TOPlist

Windows Phone 8.1 pod lupou: Přehled novinek a vylepšení

Centrum notifikací, paralaxní tapeta, oddělená hlasitost, přepracovaný kalendář a další systémové aplikace, více možností pro vývojáře… novinek ve Windows Phone 8.1 je opravdu spousta a my vám přinášíme jejich přehled.

Společně s představením systému Windows Phone 8.1 v rámci vývojářské konference Microsoft Build se objevil na Windows blogu Microsoftu soupis veškerých novinek, na které se budou všichni majitelé současných telefonů s Windows Phone 8 těšit. Jelikož jsme dosud byli obeznámeni pouze útržkovitými úniky z vývojářských sad a Joe Belfiore na své keynote zdaleka nepředstavil všechny novinky, přinášíme našim čtenářům tento článek, který bude po uvolnění systému Windows Phone 8.1 do programu Developer Preview sloužit zároveň jako rozcestník k jednotlivým novinkám, na které se podíváme podrobněji. 


Windows Phone 8.1 na redakční Lumii 1020 

Tip na článek: Podívejte se na detailní přehled nových funkcí systému z pohledu vývojáře

Videopohled na Windows Phone 8.1

Oficiální video od Microsoftu představující hlavní novinky systému Windows Phone 8.1

Domovská obrazovka

V loňském roce dostala domovská obrazovka díky tabletofonům od Nokie třetí sloupec dlaždic střední velikosti, tato možnost bude nově volitelná pro všechna zařízení s Windows Phone. Nově bude také možné kromě dvacítky barevných motivů zvolit na pozadí dlaždic vlastní obrázek, který při vertikálním posunu bude vytvářet tzv. paralaxní efekt.

    

Obrazovka uzamčeného zařízení

Už současná verze systému Windows Phone umožňuje aplikacím třetích stran přidávat na zamykací obrazovku informace, nově bude možné zamykací obrazovku mnohem více personalizovat díky novým tématům, plných vizuálních animací. Tato změna se však netýká aktuálního updatu na verzi 8.1, ale některého z následujících.

    

Personální asistentka Cortana

Této novinky si našinec mnoho neužije, neboť je v současnosti ve fázi beta a podporuje pouze anglický jazyk. Její možnosti jsou velice široké, neboť díky přístupu do kontaktů, emailů a dalších osobních věcí pozná uživatele skutečně do hloubky a inteligentně bude navrhovat odpovědi na otázky, které ještě nestihl ani položit.


Hlasová asistentka Cortana ve Windows Phone 8.1

Cortana dokáže odpovědět na veškeré otázky ze všech možných oblastí, přidávat upomínky do kalendáře, zapisovat diktovaný text a také dokáže spolupracovat s aplikacemi třetích stran, například obsloužit hovor skrze Skype.

 

Podívejte se, jak pracuje personální asistentka Cortana

Akční centrum

Notifikační centrum bude shromažďovat zmeškané události v chronologickém pořadí, takže vám nic neunikne. Bude jej představovat vysouvací roletka z horní hrany displeje, kromě seznamu notifikací také zobrazí čtveřici (u větších úhlopříček pětici) definovatelných zástupců pro rychlý přístup k často používaným položkám nastavení. Notifikace bude možné odstraňovat gestem tažením vpravo a pro každou aplikaci, která bude mít do notifikačního centra přístup si budete moci nastavit libovolný zvuk, vibrace a také, zdali má posílat oznámení pomocí notifikačních proužků.

Notifikační centrum ve Windows Phone 8.1

Klávesnice Word Flow (swipe)

Nejrychlejší klávesnice na světě, alespoň podle Guinessovy knihy rekordů, v níž překonala dosavadního vítěze Samsung Galaxy S4 v napsání 160 znakové zprávy o 7,5 sekundy. V principu funguje stejně jako Swype klávesnice na zmíněném Samsungu, tedy tažením prstu po požadovaných znacích, aniž by prst opustil plochu displeje, přičemž slova doplňuje inteligentní slovník. Tato klávesnice bohužel v první vlně nebude dostupná v češtině, tak doufejme, že tento neduh Microsoft rychle dožene.

Mrkněte, jak se píše na nejrychlejší klávesnici na světe

Kalendář

Vestavěný systémový kalendář byl kritizován již od počátku systému Windows Phone, nyní přichází se spoustou novinek, z nichž nejvýraznější je nový týdenní náhled a roční náhled. Všechny náhledy jsou přepracované tak, aby se uživatel tažením prstu vlevo či vpravo přesunul na nadcházející respektive předchozí období, v denním kalendáři o den, v týdenním o týden apod. Kromě toho nový týdenní náhled bude umět zobrazovat počasí na další dny, podobně jako kalendář v Outlook.com. Podle následujícího videa ale zřejmě stále neumí živá dlaždice kalendáře zobrazovat více nadcházejících událostí.

Takhle vypadá nový kalendář ve Windows Phone 8.1

Oddělená hlasitost

Microsoft konečně vyslyšel přání uživatelů a od příští verze nebude hlasitost zvuků v systému jednotná. Díky nové vysouvací nabídce bude možné měnit zvlášť hlasitost pro vyzvánění/notifikace a pro média/aplikace. Z tohoto bude možné rovněž ztišit kompletně všechny zvuky nebo se dostat do podrobnější nabídky nastavení zvuků.

Podívejte se, jak funguje oddělená hlasitost ve Windows Phone 8.1

Hudba, video, podcasty

Multimediální aplikace Hudba + Videa bude nahrazena separátními aplikacemi Xbox hudba, Xbox video a nově také aplikací pro sledování oblíbených podcastů s příznačným názvem Podcasts. Aplikace Xbox hudba umožní upravovat playlisty nebo jednoduše spravovat celou hudební sbírku, Xbox video zase nakupovat, pronajímat a sledovat video obsah skrze službu Xbox Music. Aplikace Podcast dovolí přihlásit se k odběru libovolného RSS zdroje a stahovat jednotlivé podcasty pro pozdější offline použití.

Podívejte se, jak funguje nová aplikace Podcasty

Hub lidé

Samotný hub lidé se příliš nezměnil, ovšem výrazně byla přepracována integrace sociálních sítí do systému, zejména pak Facebooku. Novinky z této sociální sítě lze stále sledovat přímo z hubu Lidé, ovšem pro jakoukoliv interakci s nimi již budete přepnuti do aplikace Facebook. Stejně tak se chovají i položky v kalendáři, na dlaždici “Já” a dalších místech v systému. Díky širším možnostem s novými API ale budou moci své aplikace pro integraci do hubu Lidé vytvářet i vývojáři třetích stran. Navíc se zmenšil text „lidé”, což přinese více prostoru pro novinky, obrázky se budou zobrazovat ve větší velikosti.

 

Skype

Sice se nejedná o součást systému, ale o separátní aplikaci, která bude do systému mnohem více zaintegrovaná. Nově bude možné vyvolávat videohovory přímo ze seznamu kontaktů v hubu lidé nebo za pomoci personální asistetnky Cortana. Do videohovoru se bude možné bleskurychle přepnout z běžného telefonního hovoru a nově budou videohovory v HD rozlišení.  

Video od Microsoftu znázorňuje, jak snadné je přepnout se z běžného hovoru do Skype

Internet Explorer 11

Nový vestavěný internetový prohlížeč umí synchronizovat otevřené a oblíbené stránky a také uložená hesla s Internet Explorerem na vašem tabletu nebo počítači. Kromě toho přijde s novým režimem pro privátní prohlížení stránek, který neukládá stopu po prohlížení internetu do historie, také se dočkáme nového režimu pro pohodlnější čtení internetových zdrojů.


Potvrzena je také podpora WebGL a HTML5 videí, díky čemuž bude možné přehrávat HTML videa přímo v prohlížeči, jejich zvuk na pozadí a to dokonce při zamknutém telefonu. Nový Internet Explorer bude umět stahovat soubory z internetu a také soubory na internet nahrávat. 

Funkce pro firemní zákazníky, VPN

Microsoft nezapomněl ani na bussines sféru, novinky se odehrály v emailovém klientu, který nyní podporuje šifrované zprávy S/MIME, elektronické podpisy a v neposlední řadě v systému přibyla podpora pro přístup do vnitřních sítí skrze VPN. Navíc lze omezovat spouštění některých aplikací a her, pokud se do VPN přihlásíte. 

Fotogalerie a fotoaparát

Prohlížeč fotografií dostane nový vzhled a zejména možnost lepší organizace na základě data nebo místa pořízení snímku. Prohlížeč bude možné rozšířit o online alba díky rozšiřitelnosti o aplikace třetích stran. Aplikace fotoaparátu dostane nové rozhraní s možností lepšího přizpůsobení funkcí, které při pořizování snímků nejčastěji používáte. 

Windows Phone Store

Obchod aplikací bude nově lépe doporučovat aplikace a to nově i na základě vaší polohy. Přepracován byl i systém hodnocení aplikací, důležité uživatelské recenze budou vyzdviženy na viditelnější pozici. Nový Store bude také umět instalovat automaticky aktualizace, o jejich instalaci se dozvíte z nově implementované historie všech stahování.

Data Sense

Tato aplikace vám dá přehled o využívání datových přenosů skrze váš telefon, ať už přes Wi-Fi nebo přes sítě operátorů. Podrobný seznam napoví, která aplikace v telefonu nejvíce „žere” data, nastavit lze velikost měsíčního FUP a datum, kdy dojde k jeho obnovení. Nová funkce Úsporný režim dokáže zvýšit kompresi prohlížených obrázků na internetu a snížit tak datové přenosy na minimum. 

 

Storage Sense

Další aplikace vám dá přehled o aktuálním zaplnění paměti vašeho telefonu, jak v souhrnném, tak v podrobném seznamu z hlediska aplikací. Nejzajímavější novinkou je především možnost ukládání pořizovaných fotografií, videí a stahovaných podcastů přímo na paměťovou kartu. Na ni bude možné nově instalovat aplikace, ovšem bude k tomu zapotřebí minimálně paměťová karta Class 6 a vyšší.

 

Wi-Fi Sense

Zcela nová aplikace, která umí vyhledávat veřejné hotspoty a připojovat se k nim, abyste ušetřili cenné megabajty mobilních dat. Pokud hotspot vyžaduje ověření identity, Wi-Fi Sense tak učiní automaticky na základě vašich vyplněných údajů. Kromě toho se lze za pomoci přátel ve vašem seznamu kontaktů přihlašovat k domácím sítím, aniž byste manuálně zadávali heslo. 

 

Batery Saver

Poslední nová aplikace vám zobrazí statistiky, které aplikace a hry nejvíce vytěžují baterii, přičemž přímo z aplikace bude možné aktivovat úsporný režim.

Synchronizace Windows a Windows Phone

Změníte-li si na svém telefonu barevný motiv, změní se i na vašem tabletu nebo počítači. Pokud si zakoupíte aplikaci, vytvořenou v Universal App (přečtěte si náš článek o novinkách pro vývojáře), budete ji mít zakoupenou i na tabletu nebo počítači. Stejně tak budou sdílena hesla k domácím sítím, zkrátka synchronizace mezi vašimi zařízeními bude ještě více prohloubena. 

Zálohování

Vylepšeno bude i zálohování systému, kromě zpráv SMS a seznamu aplikací bude nyní zálohováno i rozestavění dlaždic na úvodní obrazovce (nestažené aplikace budou mít barvu dlaždice šedou) a nastavení aplikací včetně aplikací třetích stran. Tato novinka potěší zejména hráče her, kteří po uvedení mobilního telefonu do továrního nastavení nepřijdou o uložené postupy ve hrách. Data se budou ukládat na OneDrive, nebudou však ukrajovat místo z kapacity pro osobní soubory. 

Projekce obrazovky mobilního telefonu

Nová Windows Phone 8.1 umožní propojit mobilní telefon s kompatibilním PC pomocí USB kabelu a promítat dění na obrazovce mobilního telefonu přímo na obrazovku počítače. Některé telefony (spekuluje se, že se bude jednat o výsadu Lumií po update firmware na verzi Cyan) budou schopné sdílet obrazovku na kompatibilní televizory a další zařízení pomocí technologie Miracast.

Trvale zobrazená lišta s virtuálními tlačítky

Díky snížení hardwarových požadavků pro nová zařízení, která nově nemusí mít fyzická tlačítka, je možné zobrazit virtuální tlačítka přímo při spodním okraji displeje. V nastavení je možné změnit barvu spodní lišty, neoficiální informace hovoří i o možnosti automaticky tuto lištu schovávat. 

Toto jsou prozatím veškeré oficálně představené novinky, je ale možné, že se jejich seznam ještě rozšíří. Další novinky v systému budou postupně do tohto článku doplňovány. Redakční telefony již máme na Windows Phone 8.1 aktualizované a článek budeme postupně aktualizovat o nové informace.

Zdroj videí: WPCentral

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku