TOPlist

Recenze Alcatel OneTouch Idol 3: Symetrická elegance ve dvou velikostech

Chcete originální smartphone se kterým zaujmete své okolí? Idol 3 by mohl být ideálním kandidátem. Na první pohled téměř dokonale symetrický telefon totiž nabízí vychytávku, kterou jinde nenajdete. K tomu všemu přičtěte slušnou hardwarovou výbavu, přiměřenou cenu a dostupnost dvou velikostních verzích. Jaký je, prozradí náš test.

Většina dnešních smartphonů svým vzhledem příliš neoslní. Dá se říci, že zadní strana telefonů zaujme designově více, než nudný předek, kde navíc většinu plochy zabírá displej. Alcatel OneTouch Idol 3 působí na první pohled o něco zajímavěji než většina konkurentů. Čelní strana je v podstatě symetrická.

Na pohled povedená záležitost, ale jistě vás napadne, že se budete špatně orientovat, kde je vlastně spodní a horní strana telefonu. Nebojte se, tento fakt není nedostatkem, ale záměrem výrobce. Idol 3 totiž můžete pohodlně používat i obráceně, a to včetně telefonních hovorů.

Výrobce se chtěl zřejmě zavděčit co největšímu počtu zákazníků, a proto přichází tento model na trh hned ve dvou různých variantách, které se liší velikostí displeje a hardwarovou výbavou. Větší a zároveň vybavenější model nabídne 5,5 palcový IPS displej s rozlišením Full HD (1080 × 1920 px), čipset Qualcomm Snapdragon 615 a 2 GB operační paměti. Menší varianta vybavená 4,7palcovým HD displejem (720 × 1280 px) si musí vystačit se slabším Snapdragonem 410 a 1,5 GB operační paměti.

Alcatel OneTouch je známý svou příznivou cenovou politikou, a ani testované novinky nejsou výjimkou. Za větší kousek zaplatíte 7 990 Kč, menší sourozenec vás vyjde na 5 990 Kč. Na trhu jsou pochopitelně i lepší nabídky, ale je nutné si uvědomit, že si u Idolu 3 lehce připlácíte za vzhled.

Klady (+)

  • pevné dílenské zpracování
  • můžete jej používat i „obráceně“
  • vyvážená hardwarová výbava
  • slušná výdrž baterie
  • přiměřená cena
  • slušný fotoaparát
  • svižný operační systém
  • kvalitní dodávaná sluchátka

Zápory (-)

  • horší výdrž při přehrávání videa
  • zadní kryt se snadno poškrábe
  • horší ergonomie
  • zbytečné „bonusové“ aplikace

Obsah balení

Oba dva telefony dorazily v podstatě ve stejném balení. Při pohledu na krabičku to vypadá, jako by nebyla dovřená, ale není tomu tak. Takto má balení opravdu vypadat. Po otevření spatříte samotný telefon, který je usazen na vrchu. Po jeho vyjmutí se dostanete k veškerému dodávanému příslušenství. Kromě obligátních uživatelských příruček nechybí ani napájecí adaptér s odpojitelným micro USB kabelem a špuntová sluchátka.

 

Adaptéry vypadají u obou modelů na první pohled stejně, ale lišíš se maximálním dodávaným proudem. Menší model si musí vystačit pouze s 1 A, zatímco větší bude má k dispozici dvojnásobek. Sluchátka, která dodává většina výrobců ke svým smartphonům jsou velmi často určená jen pro nouzový poslech, případně pro opravdu nenáročné uživatele. Alcatel OneTouch ale míří s modelem Idol 3 především na mladší zákazníky, kteří jistě ocení, že dodávaná sluchátka patří k tomu nejlepšímu, s čím jsem měl možnost se u smartphonů setkat.

Konstrukce a vzhled: Ve znamení symetrie

Idol 3 s 5,5palcovým displejem měří 153 × 75 × 7,4 mm a jeho hmotnost je poměrně nízkých 141 gramů. Menší sourozenec je o poznání kompaktnější a jeho celkové rozměry se zastavily na hodnotě 135 × 66 × 7,6 mm. Nižší je i hmotnost, která nepřesáhla hranici 110 gramů.

 

Údaje o hmotnosti značí jediné – oba modely nabízí celoplastovou konstrukci a postrádají v dnešní době tolik oblíbený kovový rámeček. Předem ovšem mohu uklidnit, že se nemusíte obávat nekvalitní konstrukce. I když jsem si v poslední době zvykl na větší telefony, z těchto dvou modelů mi byl bližší spíše menší model.

  

  
Menší Idol 3 se 4,7″ displejem

Většinu čelní strany zabírá displej. Ten v obou případech využívá zobrazovací technologii IPS. Hardwarová tlačítka už se v dnešní obě příliš nenosí, a proto s nimi u Idolu 3 nepočítejte. Softwarové řešení považuji osobně za lepší, kvůli snadnému přizpůsobení pořadí tlačítek a hlavně kvůli úspoře místa. Nad displejem je ukryta čočka čelního fotoaparátu.

Dolní a horní kraj čelní strany ohraničují mřížky reproduktorů. Ty nejsou umístěny ve stejné rovině jako krycí sklo displeje, ale jsou o něco níže. Tento prvek sice oživuje celkový vzhled, ale kvůli vzniklému záhybu se stávají mřížky nechtěným lapačem prachu a jiných nečistot.

 
Větší verze s 5,5″ Full HD panelem

Boční rámeček je lemován dvěma lesklými stříbrnými proužky. Lemování je lehce prohnuté, což navozuje dojem, že je prohnutý celý telefon. Ve skutečnosti tomu tak ovšem není. Na pravém boku najdete kolébku pro ovládání hlasitosti. Tlačítko Power ovšem budete hledat marně. To je totiž osazeno na opačném boku. Na toto rozmístění hlavních ovládacích prvků jsem si osobně musel hodně dlouho zvykat a raději bych tlačítko pro spuštění ocenil pod kolébkou hlasitosti. Kombinovaný slot pro karty micro SIM a micro SD je ukryt pod tlačítkem Power. Na spodní hraně je umístěn konektor micro USB. Sluchátka zapojíte do 3,5mm konektoru jack na opačné straně telefonu.

 

Záda přístroje vypadají na první pohled jako by byla kovová. Bohužel se jedná pouze o imitaci tohoto materiálu a ve skutečnosti jsou vyrobena z plastu. Oba telefony již prošly několika redakcemi, což značí poměrně velké množství drobných škrábanců právě na zadním krytu. V dolní třetině je natištěno logo výrobce, v horní třetině je vyobrazeno označení modelu.

Čočka fotoaparátu je u obou modelů osazena v levém horním rohu. Nechybí ani přisvětlovací LED, která sice není nijak intenzivní, ale pro osvětlení tmavších scén postačí. Zadní kryt není odnímatelný, což znamená, že akumulátor není uživatelsky výměnný. Na druhou stranu se nemusíte obávat vzniku nepříjemných zvuků, kterými občas trpí smartphony s odnímatelnými zadními kryty.

Celkově mohu označit konstrukci jako povedenou. Jediná výtka směřuje k povrchu zad přístroje, který se poměrně snadno poškrábe. Při používání menšího modelu jsem neměl problém s ovládáním jednou rukou. U většího sourozence s jednou rukou nejspíše neuspějete.

Po stránce vzhledu nemám jedinou výtku. Alcatel OneTouch se pokusil oživit většinou nudný design smartphonů střední třídy a povedlo se mu to. Téměř dokonale symetrické tělo v kombinaci s možností používání v obou směrech usnadňuje používání a kdykoliv telefon vytáhnete z kapsy, způsobí rozruch.

Displej: V obou případech pěkná podívaná

Displej je hlavní odlišným znakem obou modelů. Rozdílná je nejen úhlopříčka, ale také rozlišení. Idol 3 se 4,7palcovým displejem disponuje rozlišením 720 × 1280 px, zatímco 5,5palcová varianta dostala rozlišení Full HD (1080 × 1920 px). Oba panely využívají technologii IPS, která je zárukou dobrých pozorovacích úhlů a slušného barevného podání.

Velmi mě překvapila dobrá čitelnost na přímém slunci, za což displeje vděčí vysoké úrovni jasu. Automatická regulace pracovala během celého testování na jedničku, jen nejnižší úroveň by mohla být nastavena o něco níže. Je opravdu příjemné vidět, že výrobci i do „levnějších“ řad osazují kvalitní panely a nešetří na nesprávném místě.

Hardwarová výbava: Zvládne téměř vše

Alcatel OneTouch při výběru čipsetu zvolil osvědčený Snapdragon 410 pro menší model a Snapdragon 615 od Qualcommu pro větší kousek. První údaje původně hovořily o tom, že bude menší z Idolů vybaven pouze 1 GB operační paměti, což je na dnešní dobu opravdu málo. Naštěstí osadil výrobce ještě o půl gigabajtu paměti navíc a rozhodně udělal dobře. U většího sourozence se setkáte rovnou se 2 GB paměti, což je v dané třídě již standard.

 

Čipset ve slabším modelu není žádný silák, ale na většinu operací postačí. Problém může nastat jen v případě hraní náročných her, kdy už Snapdragonu 410 může docházet dech. Více napoví výsledky benchmarků:

Alcatel OneTouch Idol 3 (4,7″)

  • AnTuTu benchmark: 21 836 bodů
  • 3DMark Ice Storm Unlimited: 4 342 bodů
  • Basemark OS II: 513 bodů 

Alcatel OneTouch Idol 3 (5,5″)

  • AnTuTu benchmark: 30 528 bodů
  • 3DMark Ice Storm Unlimited: 7 567 bodů
  • Basemark OS II: 804 bodů 

Díky slušné optimalizaci systému zbývá u velkého modelu v běžném provozu volno více než 800 MB operační paměti, u menšího sourozence přibližně 600 MB, což je velmi dobrá hodnota. O poznání horší je to s místem v interní paměti. Z 8 GB zůstávají volné přibližně 3,3 GB místa, což opravdu není mnoho. Naštěstí lze aplikace přesouvat na paměťovou kartu. Z 16GB úložiště, kterým disponuje vybavenější model, vám zbyde 9,3 GB prostoru.

 
Větší model nabídne okolo 9,3 GB prostoru. U menšího brášky ale počítejte jen s 3,3 GB místa.

Určování polohy probíhá prostřednictvím satelitní sítě GPS. První „fix“ proběhne u obou modelů během několika sekund, za což vděčí použitých čipsetům od Qualcommu.

Konektivita

Konektivita bývá leckdy problém i u drahých high-endových telefonů, ale zde nemám co vytknout. Příkladná je především podpora LTE sítí, kdy oba telefony podporují všechna evropská pásma – 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz. Větší kousek podporuje WiFi sítě na frekvencích 2,4 a 5 GHz. Menší model umí pouze pomalejší 2,4GHz pásmo. Samozřejmostí je podpora Bluetooth a nechybí dokonce ani technologie NFC, kterou můžete využít pro rychlejší spárování s jinými telefony, případně příslušenstvím.

Zvuk: Vyladěno ve spolupráci s JBL

Dvojice reproduktorů je ukryta pod mřížkami na čelní straně telefonu. Výrobce si na vývoj těchto modelů přizval společnost JBL, která se zabývá výrobou sluchátek a reproduktorů. Maximální hlasitost je až překvapivě vysoká, takže nebudete mít problém ani s ozvučením celé místnosti. Velmi dobrá je i kvalita zvukového přednesu, která patří k tomu nejlepšímu, s čím jsem měl možnost se setkat.

Kvalitu dodávaných sluchátek jsem již vyzdvihoval v úvodu. Jedná se o špuntová sluchátka, která perfektně sedí v uších a velmi dobře izolují okolní zvuky. Kvalita jejich zvukového přednesu je bezkonkurenčně to nejlepší, s čím jsem měl zatím možnost se setkat. Je tedy vidět, že výrobce míří především na mladé zákazníky, kteří kvalitní zvuk ocení nejvíce.

Baterie a výdrž: Přehrávání videa vysiluje

Výdrž při běžném používání se u obou modelů pohybuje na hranici dvou dnů. Pokud se pustíte do hraní náročných her, budou mizet procenta baterie velmi rychle, ale při běžném provozu opravdu nemusíte nabíječku připojovat každý den. Větší z testovaných kousků na tom byl s výdrží nepatrně lépe, za což vděčí 2910mAh akumulátoru. Menší Idol si totiž musí vystačit pouze s 2000 mAh.

Zklamání přišlo při testu přehrávání videa. Ani jeden smartphone totiž nepřekročil hranici 5 hodin výdrže. Menší model měl dokonce co dělat, aby vydržel alespoň 4 hodiny. Nepotěší ani rychlost nabíjení 4,7palcové varianty. Kvůli 1A adaptéru se baterie z prázdného stavu do plného dobila za 2 hodiny a 20 minut. To větší kousek na tom byl o poznání lépe, za což vděčí 2A adaptéru. Dobíjení tak trvalo pouze 1 hodinu a 45 minut.

Systém a uživatelské prostředí: Jedny velké omalovánky

Výrobce vsadil pochopitelně na operační systém Android, konkrétně na verzi 5.0.2 Lollipop. Launcher ovšem nepochází z čistého systému, ale z produkce značky Alcatel OneTouch. Jeho rychlost je naprosto bezchybná a vyrovná se i mnohem dražším telefonům. Horší je to ovšem se vzhledem. Veškeré ikony totiž působí přeplácaně a barvami se to zde jen hemží. V době Material Designu se zkrátka podobný design nenosí.

 

V dolní části launcheru je pět ikon, které se nemění ani po přechodu na jinou obrazovku. Ikony všech aplikací jsou schovány v menu, kde je můžete libovolně třídit. Na plochách můžete samozřejmě vytvářet složky a v nich seskupovat zástupce aplikací.

 

Nalevo od domovské obrazovky je umístěno okno aplikace OneTouch Stream. Jedná se v podstatě o jakousi obdobu nabídky Shelf, kterou nabízí OnePlus 2 (recenze). Na vrchu je zobrazena aktuální předpověď počasí, uprostřed nadcházející události z kalendáře a pod ním je již přehled multimediálních souborů z elektronického obchodu výrobce.

 

Horní lišta se dá rozbalit dvěma způsoby – po prvním vytažení získáte přehled o aktuálních notifikacích, po druhém vytažení se dostanete k přepínačům nejčastěji používaných systémových funkcí. Zkrátka nic co byste neznali z jiných smartphonů.

 

V nastavení nehledejte žádné nadstandardní možnosti. Vzhled i nabídka je v podstatě totožná jako u čistého Androidu. Celkově jsem byl s celým uživatelským prostředím spokojen, hlavně díky příkladné optimalizaci. Je jen škoda, že se výrobce nerozhodl aktualizovat vzhled ikon podle současného trendu. Tento fakt trochu kazí hlavně první dojem.

Bonusové aplikace a funkce: Celá kupa zbytečností

Alcatel OneTouch se snažil zákazníkům nabídnout tolik bonusových aplikací, až se to celé zvrtlo. Předinstalované hry nejdete i v jiných smartphonech, ale rozhodně jich nebude tolik. Navíc jsou veškeré tituly pouze demoverzemi, které jsou omezené pouze na 3 minuty hraní. Za toto zbytečné plýtvání místem ve vnitřní paměti si výrobce pochvalu rozhodně nezaslouží. Naštěstí můžete tyto hry odinstalovat.

 

Nabízené aplikace jsou naštěstí daleko užitečnější než hry. Facetune slouží pro rychlé retušování pořízených fotografií. Na fotografiích můžete vybraná místa vyhladit, překrýt záplatou apod. Currency asi příliš zákazníků nevyužije. V této aplikaci totiž můžete sledovat aktuální kurzy měn. U mladých lidí zůstane tato aplikace pravděpodobně nevyužita.

Hudebně zaměření uživatelé ocení aplikaci Mix. Na první pohled se jedná o pouhý hudební přehrávač, ovšem pokud telefon otočíte na šířku, změní se Mix v mixážní pult. Funkcí zde není mnoho, ale jde o zajímavou a především o zábavnou aplikaci.

Značky je název utility, pro správu NFC štítků. Jejich obsah můžete nejen číst, ale i měnit nebo mazat. Apps a Herní středisko sice na první pohled vypadají zajímavě, ale jedná se jen o seznam výrobcem doporučených aplikací. Pokud budete chtít některou z nich nainstalovat, aplikace vás přesměruje do obchodu Google Play. Dá se říci, že jde o další zbytečný doplněk, bez kterého bychom se obešli.

Kromě výše zmíněných programů je v obou telefonech ještě předinstalovaná celá řada dalších. Jedná se například o Deezer, Evernote, Flipboard, WhatsApp a další. Jejich funkce nemá cenu rozebírat, jelikož se jedná o hojně používané aplikace, se kterými se většina uživatelů Androidu již setkala.

Telefonování, zprávy a organizace

V případě aplikace pro telefonování výrobce nevymýšlel žádné zbytečnosti a jednoduše použil aplikace z čistého Androidu. Tento krok chválíme, jednak kvůli tomu, že jsou aplikace od Googlu opravdu rychlé a stabilní a také kvůli tomu, že je používá i drtivá většina jiných smartphonů, takže si uživatelé nemusejí zvykat na nové prostředí.

 

Stejně tak udělal Alcatel OneTouch i v případě aplikace na posílání zpráv, kontaktů, kalendáře apod. Galerie umožňuje veškeré funkce, které byste očekávali – řazení fotografií do jednotlivých alb, jednoduché úpravy apod. V telefonech nechybí ani aplikace na záznam zvuku, pro poslech FM rádia (funguje pouze s připojenými sluchátky), správce souborů či počasí.

Fotoaparát a záznam videa: Slušný nadprůměr

Oba smartphony jsou vybaveny stejným hlavním 13Mpx fotoaparátem. V obou případech jsou záda přístroje doplněna ještě o přisvětlovací LED. Čelní selfie kamery již nejsou shodné – 4,7palcový model má 5Mpx snímač, zatímco větší 5,5″ verze dostala rovnou 8Mpx.

Aplikace pro focení působí na první pohled velmi jednoduše, ale nabízí i některé pokročilejší funkce. K dispozici je sedm scénických režimů – Automatický, HDR, Panorama, Ruční, Časosběrné video, Skener a Tvář. První čtyři nemusím představovat, protože jejich název přesně odpovídá tomu, co umožňují. Režim pro vytváření časosběrných videí funguje tak, že telefon zaznamenává danou scénu s nižší snímkovací frekvencí a poté ji přehraje standardní rychlostí 30 snímků za vteřinu.

Díky tomu je video značně zrychlené. S tímto režimem můžete zaznamenat například východ a západ slunce, či pohyb mraků po obloze. Mód Skener slouží ke čtení QR kódů. Nemusíte tak hledat žádnou dedikovanou aplikaci, ale vystačíte si s prostředím fotoaparátu. Poslední režim nazvaný Tvář slouží pro tvorbu portrétů.

-

- - -

- - -

-

-  - -

Náročnější a zkušenější uživatelé jistě ocení ruční režim. Ten sice nenabízí takové možnosti jako jiné fotomobily, ale alespoň můžete ovlivnit hodnotu citlivosti ISO, vyvážení bílé, rychlost závěrky a dokonce můžete i ručně zaostřovat.

- - -

-

Kvalita pořízených snímků mě opravdu velmi mile překvapila. Za dobrého osvětlení jsou fotografie krásně ostré a prokreslené, barevné podání je na velmi dobré úrovni a problém nečiní ani scény s velkým dynamickým kontrastem. Pokud vám nebude rozsah dynamického kontrastu dostačovat, můžete se spolehnout na dobře pracující režim HDR. Při špatném osvětlení scény se vytrácejí detaily a přibývá šum, ale i tak mohu označit fotografie za kvalitní a vůči konkurenci nadprůměrné.

Velmi dobře si vedou smartphony i při záznamu videa. Maximální rozlišení videa je Full HD (1920 × 1080 px), při kterém umí telefony zaznamenat 30 snímků za sekundu. Kvůli chybějící stabilizaci si musíte dávat pozor na třes rukou, ale v dané cenové kategorii stabilizaci nenabízí nikdo, takže absenci nepovažujeme za nedostatek. Jedinou výtku, kterou k záznamu videa mám, směřuje k poměrně častému samovolnému přeostřování, což může pokazit nejedno video.

Konkurence

Za největšího konkurenta se dá jistě považovat Vodafone Smart ultra 6 (recenze). Tento model nabízí v podstatě identickou výbavu jako větší z Idolů za výrazně nižší cenu. Jak jsem se již několikrát zmiňoval, v případě Alcatelu OneTouch si ovšem připlácíte za vzhled, který je proti smartphonu od Vodafonu úplně na jiné úrovni. Pokud vám jde o co nejlepší poměr cena & výkon a na vzhledu vám nesejde, je Vodafone Smart ultra 6 opravdu vážným kandidátem.

Slušnou hardwarovou výbavu založenou na čipsetu Intel Atom Z3560 nabízí Lenovo P90 (recenze). Mimo to je vybaveno velmi povedeným Full HD displejem, obřím 4000mAh akumulátorem zajišťujícím výbornou výdrž a solidním fotoaparátem. Kde ovšem Lenovo ztrácí je jednak design, ale také starší operační systém Android 4.4 KitKat. Vyvážit to naopak může poměrně bohatý obsah prodejního balení, kde nechybí ani ochranný kryt, fólie na displej nebo USB OTG kabel.

 

Kompaktní 4,7palcový Idol má největšího konkurenta v podobě Samsungu Galaxy S5 Mini (recenze). Tento postarší kousek z konce loňského roku je ještě o nějaký ten milimetr menší a to kvůli menšímu 4,5palcovému displeji. Hardwarová výbava je o něco slabší, což už může některé zákazníky odradit. I tento model máš ovšem co nabídnout. Největší konkurenční výhodou je odolnost vůči vodě a prachu. Nechybí ani čtečka otisků prstů integrovaná v tlačítku Home, která ovšem není příliš přesná.

Z tábora Windows Phone smartphonů přichází v úvahu Lumia 830 (recenze) od Nokie (Microsoftu). Díky barevným zadním krytům její design zaujme nejednoho zájemce. Fotoaparát s optickou Carl Zeiss je vybaven optickou stabilizací a výsledné fotografie a video jsou ještě o kus kvalitnější než v případě Alcatelu OneTouch. Hardwarová výbava již dávno nepatří k aktuální, ale vzhledem k příkladné optimalizaci systému Windows Phone, můžete tento nedostatek odpustit. Kvůli tomu, že se již jedná o starší model, spadla cena zhruba na úroveň menšího z Idolů.

 

Závěr: Chvályhodné oživení nudných placek

Hlavní zbraní Alcatelu OneTouch Idol 3 je jednoznačně vzhled. Podobnou ba dokonce totožnou hardwarovou výbavu nabízí kdejaký konkurent a leckdy i za nižší cenu. Možnost volání z obou stran ale nikde jinde nenajdete. Pokud by výrobce neudělal telefon téměř dokonale symetrický, nebyla by tato funkce potřeba. My jsme ovšem rádi, že se výrobce nebál zaexperimentovat, protože výsledek je hodně povedený.

Stejně jako všechny smartphony, i Idol 3 má své pihy na kráse. Jednou z nich je horší ergonomie. Zapínací tlačítko umístěné na opačném boku než je kolébka hlasitosti jsem musel překousávat hodně dlouho. Zadní plastový kryt imitující svým povrchem kov, je sice hezký na pohled, ale není příliš odolný. Časem se poškrábe, což u telefonu, jehož hlavní zbraní je design, zkrátka není ono. Rovněž přeplácaný systém zbytečnými aplikacemi celkovému dojmu nepřidá.

Obrovskou výhodou je ovšem dostupnost dvou různých velikostí. Před začátkem testování jsem byl přesvědčen o tom, že mi bude lépe vyhovovat 5,5palcový model. Po chvíli jsem ale zjistil, že 4,7palcová varianta je stejně plynulá, stejně fotí, ale je o poznání kompaktnější, takže není problém ji ovládat jednou rukou. Obě velikosti si jistě své zájemce najdou. Hlavními zákazníky budou nejspíše mladí lidé, kteří ocení odvážný design a také kvalitní hudební schopnosti obou telefonů.

Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku