TOPlist

Polaroid na CESu: Smartphone s otočným fotomodulem, outdoorová kamerka nebo Android fotoaparát s tiskárnou

Ani Polaroid na veletrhu CES nezahálel a ukázal, že i malé fotoaparáty mohou mít líbivý design, chytré funkce nebo tiskárnu fotografií. Nechybí ani telefon s otočným fotomodulem, kterému již nad hlavou visí žaloba od Oppo.

 

Značka Polaroid je z historického hlediska známá zejména jako výrobce instantních fotoaparátů, nicméně s nástupem digitální techniky její význam poklesl a nyní se, podobně jako Kodak, snaží vrátit na světlo světa jako výrobce mobilní elektroniky. Na veletrhu CES představila několik zařízení.

Polaroid Selfie

Prvním z nich je mobilní telefon Polaroid Selfie, který by si mohl leckdo splést s nedávno představeným telefonem Oppo N3 nebo jeho předchůdcem Oppo N1, důvodem je otočný modul s 13megapixelovým fotoaparátem a dvojící přisvětlovacích LED diod. Ten je umístěn nad 5,5“ displejem s HD rozlišením (720 × 1 280 pixelů, 267 ppi).

  

Uvnitř smartphonu tepe osmijádro od MediaTeku za podpory 2 GB RAM. Vnitřní paměť nabídne uživateli 16 GB, což je naprosté maximum, neboť slot na paměťovou kartu byste u tohoto modelu hledali marně. Operačním systémem je Android ve verzi 5.0 Lollipop.

   

Nejzajímavějším prvkem telefonu je tak bezesporu otočný fotoaparát, který ovšem nezůstal bez povšimnutí spolčenosti Oppo. Ta již ve svém stanovisku uvedla, že patent na rotační fotomodul neposkytla žádné třetí straně a vyhrazuje si právo podniknout některé právní kroky, neboť má silný respekt k duševnímu vlastnictví a k inovacím technologií a designu. Oppo tak může Polaroidu ještě před uvedením modelu Selfie pěkně zavařit.

 

Polaroid Cube

Polaroid se nezalekl ani populární kategorie outdoorových kamer a představil vlastního konkurenta GoPro. Kamerka je věrná svému jménu, nazývá se Cube a vypadá jako malá krychle se zaoblenými hranami.

 

Uvnitř se nachází fotočip, který je schopný zaznamenávat video ve Full HD rozlišení nebo 6megapixelové snímky, čočka má široký záběr 124°. Cube nemá vestavěnou paměť, ale lze do ní umístit paměťovou kartu o velikosti až 32 GB, kam se vejde 90 minut videa.

Slabinou je bohužel baterie, je vestavěná a na jedno nabití zvládne pouze půlhodinový záznam videa. Tělo kamerky je voděodolné, obsahuje magnet, který může sloužit k jejímu připevnění na kovové předměty, k dispozici je pochopitelně také spousta příslušenství pro různé outdoorové aktivity.  

   

Bohužel se výrobce nezmiňuje o jakékoliv konektivitě, takže propojení se smartphonem zřejmě nebude možné. Tento nedostatek má ale vyvážit cena, která je stanovena na 99 dolarů (2 350 Kč bez DPH).

 

Polaroid Socialmatic

Chytřejším zařízením je bezesporu fotoaparát neobvyklých proporcí, který je vybaven operačním systémem Android, bezdrátovou konektivitou a navíc dokáže přímo tisknout pořízené snímky; jmenuje se Polaroid Socialmatic. Jak již z názvu vyplývá, toto zařízení má být jako stvořené pro sociální sdílení obsahu. Ale pěkně popořádku.

  

Máme před sebou kvádřík se čtvercovým půdorysem, uprostřed něhož se nachází čočka 14megapixelového fotoaparátu s LED bleskem; na jeho opačné straně je pak umístěna čelní 2megapixelová kamerka, stereoreproduktor a horizontálně položený dotykový 4,5“ displej. Díky němu a operačnímu systému Android lze snímky přímo prohlížet nebo za pomoci všemožných aplikací upravovat.

    

A pochopitelně sdílet s ostatními, k čemuž máte hned několik možností. Vestavěná Wi-Fi a aplikace sociálních sítí umožní své fotky rychle nahrávat na Facebook, Twitter, Instagram a další. Pokud nechcete své fotografie sdílet se všemi, ale pouze s lidmi ve vašem okolí, udělá vám službu Bluetooth, pomocí něhož je možné odeslat fotografie do spárovaných zařízení.

Osobnější ale bude předat hmatatelnou fotografii na papíře, fotoaparát Polaroid Socialmatic v sobě totiž obsahuje technologii ZINK, která umožňuje fotografie tisknout přímo na speciální ZINK Paper. Tato metoda nevyžaduje žádné speciální náplně, stačí pouze vložit papír o rozměrech 2 × 3 palce (5,08 × 7,62 cm) do fotoaparátu a počkat na výsledek. Pokud budete chtít větší papírové obrázky, není problém se s tímto fotoaparátem bezdrátově připojit k tiskárně.

  

Ještě uvedeme, že paměť pro ukládání fotografií se skládá z 4GB vnitřního úložiště a slotu na microSD kartu, nechybí ani GPS pro geotagging. Polaroid Socialmatic je oceněn na 300 dolarů, tedy asi 7 100 Kč bez DPH. K dispozici bude v bílé a černé barvě.

 

Polaroid iZone Camera

Tento fotoaparát má menší rozměry (cca 5 × 5 cm), za to však disponuje osminásobným optickým zoomem. Postrádá displej, nicméně ten dokáže nahradit jakýkoliv telefon nebo tablet s operačním systémem Android nebo iOS. Párování, které probíhá skrze NFC a Wi-Fi, je v podstatě nezbytné, neboť fotoaparát disponuje pouze 32MB vnitřní pamětí; počítá se totiž s tím, že snímky jsou pořizovány přímo do chytrého zařízení.

   

Fotografování má na starosti 18megapixelový snímač, optika umožňuje až osminásobný optický zoom. Pro osvětlení snímané scény je k dispozici Xenonový blesk, pro pořizování ostrých snímků navíc poslouží vestavěny ministativ. Pokud tedy nejste spokojeni s fotoaparátem vašeho smartphonu, můžete jej použít jako oči a paměť této malé kamerky. Polaroid si za ni řekne o 180 dolarů (4 300 Kč bez DPH).

Polaroid L7 a L10

Ani tablety nejsou Polaroidu cizí, na veletrhu CES představil dvojici L7 a L10, přičemž číslovka v názvu udává úhlopříčku displeje. Bohužel výrobce se nepochlubil prakticky žádnými specifikacemi a své tablety evidentně představil jen tak do počtu. Pohání je čtyřjádrový „super-fast“ procesor, oba disponují zadní i čelní kamerkou a o konektivitu se stará Wi-Fi a Bluetooth.

    

Potěšující jsou dva parametry, prvním je použití nejnovějšího Androidu 5.0 Lollipop a tím druhým je cena, která je u menšího kusu 100 dolarů (2 400 Kč bez DPH) a 150 dolarů (3 600 Kč bez DPH) u desetipalcového kousku.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku