TOPlist

Wakē na Kickstarteru: Chytrý budík, který vás vzbudí, aniž by probudil vašeho partnera

Ranní zvonění budíku je pro mnoho z nás velmi nepříjemná událost. O to nepříjemnější je, když nás ze snění probudí budík partnera, který musí vstávat, ačkoli my jsme mohli ještě několik hodin spát.

Mnoho chytrých hlav přišlo s nápady, které se snaží vstávání usnadnit. Jsou to například budíky sledující pohyb v posteli, které se nás snaží probudit, když se nacházíme ve fázi mělkého spánku, nebo poněkud hrubší způsoby, kdy nás nutí řešit složité matematické úkoly, které se však z nepochopitelných důvodů zdají složité jen po ránu (například sčítání dvou jednociferných čísel). Tyto metody však trpí malým nedostatkem – neberou ohled na ostatní lidi v místnosti a v ideální okamžik budí pouze jednoho z nich, ostatní mohou být vytrženi z nejnapínavější části snu.

Pokud tyto situace znáte a rádi byste je nějakým způsobem řešili, na Kickstarteru máte nyní možnost podpořit budík Wakē od společnosti Lucera Labs, který dokáže zaměřit jednotlivé uživatele a vzbudit jen toho, kdo opravdu potřebuje vstát, aniž by probudil i ostatní.

Budík funguje tak, že po připevnění na zeď nad postelí s pomocí infračervené kamery a speciálního softwaru rozezná jednotlivé osoby. Když nastane čas, kdy je třeba jednu z nich vzbudit, Wakē tuto osobu zaměří a vyšle k ní úzký paprsek světla spolu se zvukem, který zaslechne pouze daná osoba.

Zajímavé je právě buzení zvukem, aniž by byli vzbuzeni i ostatní spáči. To umožňují parametrické reproduktory, které jsou schopné vyslat zvuk soustředěný do tenkého paprsku. Pokud na vás paprsek míří přímo, uslyšíte zvuk velmi hlasitě a zřetelně, pokud však budete jen kousek vedle, neuslyšíte téměř nic.

Tvůrci budíku se však chystají jít ještě dále. Do budíku prý bude možné v rámci aktualizací přidat i další funkce, například sledování spánkových fází, přičemž budík vyhodnotí, zda se osoba nachází ve fázi REM spánku. Pokud ano, ve vhodný moment vyšle zvukový podnět, který by mohl pomoci spustit lucidní snění.

Pokud vás tento nápad zaujal, můžete jej podpořit na Kickstarteru částkou 250 dolarů (zhruba 6250 Kč). Pokud vše půjde podle plánu, první dodávka budíků by měla dorazit ke svým majitelům již v září tohoto roku.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku