TOPlist

Disney vytvořil robotické vozítko, které umí jezdit i po zdech (video)

Výzkumné středisko Desney ETH ve švýcarském Curychu se již delší dobu zabývá vývojem robotických zařízení. Mezi jejich nejčerstvější projekty patří prototyp dálkově řízeného robota s názvem Vertigo. Na první pohled se může jevit jako obyčejné vozítko, kterých jsou plné hračkárny. Při bližším zkoumání ovšem zjistíte, že disponuje poměrně sofistikovaným pohonem a několika zajímavými vlastnostmi. Kola totiž nepohání klasické elektromotory, ty nahradila dvojice výklopných vrtulí zajištující pohyb vpřed a vzad.

 

Cílem vývojářů však bylo vytvořit robota, který zvládne vzdorovat gravitaci a pohybovat se po kolmých zdech. K docílení kýženého efektu bylo nutné nalézt ideální poměr mezi celkovou hmotností a výkonem. Jediným řešením se ukázalo použití uhlíkových vláken a výroba jednotlivých dílů za pomoci 3D tisku. Díky vygenerovanému přítlaku dokáže robot zdolávat jakékoliv překážky a problém mu údajně nedělá ani jízda po stropě.

Zainteresovaní pracovníci však doposud neprozradili, za jakým účelem byl robot Vertigo vyvíjen. Obecné informace hovoří o plánech na novou generaci zábavních robotů. Disney Research má několik desítek samostatných pracovišť rozmístěných po celém světě. Jejich posláním je výzkum nových technologií, které by mohly pomoci z úsilím společnosti vytvářet neokoukané produkty.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku