TOPlist

Apple experimentuje s umělou inteligencí. Využití bychom se mohli dočkat nejen v automobilech

Apple se v posledních letech snaží stále častěji proniknout do oblastí, které nevychází z jeho primární činnosti. Další velkou příležitost údajně vidí ve vývoji umělé inteligence, na kterou se soustředí stále více společností. Pokud pomineme teoretický potenciál vhodný k nepřebernému množství využití, jde o další odvětví bez jednoznačného lídra, alespoň prozatím.

Známý výzkumník Yoshua Bengio zabývající se problematikou neuronových sítí se nechal slyšet, že zástupci jablečného giganta se začínají objevovat na významných konferencích a jejich předmětem jsou diskuze o pokročilých systémech na zpracování informací. Richard Zemel z katedry informatiky na univerzitě v Torontu dodává, že Apple své záměry úzkostlivě tají a nepodílí se na žádných společných výzkumech.

Ať už se kalifornský gigant soustředí na cokoliv, rozhodně nepůjde o žádnou „volnočasovou” aktivitu. Tým zaměřený na strojové učení čítá 120 pracovních pozic a dalších 42 pro umělou inteligenci. Část zaměstnanců pochází z nedávných akvizic společností VocalIQ a Perceptio z oblasti umělé inteligence. Podle dosavadních spekulací je cílem vytvoření zcela nového ekosystému pro chystaný automobil, o němž se začíná hovořit ve stále kratších intervalech.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku