jako „teleobjektiv“, ale realita je ve skutečnosti odlišná a s teleobjektivem nemá nic společného.
  • Širokoúhlý objektiv má 12 Mpx, světelnost f/2.2 a velikost čipu 1/2,55″
  • Přední kamera má 10Mpx senzor se světelností f/2.2 a velikostí čipu 1/3,24″, ani tady nechybí fázové ostření s technologií Dual Pixel
Samsung Galaxy S21 S21048
Detail čoček fotoaparátu na zadní straně

Zadní fotoaparát umí nahrávat video v maximální kvalitě 8K při 24 snímcích za sekundu. Přední kamera zvládá až 4K rozlišení s maximální frekvencí 60 snímků za sekundu. Tři čočky na zádech telefonu doplňuje LED blesk.

Víceméně stejnou fotografickou výbavu nabízel i předchůdce Galaxy S20, pro uživatele přecházejících ze starších smartphonů se ale jedná o velký krok kupředu.

Single Take mód a pohled režiséra

Mezi nové funkce patří tzv. Single Take mód, který mě osobně bohužel příliš nenadchl. Respektive zas tak o novou funkci nejde, jelikož ji Samsung představil už u loňských modelů. Díky němu byste měli být schopni vyfotit zajímavé snímky i v situacích, kdy nevíte co fotit nebo jak to fotit. V průběhu snímání byste měli fotoaparát mířit na své okolí, přičemž telefon sám za vás vybere vhodné objektivy, snímky i případnou úpravu obrázků.

Samsung Galaxy S21 S21019
Na výběr je mnoho módů

Ačkoliv to v jistých scénářích může fungovat, v mém případě jsem se k žádnému zajímavému výsledku nedostal. Snímky z této funkce působily nahodile a vlastně mi to celé nedávalo moc velký smysl. Dle mého názoru bych měl mít nějakou představu, co chci vyfotit a jak to chci vyfotit. Toto za nás zatím smartphone nevymyslí.

Directors View on Galaxy S21 5G

Pohled režiséra (Directors View) má určitě mnohem lepší využití. V tomto módu snímají všechny objektivy zároveň a je na vás, jaký obraz si zvolíte pro daný záběr. Můžete je ale v reálném čase porovnávat. Díky zapojení přední kamery se tato funkce bude hodit vlogerům a tvůrcům obsahu pro sociální sítě. Porovnání scény z jednotlivých objektivů ale ocení určitě větší množství uživatelů.

Hlavní fotoaparát a „teleobjektiv“

Hlavní fotoaparát se pyšní 12Mpx rozlišením a světelností objektivu f/1.8. Nechybí mu podpora technologie Dual Pixel a samozřejmě ani optická stabilizace obrazu. Samsung fotoaparáty vždy uměl ani jinak tomu není ani v tomto případě – kvalita snímku je na skvělé úrovni, a to nejen za dobrého světla, ale i v horších světelných podmínkách. Barvy jsou věrné, detaily bohaté a skvělá je i ostrost. Dynamický rozsah je také dobrý a šum minimální.

Tip: všechny snímky z testování (v plném rozlišení) naleznete zde

Opravdu je to teleobjektiv?

„Teleobjektiv“ byl pro mě další z příjemných překvapení. Tedy abych to uvedl na pravou míru – on to ve skutečnosti žádný teleobjektiv není, ale Samsung jej tak ve svých marketingových materiálech prezentuje. Ve skutečnosti je to 64Mpx fotoaparát s 1,1× optickým přiblížením (jakákoliv vyšší hodnota už je výsledkem digitálního přiblížení). Ačkoliv telefon nabízí až 30× digitální zoom, maximální použitelné je většinou do desetinásobného zoomu, a to ještě za dobrých světelných podmínek. I tak ale „teleobjektiv“ funguje dobře a je díky němu možné zachytit i vzdálenější objekty. Na výslednou kvalitu snímků má samozřejmě vliv i všudypřítomná optická stabilizace.

Toto nízké přiblížení (1,1×) je použité z toho důvodu, aby tímto objektivem bylo možné natáčet 8K video. A 64Mpx rozlišení se používá z toho důvodu, aby bylo při přibližování možné vytvářet obyčejné výřezy.

Širokáč a další funkce

Na výborné úrovni jsou také snímky z širokoúhlého objektivu. Ačkoliv občas můžou působit mírně nepřirozeně, dá se s ním vymyslet plno zajímavých kompozic a s trochou trpělivosti dojdete i ke kvalitním výsledkům.

Samsung Galaxy S21 S21061
Širokoúhlý objektiv fungoval výborně

Z dalších funkcí bych ještě rád zmínil režim Pro, který umožňuje detailní nastavení v podobě úpravy ISO, clony nebo délky expozice. Dále samozřejmě nechybí portrétový režim, panoramatické snímky nebo noční mód.

Tip: všechny snímky z testování (v plném rozlišení) naleznete zde

K dispozici jsou různé metody fotografování. Můžete použít hlasový příkaz, nastavit si plovoucí spoušť kdekoliv na displej nebo snímat při ukázání dlaně na displej, což se hodí především pro selfie kameru. U hlasových příkazů jsem měl zhruba 50% úspěšnost, zbylé dvě funkce byly bez problému.

Noční fotka je další silná stránka Samsungu S21. Byl jsem překvapen, jak ostré a detailní snímky může vytvořit za velmi špatných světelných podmínek. V případě, že se vám některé noční fotky zdají až nepřirozeně světlé, stačí si trochu pohrát v režimu Pro a vyrobit si tak opravdové tmavé noční fotky.

Video

Co se týče videa, telefon umí až 8K rozlišení při 24 snímcích za vteřinu, nicméně za mě jde stále spíše o marketingové lákadlo, než něco, co byste denně využívali. Většina uživatelů tak raději stejně sáhne po 4K nebo Full HD. Zde je možnost volby mezi 30 a 60 snímky za vteřinu. Full HD rozlišení umožňuje zapnout také speciální stabilizaci (Super Steady), která celkem slušně funguje i při rychlé chůzi nebo běhu.

Samsung Galaxy S21 a S21+: 4K camera test (60 fps) 🎥

Bohužel není k dispozici u vyšších rozlišení, kde stabilizace při dynamičtějších záběrech trochu pokulhává. Statické záběry jsou i při vyšších rozlišeních na špičkové úrovni, ale na to už jsme u Samsungu zvyklí. Při natáčení videa je zároveň možné přepínat mezi jednotlivými objektivy (neplatí u 4K/60 FPS a 8K rozlišení). Příkladná je i kvalita záznamu zvuku, který se nahrává stereo.

Samsung Galaxy S21 a S21+: 8K camera test (24 fps)

Velmi slušná výdrž baterie

Akumulátory u modelů S21 a S21+ mají kapacitu 4000 mAh a 4800 mAh. Ačkoliv je ve výbavě výkonný procesor a poměrně velký displej, telefony hravě zvládnout běžný pracovní den na jedno nabití.

Výdrž Galaxy S21 jsem testoval v mém typickém provozu – většinu dne připojení na Wi-Fi, občasné přečtení zpráv a novinek, několik stručných konverzací na Messengeru, zhruba půl hodiny na Facebook a Instagram, cca dvacet kratších telefonních hovorů a několik SMS zpráv, občas nějaká fotka a na závěr ještě hodina navigace v autě přes Waze. To vše jsem absolvoval s adaptivním jasem a adaptivní obnovovací frekvencí displeje. Před ulehnutím do postele měl smartphone ještě zhruba 30% energie.

Samsung Galaxy S21 S21009
Nabíjení přes kabel je samozřejmě rychlejší

Z toho lze soudit, že při úspornějším způsobu použití by telefon mohl zvládnout až ke dvěma dnům na jedno nabití. A to je na takto vybavený stroj více než nadprůměrná hodnota.

Samsung Galaxy S21 S21038
Samsung Galaxy S21

Nabíjení probíhá buďto pomocí USB-C kabelu s výkonem 25 W, nebo bezdrátově (15 W). Je škoda, že řada Galaxy S21 nepodporuje i rychlé 45W nabíjení, kterým disponoval například Galaxy S20 Ultra či Note 10+.

Dobíjení přes 25W adaptér zabere zhruba jednu hodinu a 10 minut, přičemž za půl hodinky telefon nabijete na 57 procent. Řada Galaxy S21 zvládá i reverzní nabíjení. Na jeho zádech tak můžete dobíjet třeba bezdrátová sluchátka výkonem 4,5 W.

Android 11 a One UI 3.1

Ačkoliv musím přiznat, že mám jako primární telefon iPhone, Android ve verzi 11 s rozhraním One UI 3.1 na mě udělal velký dojem. I přesto, že občas mám pocit příliš mnoha možností výběru, celkový design je čistý a přehledný. Oceňuji množství widgetů a možnost upravovat jejich rozměry dle aktuální potřeby. Nadstavba One UI výrazně vylepšuje jinak celkem nudný vzhled čistého Androidu a přidává mu celou řadu užitečných funkcí. Pro mě, jakožto uživatele iOS, nebyl vůbec problém se na systém adaptovat. Novinkou je funkce s názvem Okamžité titulky, která vytváří titulky v reálném čase k jakémukoliv videu. Je nutno zmínit, že zatím funguje pouze pro angličtinu.

Uživatelské rozhraní lze přepnout do tmavého módu, který možná vypadá ještě lépe. Potěšil mne také přehledný ukazatel stavu a statistiky baterie.

Chválím také funkce pro soustředění a rozpis stráveného času u jednotlivých činností i pro delší časový horizont. Hráče potěší Game Launcher, kde je možné přehledně vybírat mezi hrami a taktéž sledovat statistiku doby hraní. Nesmím zapomenout na speciální režim DeX, která umožňuje telefon propojit s televizí nebo monitorem a používat jej jako počítač.

 

Závěrečné hodnocení

Ačkoliv jsou nové modely Galaxy S21 a S21+ kvůli některým vlastnostem cílem kritiky a různých debat, dle mého názoru se jedná o telefony s výborným poměrem ceny a výkonu (platí především pro základní Galaxy S21). Za cenu, která je pro mnohé ještě stravitelná, nabízí špičkové displeje, velmi kvalitní fotoaparáty, dostatečnou výdrž na baterii i hromadu výkonu. A navíc skvěle vypadají a mezi konkurenčními telefony je poznáte na první dobrou.

Nevadí mi plastová záda, chybějící nabíječka ani nižší rozlišení displeje. Pokud toužíte po opravdu našlapaném fotoaparátu a Quad HD zobrazení, ideálním kandidátem pro vás bude S21 Ultra (megarecenze). Jestliže jste ochotni zkousnout pár „ústupků“, bude vám bohatě stačit Galaxy S21 nebo S21+. Slovo ústupky jsem dal schválně do uvozovek, jelikož Galaxy S21 i S21+ jsou špičkově vybavené smartphony a patří k tomu nejlepšímu, co si aktuálně můžete pořídit. Verze Ultra naopak cílí na ty nejnáročnější uživatele, kteří chtějí ještě lepší foťák a nevadí jim vyšší cena a výraznější hmotnost i rozměry.

Samsung Galaxy S21 S21041
Samsung Galaxy S21 nabízí výborný poměr cena/výkon
Náš partner Mobil Pohotovost nabízí novou službu pro výhodný přechod ze stávajícího telefonu na nový Samsung Galaxy S21. Upgradovat můžete prakticky z jakéhokoli smartphonu. Například při přechodu z loňského Galaxy S20 vás nový Galaxy S21 vyjde jen na 388 Kč měsíčně. Podrobnější informace se dozvíte na mp.cz/galaxys21.

Subjektivně – pokud bych se měl rozhodovat mezi těmito dvěma telefony, šel bych do Galaxy S21 ve fialové variantě, který mi vyhovuje zejména díky menším rozměrům. Jen příliš nerozumím tomu, proč v Samsungu základní model zapomněli vybavit technologií UWB. Jasně, teď se bez ní ještě obejdete, ale později vám rozhodně bude chybět. V případě, že na kompaktnost nehrajete, je samozřejmě skvělou volbou i větší Galaxy S21+.

Samsung Galaxy S21 & S21+

9.2

Design a zpracování

9.5/10

Výkon a optimalizace

9.2/10

Hardwarová výbava

9.0/10

Kvalita fotografií a videa

9.2/10

Výdrž baterie

9.0/10

Klady (+)

  • nápaditý a velmi originální design
  • výdrž baterie
  • kvalitní displej se 120Hz obnovovací frekvencí
  • dostatečný výkon
  • kvalita fotografií a videa
  • voděodolnost
  • velmi rychlá čtečka otisků prstů

Zápory (–)

  • UWB pouze u modelu S21+
  • v balení chybí nabíječka i sluchátka
  • 25W nabíjení nepatří mezi špičku
  • bez slotu na pam. kartu
  • při 4K/60 fps nelze přepínat mezi fotoaparáty

Adam Bělunek

Baví mě Apple, kvalitní audio-video technika a obecně chytrá řešení, která fungují. Volné dny se snažím trávit na kole v bikeparcích a trailcentrech, nebo na horách s batohem na zádech. Užívám si dobrou hudbu, občas zajímavou knihu a rád cestuji.

48 komentářů

  1. Ja naopak z dizajnu paf nie som, skor sa mi vobec nepaci, to pomale nabijanie je dost fail a tu zaspali dobu a nech sa nehnevaju, ale plastovy telefon za 800 eur? Mozno je pekne opracovany, ale stale to je lacny plast a toto je obycajne setrenie. Uz na tom FE je to na zamyslenie, tu to alenema co hladat. Tiez by som este dal priestrel do rohu, je to potom menej rusivy.

    Asi je to celkovo dobry telefon, skoro kazdy ma nejaky kompromis, ale tie 2 veci celkom nezvladli.

    • Prepac, ale preco ti na tomto tak zalezi? Sklo, to je nejaka uchylka? Je tam kvalitny plast, kvalitne spracovany, no a co? Aj tak ten telefon das rovnako ako my vsetci do nejakeho plastoveho TPU obalu …

    • S tym obalom mas pravdu, vacsina ludi ho vyuziva.

      Je to ale fon najvyssej rady a nestoji ani 300 ani 500eur. Uz ten one plus nord a FE v plaste je fail… Ako by si sa tvaril, keby das 80 000 eur za drahe auto a namiesto koze, dreva alebo karbonu ti na palubovku natiahnu lacny plast zo skodovky alebo dacie? Setrit sa da aj inde, premiovy model by ale nemal byt z lacneho plastu aj ked je dobre spracovany. XC bajk za 6000eur si clovek tiez nekupi hlinikovy, ale od 3500e je uz standardom karbonovy ram a je xx inych prikladov.

    • Petr: určitě jíš plastovými příbory a nekovovými. Piješ z umělých kelímků a ne ze skla, jíš z plastových talířů a ne z porcelánu.
      Opravdu chceš dávat plast na roveň těchto materiálů?

    • To není moc dobrý příklad bez toho, aniž bys to trochu rozebral. Každý materiál je vhodný na něco jiného. Není univerzální materiál na všechno.

    • Nedat dnešní telefony, které mají skleněná záda do ochranného obalu je docela velké riziko. Moje poslední čtyři telefony se bez plastového obalu nedali pomalu vůbec používat, bylo to jak nahánět mýdlo ve vaně, potvory klouzavý. 😂🥵

    • Plast má oproti sklu jen a jen výhody. Uplakaný Shd everyday….

    • Ked ma 99 perc ludi fon v obale, vyhody sa zmazavaju.. Ked ale kupujem priemiovy fon najvyssej rady, nechcem podradny lacny plast z uplnych lowendov. Je to obycajne setrenie a maximalizacia zisku. Plus kolosalny fail s nabijackou ala apple.

    • Ano, ano… všechno je špatně, pane negativní… vem si prášek

    • sklo je ten nejhorsi material pro mobil, se kterym kdo prisel. Proc by nekdo mel chtit krehke sklo nebo kov, ktery jenom zvetsi vahu? To, ze i uplne lowendy jsou z plastu neni dulezite, neni plast jako plast a i to zpracovani se bude lisit. Pokud ne a plastova topka bude z levneho recyklovaneho plastu a bude vrzat, tak az pak muzeme knucet
      nebo vyrobce zcela ignorovat. Samotene pouziti plastu bych jako negativum nevidel, spis naopak.

    • Wow… jen a jen výhody? Tak to napiš konstruktérům Samsungu. Samozřejmě má některé výhody, ale také nevýhody. Ovšem sám bych ten plast preferoval před sklem. Anebo nějaký úplně jiný materiál. Třeba karbon.

    • xzeit: Konstrukeri ale nepouzivaji sklo u vyssich z duvodu lepsich vlastnosti, ale prave kvuli tomu (pro mne falesnemu) pocitu premiovosti a odliseni se od nizsich rad, o cem prave psal Shd. Pro vyrobce neni nizsi odolnost skla zadna nevyhoda :D Nikdo jim psat nemusi, urcite jsou si toho vedomi. Pokud by si vetsina zakazniku prala mobily z cukru, tak je konstrukteri urcite navrhnou a vyrobi

    • Petr: proč si myslíš, že sklo nemá nějakou vlastnost lepší, než plast? I nižší řady (mobilů obecně) používají sklo.

    • xzeit: ja jsem nerekl ze nema zadnou vlastnost lepsi, nejsem Anonym:) Nevyhody ale jasne prevazuji, a je to celkove nejhorsi material pro mobil. Nic premioveho na sklu nevidim, pokud nekomu jeho vlastnosti vyhovuji, tak OK. Ale argument, ze sklo a hlinik jsou premiove materialy, a plast patri k lowendum, je nesmysl.

    • Petr: dobře. S tím se dá souhlasit.

    • Řikejte si co chcete, bakelit na telefon, který stojí přes 20 tisíc prostě nepatří, dobře si pamatuju, když samsung ty bakeliťáky v minulosti dělal, pak přišel Galaxy S6 ze skla a kovu a bylo to uplně o něčem jiným, nevěřil jsem tomu, že si to zase po letech dovolí. Telefon ze skla mi nepraskl nikdy, ale plasťák se poškrábal a ošoupal vždycky.
      Je to jednoznačně snaha šetřit, jiný důvod proč ten větší je ze skla a menší z plastu neexistuje.

    • Podle mě si trochu pletete prémiovost a praktičnost. A tyhle dvě věci se nerovnají, často se naopak přímo vylučují. Plast je určitě praktičtější, než sklo nebo hliník, ale prémiový není ani náhodou. Je to lowend materiál. Už jen ten první dotyk, to, jak sklo vypadá, to posouvá ten smartphone po stránce vzhledu a pocitu o dvě třídy nahoru. Kožené sedačky v autě jsou taky nepraktické, přesto je to prémiová vrcholná výbava, za kterou si pořádně připlatíte. Když se řekne plastový mobil, tak si vybavim neuvěřitelně nekvalitní Lumie a vrzající sundavací papírové kryty, které produkoval Samsung. Doba se sice zlepšila, ale ten pocit na dotek je pořád stejně strašnej. Ono už jen logicky se z toho víc vymáčknout nedá, když se z toho vyrábí i třeba PETky, co stojí nula nula nic.

    • V čem je kožená sedačka v autě nepraktická?

    • MEnty: „Podle mě si trochu pletete prémiovost a praktičnost. A tyhle dvě věci se nerovnají, často se naopak přímo vylučují.“

      O premiovosti ale mluvi jenom zastanci skla. Pro mne neni sklo nebo hlinik o nic premiovejsi nez kvalitni plast. Ted jsem se porozhledl v byte a vsude vidim nejake sklo:) Mobil je predevsim spotrebni elektronika, na prvnim miste je ta prakticnost. Asi to tezko pochopi nactilete deti, pro ktere je mobil cele jmeni a casto jedina vec, kterou vlastni, a proto tolik mluvi o luxusu a premiovosti, nebo o zavideni, jak se predvadis vedle v diskusi.

      Priklad kuze je zcela mimo, prirodni materialy jako prava kuze nebo drevo budou vzdy drahe, cim dal vice, a kazdy si bude muset priplatit. Zejmena u lepsich aut clovek ceka i premiovost, klidne i na ukor prakticnosti. Nevim ale jestli sklenene nebo hlinikove doplnky v aute bys povazoval za stejne premiove jako kozene sedacky, kdyz uz o nich tolik pises. Ja opravdu ne. Nebo jestli bys taky chtel kozeny mobil? Urcite by byl premiovy :D Myslim ze LG nejaky mel, doufam ze jako milovnik premiovych materialu si po nem ihned skocil.

      „Ono už jen logicky se z toho víc vymáčknout nedá, když se z toho vyrábí i třeba PETky, co stojí nula nula nic.“
      Z tebou je to tezky, clovece, o nicem nemas paru, ale vsechno komentujes. Pamatujes uniho? Presne stejny typek jako ty:D
      Zjisti si kolik druhu plastu existuje. Nebo mam pouzit stejnou logiku jako ty a rict, ze z hliniku se vic vymacknout neda, kdyz se z toho delaji plechovky od piva, a kazdy to hazi do smeti. Fujky, to je podradny material.

      Ne, sklo opravdu neni kuze a hlinik neni zlato, ty premiovy materiale!

    • „třeba karbon“ prej hahahaha :D tady se fakt člověk dozví perly 😂

    • Petr: To, že je něco spotřební elektronika neznamená, že má být vyrobené z podprůměrných materiálů. Mě neustále udivuje, kolik lidí musí svoje standardy nutit ostatním. Pro tebe je to stejné, tak si kup plasťák, a co řešíš? :) A jinak o hliníku jsem mluvil jen v souvislosti, že plast je praktičtější, jinak jsem o něm nemluvil. Takže to máš naprostou pravdu, však je taky stejně náchylný na oděrky a poškození. Jinak koukám, že tu máme dalšího borce, co nám bude řikat, co je a neni prémiové :D Pro tebe je to stejné, tim líp pro tebe, máš život jednodušší. Trh jasně ukazuje, že nejlevnější smartphone se vyrábí z plastu, ty dražší mají kovová šasi, až po třeba ocelová, plast ve vyšších cenových patrech nahrazuje právě sklo. Jednoduchý, nabídka poptávka, pořád do kola.

    • Johny a co je na tom tak vtipného?

    • xzeit: co je na karbonu dobrého, že by bylo fajn z toho vyrábět vnitřní obal telefonů, oproti jiným, podstatně zajímavějším a ne-socka materiálům :D Tohle je taková ta věc, co ti řekne 12-ti letej kluk, když se ho zeptáš z čeho něco vyrobit :D

      Ale abych si z tebe nedělal jen srandu, tak ti to vysvětlím. Carbon je fakt hustej materiál. Spoustu perfektních vlastností. Ale má taky negativa, která se pak promítaj do miniaturních rozměrů, jako by byly třeba mobilní telefony. Především je to tloušťka a radius ohybu. Dojdeš vždycky na to, že buďto bude v tak malém měřítku carbon jen kosmetickým prvkem (a to moc dobře nechápu, proč bych něco takovýho na telefonu chtěl. Prostě se ti líbí ten povrch? Asi… nevim). Nebo přidá minimálně 0,5 mm šířku ještě nad klasickou plastovou vrstvu s tim, že bude „na holo“. A v takovém případě se ti postupem času snadno může stát, že se ti začne třepit. Pokud přes to ještě přetáhneš další vrstvu epoxy. Nepo polykarbonátu, jestli tomu tak chceš řikat, tak už máš docela dost tlustý materiál, který jde na 1mm a jeho mold je daleko méně přesný, než u jiných materiálů. A co z toho získáš za vlastnosti, které nutně u telefonu potřebuješ a které ti jiné materiály nenabízí? Zá mě je to naprostý nesmysl, které v tak malém měřítku má daleko více negativ než pozitiv. Vlastně jediné pozitivum je jeho vzhled (a t o teda jen pro někoho, protože z mýho pohledu je carbon vzhled na místech, kde nemá co dělat, symbolem totálního nevkusu. Věco pro lidi co poslouchaj Ortel)

    • Ne, mám na mysli použití karbonu kompletně místo plastového, nebo skleněného krytu, místo kovového rámu atp. Tady se bavím spíš o mechanických vlastnostech a hmotnosti. Vzhled čistého karbonu mi nic neříká, sám mám na kole karbonový rám v laku. Takže karbonové šasi mobilního telefonu je jen možnost. Vlastnostmi lepší, než plastové, nebo skleněné kryty v téměř jakékoliv barvě. Jestli jsi někdy viděl karbonový rám na kole zblízka, určitě víš, jak působí prémiově a kvalitně jak na oko, tak v ruce. Neřešme technologii výroby, karbonové součásti velikosti krytů mobilního telefonu nejsou žádný problém co se výroby týče, tady asi ani já a ani ty nejsme schopni posoudit například cenové rozdíly, které samozřejmě hrají také roli, mezi karbonovým, skleněným, či jiným krytem atp. Karbonový lakovaný kryt působí prémiovým dojmem a přitom může mít i perfektní vlastnosti co se odolnosti týče (například oproti sklu). Přesné zhodnocení vhodnosti tohoto materiálu pro toto použití asi není úplně tak v našich silách, resp. mohl bys to vzít jako téma nějaké práce, jako třeba kdysi kolega na téma použití kompozitních materiálu u průmyslových robotů. Výsledek byl skvělý, získal vlastnosti, které jen tak s běžně kovovými slitinami nedosáhneš, ale bylo to moc drahé. Takže to neber jako že tady tvrdim, že karbon je pro toto nejlepší volba, ale jsko alternativa prémiovosti materiálu, který navíc může mít také skvělé vlastnosti.

    • Sklo jako prémiový materiál je zcela subjektivní a marketingem podpořena věc.
      Nikomu to neberu, já ale naopak plast preferuji: neklouže, nepraská, nestudí, neupatlává se a je lehčí. Samozřejmě se bavím o kvalitním a matném plastu.
      I když to vypadá, že letošní matné sklo na s21+ a ultra se už aspoň nebude tolik patlat a dle testů by nemuselo ani moc praskat, pořád tam za sebe nevidím tu prémiovost.

    • kdyz chytim do ruky priatelkyn s20 FE tak na mna posoby ako hodne lacny, nekvalitny telefon. Tie plastove zada su na pocit hned citit. Do lacnych telefonov dobry, nekde sa musis setrit, ale inac je to fail..

    • Tak hlavně že jsi přítelkyni dobře poradil s výběrem telefonu a nechal jí koupit ten hrozně lacině a nekvalitně působící telefon :D To jsou zase žvásty pravejch odborníků…

    • …tak tomu až tak moc nevěřím. Když vyndám z pouzdra můj Galaxy Note 10 Lite tak na první dobrou nemáš šanci poznat, že to není sklo ale plast. Až když na ten zadní kryt poklepeš, tak to poznáš a někdo ani tak ne. Slícované je to skvěle a rozhodně nevypadá jako levný, nekvalitní telefon…

    • Kulhavec:
      rikal sem ji at si veme oneplus, vona chcela samsunga ;-)

    • Zbytečně se to tu zvrtlo v diskuzi jestli sklo nebo plast. Mně přijde plast taky jako blbost a návrat někam zpět, ale každého věc. Více mě ovšem v recenzi namíchla věta „Quad HD rozlišení tak mělo být hlavně marketingové lákadlo a zbytečnost takto jemného zobrazení letos konečně došla i inženýrům v Samsungu, který se u modelů S21 a S21+ vrátil zpět k Full HD+.“ za mě je to úplná hovadina, jelikož kdyby to tak byla, tak ULTRA má FullHD taky… Neříkejte mi, že nepoznáte rozdíl mezi FULLHD a QHD… To je spíše to, že ho nechcete poznat! Samsung se pyšnil nejlepšími dispelji, takto se zařadil na úroveň ostatních místo aby vyčníval…

    • Tvoj argument o rozliseni chapem skor ako ten „nepremiovy“ plast, ale ja osobne ten rozdiel nepoznam, a to ani s okuliarmi. Mensie rozlisenie dopomoze k vacsej vydrzi baterie, to ocenim viac. Od urcitej hranice zvysovanie vyznam nema. Mozno rychlejsie nabijanie by sa dalo vyuzit, alebo mali dat UWB aj do najmensieho, ak by som uz mal nieco skritizovat…

    • MIO10: A co přesně vás na té větě namíchlo? Vždyť je pravdivá. Ano, rozdíl mezi QHD a FHD je viditelný, ale není to nic extra výrazného, nicméně u telefonu FHD rozlišení zcela dostačuje, a navíc je takový panel energeticky podstatně úspornější.

      Proč asi Samsung u všech loňských top modelů nabízel QHD displej (marketing), ale defaultně měly telefony nastavené rozlišení na FHD? Protože baterie. A S21 Ultra ma QHD jen proto, protože je to výkladní skříň výrobce a je v ní to nejlepší od Samsungu, co do telefonu dokážou dostat.

    • Rozdíl ve spotřebě při nastavení QHDxFHD je minimální.

    • S tím displejem plně souhlasím, je to krok zpět a kdo chce tak to vidí. Už při hodnocení displeje S20 FE 5 G jak je skvělý, jsem pochyboval, protože v době, kdy se začal prodávat, jsem měl Sony Xperia 5 II, a ta měla displej podle mě o hodně lepší. Myslím, že čas ukáže, jak to bude dál.

  2. Myslim, ze mate spatne uvedenou baterii, u S21+ je 4800 mAh misto 5000 mAh.

  3. Pirr: Já mám záda z prémiového materiálu – hliník ( eloxované aluminium, kdybych chtěl, aby to vyznělo honosněji :D). A v ruce mi působí jako sikikon! Samozřejmě, mám na něm ochranné pouzdro.. Ale těm, kteří mají telefon na parádu, kvůli značce, módě, stajlu, to neberu.. Ale na to jsem nikdy nebyl! Plast vydrží více než sklo a je menší pravděpodobnost, že se rozbije. Takže já s tím nemám problém.. V mém případě bych tam samozřejmě hned mrskl obal, takže veškerá prémiovost, nebo lacinost by byla ta tam! A zase by mi zbyl jen hardware a funkce, to znamená důvod, proč jsem si ten telefon pořizoval.. Ale jak říkám, jiné názory beru

  4. konečně někdo správně napsal, jak je to s tím jejich slavným teleobjektivem. chválím autora.

  5. Nemám jasný názor na kvalitu displeje, mě se nezdá až tak dobrý, jak je hodnocen, podle mě je méně ostrý než na S20, v režimu ,,živý,, jsou barvy hodně moc přebarvené, a tak to je i na fotkách. Tak asi ještě počkám.

  6. Zdravím,

    Mám dotaz, je na displeji již z výroby aplikovaná ochranná fólie?

    Díky

    • Smasung minimalne od S10 ochranu foliu ma od vyrobi. Pozri si video o par clankov nizsie o teste odolnstu S21U. Su tam dokonca dve vrstvy ochranej folie.

    • Adam Bělunek

      Dobrý den, ano. Fólie je z výroby.

  7. Baterie obou telefonů není typu Li-Pol, jak uvádíte, ale jde o Li-Ion.

    • Libore, děkujeme za upozornění. V katalogu jsme tento údaj měli chybně (opraveno).

  8. Proč na obrázcích benchmarkeru, je S20, když je článek o S21?

    • pardon ..moje chyba…ještě rozespalému nedošlo , že to je srovnání :-D

  9. musím taky ocenit dobrou recenzi..tenhle model samsungu jsem si již vyhlídl a asi do toho půjdu..předchozí S8 jsem měl snad pět let a pořád bez jediného problému..no ale chce to nějakou tu ochranu displeje..dnes se dají třeba tvrzená skla pořídit docela levně-
    [odkaz]

Napište komentář

Redakce si vyhrazuje právo mazat komentáře, které nesouvisejí s tématem diskuze, nebo jsou útočného či urážlivého charakteru (pomluvy, vulgarity, rasismus či ponižování). V případě porušení těchto pravidel chování může redakce zakázat přístup do diskuze.

Odeslané komentáře jsou strojově kontrolovány (spam, nevhodné výrazy…).