TOPlist

OnePlus One: Testujeme zabijáka vlajkových modelů (první dojmy + video)

OnePlus One na sebe strhl pozornost ihned po představení. Nabízí velmi výkonný hardware, nicméně oproti vlajkovým lodím konkurenčních výrobců stojí podstatně méně.

OnePlus One má mnoho označení – tím nejvýstižnějším je ale bezesporu „zabiják vlajkových lodí“. Novinka nabízí výkonný hardware a směle snese srovnání s top modely známých výrobců, některé dokonce překonává. Jenže oproti nim stojí polovinu, což je jeden z hlavních důvodů, proč na sebe tento kousek poutal tolik pozornosti. Nízká cena platí pouze pro země, kde se telefon oficiálně prodává; v České republice jej seženete o několik tisícovek dráž.

Tip: Podrobnou recenzi smartphonu OnePlus One najdete zde.

-

- -

Videopohled (vybalení a první dojmy)

OnePlus One nabízí Android 4.4.4 KitKat, respektive úpravu CyanogenMOD 11S, který do systému přidává mnoho funkcí, které v běžné verzi Androidu nejsou dostupné. Kromě tisícovky nových témat nabízí šifrovanou komunikaci mezi ostatními zařízeními s CyanogenModem a rovněž lze díky funkci Privacy Guard kontrolovat, které aplikace mají přístup ke kterým datům. Námi testovaná verze dorazila se systémovou úpravou Color OS a CyanogenMOD jste do telefonu flashovali ručně.

-
Obsah balení je pouze základní, chybí dokonce i sluchátka. Provedení je ale velmi originální.

- - -

- -

Nám na redakční test dorazila 16GB verze určená pro americký trh. U té sice také najdeme podporu pro LTE sítě, avšak bez pásem 800 a 900 MHz, které jsou pro Českou republiku klíčová.

- - -

Obr s velkým displejem a silnou baterií

O zobrazování se stará 5,5″ IPS displeji s Full HD rozlišením. Barevné podání je perfektní, stejně jako pozorovací úhly. Tahle úhlopříčka dává tušit, že nepůjde o žádného drobečka (celkové rozměry jsou 152,9 x 75,9 x 8,9 mm, hmotnost 162 gramů). I když je telefon velký a při přenášení o něm budete vědět, pocitově nepůsobí nijak těžce a kapsu vám rozhodně neutrhne.


OnePlus One dosahuje v benchmarcích skvělých výsledků (vlevo 3D Mark, vpravo AnTuTu)

- - -

- - -

Výkon zajišťuje quad-core procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz pro každé jádro. Doplňují jej slušné 3 GB RAM (taktované na 1866 MHz). Vnitřní paměť bude volitelná, základ činí 16 GB (uživatelsky přístupných je zhruba 11,5 GB), nejvyšší varianta OnePlus One nabídne 64 GB. Slot na paměťové karty chybí.

-

- - -

Hlavní fotoaparát od Sony má rozlišení 13 Mpx, sekunduje mu přisvětlovací duální LED dioda a je schopný natáčet video v rozlišení 4K při 30 FPS. Dále zvládne Full HD video až při 60 FPS a HD při 120 FPS. Sekundární fotoaparát pro videohovory a pořizování selfie má velmi slušné rozlišení 5 Mpx. OnePlus One zatím testujeme pouze krátce, ale po prvním dnu s fotoaparátem jsme s výsledky spokojeni a nevypadá to, že by focení a záznam videa byly slabou stránkou této novinky. Další fotografie a videa budeme průběžně doplňovat do naší galerie.

- - -

-
Další snímky včetně odkazu pro zobrazení v plném rozlišení najdete v naší galerii

Ukázkové video ve Full HD rozlišení

OnePlus One dále nabízí Wi-Fi s podporou standardů 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth ve verzi 4.1, GPS/GLONASS, NFC, konektor microUSB 2.0 a 3,5 mm jack pro sluchátka. Nevyměnitelná baterie má kapacitu 3 100 mAh, což zní velice slibně a jakmile dokončíme redakční testy, do článku doplníme údaje o výdrži a době nabíjení.

-

Příjemné je, že ve spodní hraně najdeme dvojici stereo reproduktorů, které hrají opravdu kvalitně a hlasitě. Oceníte to nejen při poslechu hudby nebo sledování filmů, ale i při příchozím hovoru. I když jsem měl telefon ve vedlejší místnosti, bezpečně jsem jeho vyzvánění slyšel. Zvuk je zkrátka velmi výrazný.

- -

Oficiální cena pro vybrané trhy byla stanovena na 269 EUR pro 16GB verzi (zhruba 7 400 Kč), případně 299 EUR za 64GB variantu (cca 8200 Kč). V České republice se novinka oficiálně neprodává, avšak některé e-shopy jej za o něco vyšší cenu nabízejí k prodeji. Pokud máte k telefonu nějaké dotazy, využijte prostoru v komentářích. Průběžně se na ně budeme snažit reagovat a případně je zapracovat do chystané recenze.

  

Za zapůjčení telefonu děkujeme společnosti PRG Trading Group, která provozuje mimo jiné i internetový obchod Xiaomi-Store.cz.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku