- Umělá inteligence dokázala vylepšit originální belgické pivo
- Výsledek nadchnul všechny odborníky, nápoj byl skutečně o poznání lepší
Unikátní belgické pivo trapista patří bezesporu k nesmazatelnému dědictví evropského kontinentu. I v současnosti se připravuje při zachování tradičních postupů, používá se český slad a dohlíží se na to, aby pivo mělo správnou koncentraci cukru, kyselosti a alkoholu. I takovou konzervativní záležitost jako staroevropské pivo však může pozitivně narušit umělá inteligence.
Vědci zkoumají zlatý mok
Profesor Kevin Verstrepen z Katolické univerzity v belgické Lovani se svým výzkumným týmem vedl studii na téma, jak může využití umělé inteligence v pivovarnictví pozitivně ovlivnit chuť výsledného moku. Své překvapivé výsledky publikoval v magazínu Nature Communications.
„Pivo – stejně jako většina potravin – obsahuje stovky různých aromatických molekul, které umí náš jazyk a nos zachytit, a náš mozek pak tyto vjemy spojí do jednoho obrazu. Tyto sloučeniny se ale navzájem ovlivňují, takže to, jak vnímáme jednu z nich, závisí také na koncentraci ostatních,“ uvedl Verstrepen pro server Guardian.
Our new paper “Predicting and improving complex #beer flavor through #MachineLearning learning” is out in @NatureComms ! Read how we used #AI to make #belgian 🍺 even better: https://t.co/8LtHBWf2eS Comments in @guardian https://t.co/KfOcMp7Lr6 @KU_Leuven @VIBLifeSciences
— Kevin Verstrepen (@KevinVerstrepen) March 26, 2024
Do své studie vědci z Belgie zahrnuli 250 volně prodávaných piv z celé země, konkrétně 22 typů piv, od ležáků přes ale až po různá ochucená i nealkoholická piva. Následně sestavili degustační komisi z 16 odborníků, kteří u vybraných piv porovnávali chuť, podíl kyselých a sladkých prvků a podobně.
Pivo podle umělé inteligence
Model umělé inteligence pak tým profesora Verstrepena vytrénoval na datech z ochutnávek, ale také asi 180 tisících recenzí uživatelů ze serveru RateBeer. Cílem bylo vytvořit jakéhosi virtuálního pivního someliéra, který dokáže přesně určit, jaké složení piva lidem chutná nejvíce.
Ve výsledku vzal tým z recenzí nejoblíbenější pivo a nechal umělou inteligenci navrhnout lepší složení pro tento konkrétní nápoj. Vylepšené AI pivo bylo následně pro vědecké účely uvařeno a podáno degustační komisi ve stejném 16členném složení. A výsledek? Pivo chutnalo všem o dost více než původní výrobek.
Sládci nebudou mít co jíst?
Ovšem milovníci piva se nemusejí obávat, že by nové technologie mohly narušit bohaté dědictví jejich oblíbeného nápoje. Verstrepen poznamenává, že zručnost pivovarníků zůstává pro celkové odvětví naprosto zásadní.
„Modely umělé inteligence předpovídají chemické změny, které by mohly pivo optimalizovat, ale je stále na sládcích, aby to provedli, počínaje recepturou a metodami vaření,“ dodal na závěr profesor belgické univerzity.