Domů » Recenze » Recenze ASUS Zenfone 8: nejlepší z nejmenších

Recenze ASUS Zenfone 8: nejlepší z nejmenších

Rok co rok přicházejí na trh větší a větší smartphony a kompaktní telefony už takřka vymizely. Loni se o slovo přihlásil Apple s iPhonem 12 mini. Mezi Androidy příliš na výběr není a poslední opravdu kompaktní vlajkovou lodí byl snad jen Pixel 5. Tchajwanský Asus se vždy snažil své smartphony dělat co nejmenší, proto vymýšlel různé atypické konstrukce a mechanismy – viz Zenfone 6 a Zenfone 7 Pro. Letos opět vsadil na kompaktnost a před malou chvílí oficiálně představil nový vlajkový smartphone Asus Zenfone 8.

Ten patří k nejmenším (vlajkovým) smartphonům na trhu a nebýt tlustších rámečků, byl by ještě o něco menší. Úhlopříčka 120Hz displeje je 5,92 palců a hmotnost telefonu nepřekročila 170 gramů. Výbava je i přes malé proporce špičková. Najdeme zde Snapdragon 888 s podporou 5G, slot na dvě SIM karty, 3,5mm audio výstup na sluchátka, notifikační diodu, dva zadní fotoaparáty, a dokonce i voděodolnost IP68. O dlouhou výdrž se stará 4000mAh baterie s rychlým 30W nabíjením. Jen bezdrátové nabíjení chybí, což je škoda.

  • Malé rozměry, voděodolnost IP68, 120Hz AMOLED displej pod 6 palců, stereo reproduktory
  • Snapdragon 888, 4000mAh baterie s rychlým 30W nabíjením, 3,5mm audio jack
  • Dva zadní fotoaparáty, nahrávání až v 8K nebo ve 4K až při 120 fps

Asus Zenfone 8 se na českém trhu prodává od dnešního dne, tj. od 12. května, za doporučenou cenu 18 490 Kč za variantu s 8 GB RAM a 128GB úložištěm. Od 12.–31. května bude možné využít speciální nabídku pro první zájemce, kdy bude novinka dostupná za lákavých 15 990 Kč. Tato nabídka bude probíhat pouze na oficiálním e-shopu a u vybraných prodejců. Jedná se o nejlepší kompaktní smartphone na trhu, jací jsou jeho konkurenti a jaká je „osmička“ v praxi? To a mnohem více se dozvíte v naší podrobné recenzi.

Obsah balení

Balení obsahuje vše potřebné. Najdete v něm plastový kryt, sponu pro vyjmutí slotu na karty, stručnou uživatelskou příručku a nabíječku.

Asus Zenfone 8 004
Asus Zenfone 8 – obsah balení

Napájecí adaptér je trochu rozměrnější a má výkon 30 W. Za jeho přítomnost v balení chválím. K němu se připojuje metrový kabel s USB-C koncovkami.

Design: co je malé, to je milé

Asus se při návrhu nové vlajkové lodi rozhodl vzít design a nekompromisní výbavu ze smartphonů ROG Phone a vše zabalit do kompaktního voděodolného těla. Zhruba tak by se dala novinka shrnout. Plno lidí stále vyžaduje malé smartphony a zároveň chtějí zařízení bez kompromisů. Podle průzkumu až 67 % zájemců o kompaktní smartphone preferuje úhlopříčku menší než 6 palců.

Asus Zenfone 8 005
Asus Zenfone 8

Design je hodně konzervativní a tak trochu obyčejný. Obzvláště námi testovaná černá varianta je hodně střídmá. Na výběr je ale ještě o něco málo odvážnější stříbrná verze.

Nejvýraznějším prvkem, kterého si každý ihned všimne, jsou zkrátka malé rozměry. Výška činí 148 mm, šířka 68,5 mm a tloušťka příjemných 8,9 milimetrů. Hmotnost se zastavila na 169 gramech. Ergonomie je bravurní. Dlouho jsem v ruce nedržel smartphone, který by se dal pohodlně ovládat jednou rukou.

Kovové tělo s nízkou hmotností a voděodolností

Telefon se vejde do každé kapsy a díky nízké hmotnosti o něm nebudete ani vědět. Jedná se o velice sympatické zařízení, které jsem si během 14denního testování díky jeho rozměrům velice oblíbil. Záda jsou po delších stranách zaoblena, což dopomáhá k výbornému úchytu.

Zadní strana a boky jsou z hliníku. Matná úprava je velice příjemná, i když jsou záda trochu kluzčí. Fotomodul na zádech vystupuje jen nepatrně, za což chválím. Na horní straně našel své místo 3,5mm výstup na sluchátka, za což telefon zaslouží rovněž pochvalu. Nezapomnělo se ani na notifikační diodu, kterou naopak najdeme netradičně na spodní straně.

Asus Zenfone 8 006
Potěší, že Zenfone 8 je voděodolný

Vespodu se nachází i slot na dvě nanoSIM karty – jen si dejte pozor na to, že dírka pro vložení spony pro vyjmutí slotu vypadá úplně stejně jako mikrofon, který je umístěn také hned vedle. Dále je zde zdířka USB-C a hlasitý reproduktor, kterému dělá stereo doplněk telefonní sluchátko. Dohromady hrají reproduktory velice dobře a zvukovému projevu nechybí ani basy, díky kterým příjemně vibruje zadní strana. Velice chválím, že je smartphone voděodolný a prachuvzdorný s certifikací IP68.

120Hz AMOLED displej pod 6 palců

Asus Zenfone 8 disponuje 5,92palcovým AMOLED displejem s rozlišením Full HD+ (2400 x 1080 pixelů) a jemností 445 pixelů na palec. Jeho poměr stran je 20:9, disponuje 112% pokrytím barevného gamutu DCI-P3 a podporuje HDR10+. Díky maximální svítivosti 800 nitů (krátkodobě až 1100 nitů) je skvěle čitelný na přímém slunci.

Asus Zenfone 8 001
Malý displej s výbornými zobrazovacími vlastnostmi

Zobrazovací schopnosti displeje jsou výborné a nemám k němu žádné výhrady. Nechybí mu ani funkce Always-on, možnost ztlumení blikání obrazovky při nízkém jasu nebo upravení teploty a barev displeje.

Potěší, že disponuje vysokou 120Hz obnovovací frekvencí pro plynulé animace. Chválím, že uživatel má na výběr mezi 120, 90 a 60Hz frekvencí. Asi nejlepší volbou je ale automatický režim, který sám vybírá vhodnou frekvenci dle stylu používání. Nejčastěji volí 90 Hz, což plně dostačuje, a rozdíl oproti 120 Hz je minimální. Když ale například spustíte aplikaci YouTube, hodnota frekvence poklesne na 60 Hz. Díky tomuto řešení telefon ušetří hodně energie. Jen je škoda, že při Always-on displeji se používá 90Hz frekvence.

Čtečka otisků prstů v displeji a odemykání obličejem

Pro autentizaci lze využít čtečky otisků prstů. Ta je integrována v displeji a jedná se o optickou technologii. Odemykání je velice rychlé a čtečka patří k nejrychlejším na trhu. Také je vhodně umístěna a přiloženým prstem na ni nemusíte příliš tlačit.

Asus Zenfone 8 019
Čtečka otisků prstů je rychlá a přesná

Pro odemykání můžete zvolit i 2D sken obličeje. Ten sice nezajišťuje takové bezpečí, ale také se jedná o rychlou a hlavně pohodlnou formu zabezpečení. Funguje při jakémkoliv natočení telefonu a i za horších světelných podmínek.

Hardwarová výbava: vlajková loď se vším všudy

Zenfone 8 je poháněn vlajkovým procesorem Snapdragon 888 (1x 2,84GHz Kryo 680, 3x 2,42GHz Kryo 680 a 4x 1,80GHz Kryo 680), doplněným o grafický akcelerátor Adreno 660. Použitý procesor zajišťuje vysoký výkon i efektivitu. Při hraní i těch nejnáročnějších her vám nic chybět nebude a nikde nepocítíte žádný záškub či zpomalení.

Hardwarové parametry Asus Zenfone 8
Systém: Android 11
Rozměry: 148 x 68,5 x 8,9 mm, Hmotnost: 169 gramů
Čipset: Qualcomm Snapdragon 888, octa-core, 1x 2,84 GHz Kryo 680, 3x 2,42 GHz Kryo 680, 4x 1,80 GHz Kryo 680
RAM: 8/16 GB, Interní paměť: 128/256 GB, Pam. karta:
Displej: Super AMOLED, 5,9", Full HD+, 1080 × 2400 px
Hlavní fotoaparát: 64 Mpx, f/1.8, 26mm, 1/1.73", 0.8µm, PDAF, OIS
Druhý fotoaparát: 12 Mpx, f/2.2, 112˚, 14mm, 1/2.55", 1.4µm, PDAF, širokoúhlý
Třetí fotoaparát: , Přední kamera: 12 Mpx, f/2.5, 28mm, 1/2.93", 1.22µm, PDAF, 4K video
Bluetooth: 5.2, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, NFC:
, GPS:
, Konektor: USB-C
Baterie: 4000 mAh Li-Pol, Rychlé nabíjení:
, Bezdrátové nabíjení:

K ruce mu je 8 až 16 GB RAM a uživateli je poskytnuto 128 nebo 256 GB úložného prostoru. To je hodnota konečná, protože telefon nedisponuje slotem na paměťové karty. Ve výbavě dále nechybí podpora 5G sítí, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, GPS a NFC. Výrobce nezapomněl ani na podporu VoLTE a VoWiFi.

Výdrž baterie a rychlé 30W nabíjení

Uvnitř zařízení se ukrývá baterie s kapacitou 4000 mAh. To je vzhledem k rozměrům slušná hodnota. Připočtěte si k tomu malý displej, úsporný čipset a skvělou optimalizaci softwaru a rázem dostanete 1,5denní výdrž na jedno nabití při běžném používání.

Asus Zenfone 8 012

Správa napájení nabízí hned několik výkonnostních režimů. Vybrat můžete vysoký výkon, dynamický, odolný, ultra trvanlivý nebo rozšířený.

Výdrž baterie se hodně odvíjí od stylu používaní. Zatímco já osobně jsem měl večer před spaním v průměru ještě 35 %, pokud telefon opravdu zatížíte a budete hojně využívat 120Hz panel a další funkce, které vybíjí baterii, může být výdrž pouze jednodenní.

Telefon také podporuje rychlé 30W nabíjení, díky čemuž jej za 25 minut dobijete na 60 % kapacity, za 38 minut na 80 % a plné nabití trvá hodinu a 20 minut. Ano, posledních 20 procent už jde dost ztuha. I tak je rychlost nabíjení velice dobrá. Bohužel se opět nedostalo, jak je u Asusu zvykem, na bezdrátové nabíjení.

Android 11 a prostředí ZenUI 8

O software se pochopitelně stará Android ve verzi 11, na který Asus narouboval svou nadstavbu ZenUI 8. Příliš se zde zdržovat asi nemá cenu – ZenUI se od čisté verze Androidu moc neliší, vše je krásně přehledné a příkladně odladěné. Od výrobce nenajdete žádné tuny předinstalovaného balastu, jen pár aplikací.

V systému najdete jen pár vychytávek navíc. Tam, kde jiní výrobci posouvají Android kupředu, tam se Asus veze na chvostu a čeká, co Google implementuje příště. Taková nadstavba ZenUI 5 byla o něco líbivější. Proti čistému Androidu nic nemám, ale od vlajkové lodi očekávám plný servis nejen po stránce hardwaru, ale také po stránce softwaru.

Ale abych jen nekritizoval. Vypínací tlačítko je o něco „chytřejší“. Dvojitým stisknutím můžete spustit Google Assistanta, zapnout/vypnout Wi-Fi, svítilnu, Bluetooth, hotspot, pořídit screenshot nebo změnit zvukový profil. Využívat můžete i různá gesta, např. ta na zamykací obrazovce pro spuštění konkrétních aplikací a funkcí. A nechybí ani herní džin (režim) nebo AudioWizard – pokročilejší nastavení audia.

Fotoaparát: na nejlepší ztrácí, a to i do počtu čoček

Asus Zenfone 8 je vybaven dvěma zadními fotoaparáty. Ten hlavní má rozlišení 64 MPx, světelnost f/1.8, fázové ostření, je opticky stabilizován a velikost senzoru je 1/1,7“. Fotografie jsou ukládány v 16MPx rozlišení pro maximální kvalitu, což oceníte nejen za nízkých světelných podmínek.

Asus Zenfone 8 016
Asus Zenfone 8 nabízí dva zadní fotoaparáty. Je škoda, že na teleobjektiv už nezbylo místo.

Druhým snímačem se stal 12MPx širokáč s Dual PDAF, světelností f/2.2, úhlem záběru 113° a s možností zachycovat makro snímky ze vzdálenosti 4 centimetrů. Selfie kamerka má rozlišení 12 MPx, světelnost f/2.45 a duálním ostřením pořizuje snímky se záběrem 76,5°.

Asus Zenfone 8 017
Aplikace fotoaparátu

Mezi funkce fotoaparátu patří HDR, detekce scény, noční režim, profesionální mód (i pro video), sken dokumentů a několik dalších standardních režimů. Aplikace fotoaparátu nabízí široké možnosti nastavení a její používání je intuitivní a pohodlné.

Fotografie za dobrého světla

Začnu nejprve s hodnocením hlavního fotoaparátu. Za dobrých světelných podmínek o něm nemůžu říct moc špatného – fotky mají dobrý dynamický rozsah, jsou plné detailů, barvy jsou přirozené a problémem není ani krásný bokeh efekt. Jen HDR fotografie občas působí trochu nepřirozeně – zejména obloha bývá hodně temná. HDR snímky mají blízko k těm, co produkují iPhony.

Makro snímky jsou taktéž povedené. Nechybí jim ostrost, detaily ani masivní bokeh. Jen ostření je u hlavního fotoaparátu na trochu větší vzdálenost (zhruba 10 cm). Širokoúhlá kamerka zvládá ostřit už od 4 centimetrů a snímky jsou v jejím podání nadprůměrné.

Ve výčtu funkcí nechybí ani portrétní režim. Ten osobu/objekt dvojnásobně přiblíží a za pomoci softwaru rozmaže pozadí. Vše funguje výborně.

Širokoúhlý fotoaparát

Širokoúhlý objektiv nefotí špatně, ale k nejlepším nepatří. Oproti hlavnímu snímači jsou fotky saturovanější, mají méně detailů a zejména v okrajích jsou snímky rozmazané. Částečně chválím za dobrou korekci snímků, takže fotografie nejsou při okrajích deformované.

Širokáč tak neurazí, ale ani nenadchne. Co ovšem nepotěší více, je absence teleobjektivu, který najdeme u modelu Asus Zenfone 8 Flip, jehož recenzi naleznete zde.

Focení v noci a noční režim

Za horších světelných podmínek se nicméně nejedná o žádnou slávu. I přes přítomnost optické stabilizace a funkce seskupování čtyř pixelů do jednoho se u fotografií vyskytuje neostrost a šum. U některých scén to není špatné, ale jiné vlajkové modely jsou na tom lépe.

Tip: všechny testovací snímky v plném rozlišení si můžete zobrazit či stáhnout zde

Pochválit ale musím noční režim. S ním dosáhnete mnohem ostřejších snímků. Většinou scénu i více prosvětlí, utlumí světelné zdroje a vytáhne kontrast. Širokoúhlý fotoaparát nepodává za tmy dobré výsledky vůbec a je nutné použít noční režim.

Záznam videa až v 8K rozlišení nebo ve 4K při 120 fps

Asus Zenfone 8 zvládá natáčet až v 8K rozlišení při 24 snímcích za vteřinu. Tento záznam je dostupný jen pro hlavní fotoaparát, je stabilizovaný a výsledky nejsou vůbec špatné.

ASUS Zenfone 8: camera test (8K, 24 fps)

Já osobně ale nejčastěji natáčím ve 4K rozlišení při 60 fps. I v tomto formátu lze využít optické a elektronické stabilizace obrazu. Výsledné video je velmi dobré a je dostupné i pro širokáč.

ASUS Zenfone 8: camera test (4K, 60 fps)

Bohužel, mezi oběma fotoaparáty lze plynule přepínat pouze během natáčení Full HD videa. Ve 4K při 30 fps dochází k výraznému oříznutí obrazu (k většímu než při 60 fps, ale k menšímu než u 8K), ale díky tomu je mnohem účinnější stabilizace.

ASUS Zenfone 8: camera test (4K, 120 fps, slow motion)

Hodně jsem si oblíbil i zpomalené záběry ve 4K při 120 fps. Zpomalení můžete upravit rovnou v telefonu. U Full HD lze zvolit až 240 fps a u 720p videa 480 snímků.

Závěrečné hodnocení

Asus Zenfone 8 je zdařilou vlajkovou lodí. Tchajwanskému výrobci se podařilo vměstnat bohatou výbavu do malého těla. A právě zájemcům o malé telefony bych jej vřele doporučil. Ergonomie zařízení je špičková a takřka nic mu neschází. Výkonu má na rozdávání a systém je skvěle odladěný. Vyzdvihnout musím i kvalitní 120Hz AMOLED displej, který lze přepnout i na 90Hz frekvenci. Za zmínku stojí i rychlá čtečka otisků prstů a výborně hrající stereo reproduktory.

Asus Zenfone 8 018
Asus Zenfone 8

Výrobce nezapomněl ani na 3,5mm audio jack, notifikační diodu a chválím za voděodolnost IP68. Do malého těla se podařilo vměstnat i baterii o slušné kapacitě, která zaručuje dlouhou výdrž, a potěší i rychlé 30W nabíjení. Jen design je trochu střídmý, a zejména široké rámečky okolo displeje nepůsobí moc dobře. Asi nejvíce mě osobně mrzí absence bezdrátového nabíjení a někoho nepotěší ani chybějící slot na microSD karty.

Asus Zenfone 8 005
Asus Zenfone 8

Hlavní fotoaparát pořizuje pěkné snímky za jakýchkoliv podmínek a natáčí i kvalitní videa. Širokáč podává průměrné výsledky a nepotěší chybějící teleobjektiv. Cena je vzhledem k výbavě sympatická. Konkurentů příliš mnoho není. Asi největšími jsou Google Pixel 5, iPhone 12 Mini, respektive o něco větší iPhone 12, nebo Samsung Galaxy S21.

ASUS Zenfone 8

8.9

DESIGN A ZPRACOVÁNÍ

8.6/10

VÝKON A OPTIMALIZACE

9.4/10

HARDWAROVÁ VÝBAVA

9.2/10

KVALITA FOTOGRAFIÍ A VIDEA

8.6/10

VÝDRŽ BATERIE

8.7/10

Klady (+)

  • malé rozměry, skvělá ergonomie a nízká hmotnost
  • kvalitní 120Hz displej, na výběr i 90Hz frekvence
  • vysoký výkon a špičková optimalizace
  • podpora sítí 5G, notifikační dioda a kvalitní stereo reproduktory
  • dobrá výdrž na baterii a rychlé nabíjení
  • voděodolnost IP68
  • 3,5mm výstup na sluchátka
  • sympatická cena

Zápory (–)

  • rámečky okolo displeje
  • absence bezdrátového nabíjení
  • chybí slot na paměťové karty
  • nudný design
  • fotky ze širokáče by mohly být lepší
  • chybějící teleobjektiv

Petr Uhlíř

Student ČVUT, Fakulty elektrotechnické a studijního programu Softwarové inženýrství a technologie. Milovník mobilních zařízení a nových technologií. Mezi mé záliby patří grafika a florbal.

14 komentářů

  1. rychlá recenze, díky! Ani slovo o podpoře VoLTE s CZ operátory. Jak je to? Ta absecne MicroSD mě tedy mrzí, v původních odhadech bylo uvedeno, že podpora bude(mimochodem i ve vašich paramterech ji stále uvádíte že je přítomná). Notifikační dioda, jejíž zmínění mě v textu velmi potěšilo a dal bych jí při užívání přednost před AOD, mě svým umístěním zase hned zklamala. Tak nevím. Jsem zvědav na nějaké standardizované testy ohledně výdrže na baterii. Aby bylo srovnání s konkurencí.

    • Na těch fotkách vypadá, že to neměl připojené k žádné síti…

    • Dobrý den, omlouvám se, že jsem v recenzi VoLTE a volání přes Wi-Fi nezmínil, doplním i screenshoty. VoLTE a VoWiFi Asus Zenfone 8 podporuje a vše funguje. Ozkoušeno u operátora Vodafone, stejně jako 5G připojení.

    • Že to jde u VDF ještě ale vůbec neznamená že to půjde u TMO a O2…

    • Standardizované testy ohledně výdrže mají třeba na GSMArena, recenze už tam je. V podstatě jde o takový průměr, nejblíž byla třeba Xiaomi Mi 11.

  2. Zenfone 6 a 7 jsem dal pryč, už mě nebavilo čekat na základní věci v 4G síti. Jak jsem se dozvěděl do teď nemají ani VOLTE ani VoWifi. To je ostuda a neschopnost za ty roky, ať si to nacpou někam, když neumí udělat pořádný software! Nevěřím, že ta 8 to bude mít pro český trh…

  3. Telefon moc pěkný a recenze podrobná, ale proč tam proboha nedali bezrámečkový displej ale takovou velkou obludu kolem? to by mě od koupě fakt odradilo hnedle

  4. Asus je moje nejoblibenejsi znacka telefonu a smartmania muj nejoblibenejsi web :) Petrovi dekuji za podrobny test.

  5. Kdo si tohle koupí za cenu S21, která je taktéž kompaktní, musí být úplný mimoň. Kdyby byl za 12k, dalo by se o něm uvažovat. Ale za skoro 20 litrů už opravdu ne, zvlášť vzhledem k tomu že oprava po záruce je takřka nemožná. Mluvím ze zkušenosti s 5Z, který mě opustil pár měsíců po konci záruky. Už nikdy víc. Samsung je úplně jiná liga.

  6. Díky Petře, za doplnění informací ohledně podpory VoLTE. Na GSMARENE vyšla také recenze a ve standardizovaném testu baterie dopadl Asus 8 jen o 5h lépe než moje S10e, byť se 120Hz. Ale že má o 25% větší akumulátor a modernější SD888 vs Exynos….tak to je tedy pro mě zklamání. Prý to způsobuje neefektivní standby režim. Asi bych uvítal raději o něco méně výkonu, ale větší efektivitu. A za mě také podporu SD karet.

  7. Hold je tentokrát Exynos blíž Snapdragonu, ale ne proto že by se Exynos kdovíjak povedl, ale proto, že Snapdragon 888 se zrovna nepovedl z hlediska efektivity…

  8. Ve specifikaci máte uvedeno, že telefon má slot na paměťové karty, ale v textu nikoliv. Tak to prosím uveďte na pravou míru.
    Jinak více foťáků ani megapixelů automaticky neznamená lepší fotky. Za mě raději jeden pořádný než několik co jsou jen do počtu.

  9. Díky za recenzi. K telefonu se stále vracím, coby adeptovi na koupi, hledám malý telefon s opravdu dobrým foťákem a dobrou výdrží baterie. Jak je to prosím s přehříváním, už jsem v několika hodnoceních viděla, že si na to uživatelé stěžují.

Napište komentář

Redakce si vyhrazuje právo mazat komentáře, které nesouvisejí s tématem diskuze, nebo jsou útočného či urážlivého charakteru (pomluvy, vulgarity, rasismus či ponižování). V případě porušení těchto pravidel chování může redakce zakázat přístup do diskuze.

Odeslané komentáře jsou strojově kontrolovány (spam, nevhodné výrazy…).