TOPlist

Google spustil YouTube Newswire: Videozpravodajství z ověřených zdrojů

V dnešním internetem propojeném světě, kdy se události z celé zeměkoule šíří rychlostí blesku, bylo ověřování informací poněkud upozaděno a nahrazeno co nejrychlejším vydáním zprávy. Zda se jednalo o pravdivou, nebo smyšlenou informaci, jak celá událost vlastně vznikla, a kdo je ten zodpovědný, se často řeší až poté, co zpráva oběhne celý svět a rozvíří vášnivé debaty. Jedním ze zdrojů, který nabral v posledních letech na síle, jsou uživatelská videa nahrávaná na YouTube. Ta často zachycují událost z bezprostřední blízkosti, s minimálním zpožděním a z různých pohledů.

 

Google, jeden z nejpovolanějších v oblasti práce s informacemi, přichází ve spolupráci se společností News Corp, jež provozuje portál Storyful, a dalšími experty z organizací jako Reported.ly, či Verification Junkie, s odnoží YouTube, zvanou YouTube Newswire. Uveřejněná videa na tomto kanále by měla být ověřená a věrohodná, a pomáhat novinářům při informování veřejnosti.

  

Podle Googlu je denně na YouTube sledováno více než 5 milionů hodin videí se zpravodajskou tématikou, a tak je prý důležité vybrat pouze relevantní a spolehlivé zdroje. Služba bude dostupná i přes Twitter a email, kam si můžete nechávat posílat shrnutí za celý den.

Co si o podobné iniciativě myslíte vy? Věříte Googlu a spolupracujícím společnostem? Zlepší se podle vás kvalita informací, nebo se zde otevírá další prostor pro případné manipulace a dezinformace?

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku