TOPlist

Gorilla Glass expanduje do automobilů. Příští rok nahradí klasické přední sklo u Fordu GT

Rýhy a praskliny na displejích našich mobilních přístrojů jsou již často minulostí, a to převážně díky speciálním tvrzeným sklům, které jsou schopné odolat i poměrně hrubému zacházení. Nejznámějším výrobcem v této oblasti je společnost Corning se svým sklem Gorilla Glass.

 
Ford GT

Po velkém úspěchu v mobilních telefonech se tento výrobce pouští do mnohem rozměrnějšího projektu. V novém modelu GT automobilky Ford pro rok 2016, by mělo být čelní sklo tvořeno právě speciálně upravenou odnoží mobilního Gorilla Glass. Hlavní výhodou je samozřejmě jeho odolnost, a zároveň je o 5 kilogramů lehčí, než běžně používaná přední skla.

Společnost Ford natočila krátkou demonstraci, kde vystřelila jak na normální, tak na tvrzené sklo zmrzlou kouli, přičemž první náraz nevydrželo a prasklo, druhé test zvládlo bez úhony. Prozatím se však s nasazením odolnějšího skla počítá pouze u vozů v té nejvyšší cenové kategorii, později by se však cena výroby měla dostatečně snížit, aby bylo možné technologii nasadit i u dostupnějších aut.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku