Sledujte nás na YouTube

Spektometr se v budoucnu může stát běžnou součástí smartphonů

Společnost BASF v Londýně představila speciální infračervený detektor Hertzstück, díky kterému se chytré telefony mohou brzy proměnit v přenosné kapesní laboratoře. Předvedený prototyp miniaturního spektrometru uživatelům například umožní určit obsah tuku v tvarohovém sýru. Možnosti využití jsou ale samozřejmě mnohem větší.

Nově představený snímač blízkého infračerveného záření o vlnových délkách 1 až 3 μm vyvinul startup trinamiX, ​​který roku 2015 založili výzkumní pracovníci společnosti BASF v německém Ludwigshafenu. Patentované zapouzdření funkční polovodičové vrstvy v tenkém filmu je velmi stabilní a chrání senzor před vlivy okolí, například před vodou nebo kyslíkem. Díky této miniaturizaci se může Hertzstück v blízké době instalovat jako senzorový čip na základní desce chytrého telefonu.

Bude spektometr v budoucnu běžnou součástí telefonů?

V blízké infračervené spektroskopii se využívá krátkovlnné infračervené světlo. To způsobuje specifické molekulární vibrace, jež umí senzor Hertzstück detekovat. V průmyslových procesech se tato technologie běžně aplikuje pomocí rozměrných přístrojů, mimo jiné při kontrole kvality potravin a farmaceutických výrobků; specializovaný analytický software je pak schopen změřit obsah vody, bílkovin či tuků.

Pokud tuto technologii dokážeme instalovat do chytrého telefonu, v budoucnu nám poskytne užitečné informace o neviditelných vlastnostech potravin. Může se tak hodit například lidem, kteří chtějí sledovat svou spotřebu tuku nebo jíst výhradně veganskou stravu.

Analýza jídla pomocí telefonu zabere pouze několik vteřin, a nemá přitom ani ten nejmenší vliv na zkoumaný předmět. V některých případech lze snímač blízkého infračerveného záření dokonce použít na měření přes obal, aplikace je však obzvláště vhodná pro nebalené potraviny a připravené pokrmy.

Samotný spektometr je skutečně miniaturní
Samotný spektometr je skutečně miniaturní

Detektor Hertzstück nabízí i mnoho dalších potenciálních nepotravinářských využití včetně měření vlhkosti kůže pro výběr správných kosmetických přípravků, zjišťování množství účinných látek v léčivech, nebo dokonce určování obsahu přírodních vláken v nábytkových materiálech.

První spektrometry s novým infračerveným senzorem budou uvedeny na trh v roce 2019 a budou určeny pro průmyslové a poloprofesionální využití. Běžný spotřebitel bude mít tuto technologii k dispozici pravděpodobně od roku 2022.

Jiří Hrma

Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytrých zařízení, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů. Máte zájem o spolupráci? Ozvěte se na redakce@smartmania.cz.

21 komentářů

  1. Johny (neregistrovaný)

    Hustý, to chci

  2. Zajímavý nápad, ovšem vypovídající hodnota?

  3. Kosatík (neregistrovaný)

    Počkáme si až s tím přijede apple a pak se to bude moct používat.

    • Lépe řečeno, že když to bude mít iPhone, tak to nebude považováno za blbost, ale naopak za velmi užitečnou věc, kterou musí mít každý špičkový telefon :-D

  4. l51 (neregistrovaný)

    Přišel iPhone X a “vykousnutý display”, všichni zděšeni…. a současná nabídka android telefonů vypadá jak? :-)

  5. Nitman (neregistrovaný)

    Zajímavosti:
    IR spektrometry jsou používány v laboratořích pro identifikaci chemických látek. Tato technologie dokáže analizovat pouze několik prvních mikrometrů materiálu což je pro identifikaci kvality/složení potravin nevhodné… pokud tedy nepotřebujete určit jestly ten bílý prášek je cukr, sůl nebo kokain (pokud jsou promíchány tak mu to zamotá hlavu). Je to kvalitní technologie ale marketing se ji snaží prodat na něco k čemu se nehodí.

    Podobné spektrometry na měření potravyn jsou již k dostání online. Po proskenování potraviny skutečně ukážou nutriční hodnoty. Jediný háček je v tom že musíte zadat druh potraviny jakou skenujete. Ano, funguje to přesně jako tabulka nutričních hodnot s funkcí vyhledávání.

    • krux (neregistrovaný)

      tak ono to bude asi dobré na ten sýr nebo tvaroh, ale nějaké komplexní potraviny to nedá…resp. dá, ale nejde to prakticky automatizovaně vyhodnotit…
      Jinak IR se běžně při analýze potravy používá, nicméně ve valné většině je nejdříve vzorek rozdělen an nějakém typu chromatografu a potom teprve analyzován…
      To nefunguje jak v kriminálce Miami…

    • Lukas (neregistrovaný)

      S názorem se dá souhlasit, ale to “jestly” a “potravyn” nijak nemůžete obhájit. Úplně mě z toho píchlo u srdce ;)

  6. Sér (neregistrovaný)

    Budu chodit po marketu a hledat kvalitního séra a maséčko, až mi to ten skener zařve, že to nebo tuto možu žrat, že je to dobrý pro mou postavu, a kýta nebo klobásky ne, vypnu to a jako toto ne.
    Ale když zařve, že u teho séra je kvalita a vášeň pro séraský průmysl, tak koupím a ještě skenera pochválim.

  7. Marw (neregistrovaný)

    Tak kdyby to umelo obsah ruznejch jedu jako je treba alkohol. Jestli neni riznutej, nebo tam nekdo neco nenasypal ve vedsim mnozstvi tak by to mohl bejt docela trhak. Pak si muzou merit sejra a Ecka jako bonus…

  8. thegrid (neregistrovaný)

    vlhkost pokožky? Z toho by se dal udělat detektor lži

  9. tojeskvělé (neregistrovaný)

    Velice chytré jak vytáhnout z lidi peníze. Spektrometry uvedeny na trh v roce 2019. Spotřebitel bude mít tuto technologii k dispozici pravděpodobně od roku 2022.

  10. Manson (neregistrovaný)

    Jsou to vyhozené peníze a mrhání časem. Podá mi to hooodně nepřesné informace o jídle, jehož přesné složení si můžu přečíst na obalu, nebo ho vygooglit. Pro obyčejného člověka je to užitečné asi jako elektronový mikroskop.

  11. Zase ja (neregistrovaný)

    Je to taka ista blbost ako BIOREZONANICIA alebo Homeopatika. uz len nazov pristroja hovori ze to nebude fungovat. pise sa o spectrometer a on pouziva IR letku ? WOW

  12. Honza (neregistrovaný)

    To bude paráda, až hosté v restauraci budou kromě selfí s jídlem, do talíře strkat telefony a měřit, jestli kuřecí je fakt kuřecí! :-D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *