TOPlist

Samsung a Samsonite pracují na chytrých zavazadlech, která se neztratí

Ztráta kufru je pro cestovatele jeden z nejméně příjemných zážitků, ať už na začátku cesty, kdy s nimi kufr nepřiletí do správné destinace, tak na konci, kdy stojí doma na letišti a kufr nepřijíždí.

Za účelem vymýcení těchto stresových situací se spojily jihokorejský technologický gigant Samsung a Hong-Kongský výrobce zavazadel Samsonite. Společně pracují na kufru, který by obsahoval čip GPS a hlásil se svému majiteli v případě, že by se od něj příliš vzdálil, nebo pokud by se někdo pokoušel kufr ukrást. Stejně tak ukáže svou polohu v případě, kdy omylem odletí do jiné destinace, než jeho majitel.

 

To však není vše, co by mělo chytré zavazadlo umět. Do budoucna chtějí firmy integrovat funkce jako je posílání zpráv svým majitelům o tom, že zavazadla opustila letadlo, a také když se dostanou na zavazadlový pás. Majitel by měl také dostat zprávu o tom, když se někdo pokusí zavazadlo násilně otevřít.

Jednání probíhá i s leteckými společnostmi, jako je Lufthansa, Emirates a KLM Air France, jejímž výsledkem by mělo být eliminovat dlouhé fronty cestovatelů čekajících na odbavení zavazadel. Kufr by se měl sám přihlásit do systému letiště, kde by se identifikoval, sám se zvážil a cestující by kufr pouze odložili na pás; ten už by se pak postaral o to, aby bylo zavazadlo dopraveno do správného letadla. 

  

Další vizí je také zavazadlo, které bude schopno následovat svého majitele a samo za ním pojede. Rané prototypy však zatím nejsou příliš použitelné – motor, který kufr pohání, prozatím váží 20 kilogramů a zabírá třetinu kufru. Samsung i Samsonite však zůstávají optimističtí a poukazují na vývoj reproduktorů, které dříve také bývaly obrovské, ale dnes jsou miniaturní, a tak je jen otázkou času, kdy se motory podaří zmenšit na použitelnou velikost.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku