TOPlist

Samsung zřejmě končí s Android Wear, chystané kruhové hodinky bude pohánět Tizen

Drtivá většina nositelné elektroniky od Samsungu je poháněna vlastním systémem Tizen, ač korejský gigant dostal loni od Google doporučení více využívat platformu Android Wear. Samsung pro umlčení hlasů z Google představil model Gear Live, komerčního úspěchu se ale nedočkal a hodinky byly v tomto týdnu odstraněny z Google Play Store. Naopak na cestě jsou kruhové hodinky Gear A, které bude opět pohánět osvědčený Tizen.

   
Hodinky Gear Live byly staženy z Play Store a jejich výroba byla nejspíše ukončena

Hodinky s kruhovým číselníkem jsou mnohem atraktivnější a žádanější, což může potvrdit jak Motorola s modelem Moto 360, tak LG s G Watch R. Samsung si se svým kruhovým modelem doslova „dává na čas“, vypuštění oficiálního vývojářského SKD ale dává tušit, že čekání bude brzy u konce. Tento nástroj nám navíc dává nahlédnout na některé funkce chystaných hodinek.   

Tak jako Apple u chytrých hodinek oživil korunku, Samsung zvolí jako hlavní ovládací prvek otočný prstenec kolem displeje, tzv. luneta. Jejím otáčením bude možné například ovládat hudební přehrávač, listovat v seznamech, nastavovat hodiny apod. Využití lunety pochopitelně budou mít vývojáři plně ve svých rukách.

  

Hodinky mají údajně přijít jak ve verzi bez slotu na SIM kartu, tak ve verzi s podporou sítí 3G. Obě varianty mají disponovat Wi-Fi, GPS a pochopitelně spoustou senzorů sledujících pohyb uživatele a jeho srdeční aktivitu. K představení hodinek Gear A dojde nejspíše v září na veletrhu IFA v Berlíně. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku