TOPlist

Bezdrátové nabíjení čeká v následujících 10 letech významný růst. Vytlačí klasické nabíječky?

Klasické nabíjení mobilních zařízení, jak jej známe dnes, kdy je potřeba propojit zařízení skrze kabel se zdrojem energie, bude podle predikcí společnosti IHS v následujících letech pomalu vytlačováno bezdrátovým nabíjením.

V roce 2014 bylo odesláno celkem 55 milionů bezdrátových nabíječek, tento rok by se toto číslo mělo více než zdvojnásobit a dosáhnout 120 milionů. V roce 2024 už by měl počet zásilek dosahovat dvou miliard kusů s celkovým obratem téměř 15 miliard dolarů.

Tento trend podporují i velké firmy, kupříkladu Samsung. Ten ohlásil, že jeho současné vlajkové lodě Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge budou bezdrátové nabíjení podporovat, stejně tak Apple se svými hodinkami Apple Watch. Další firmou, která se chystá vyjít zákazníkům vstříc, je nábytkářský gigant IKEA, její první výrobky s plochou pro bezdrátové nabíjení by se na trhu měly objevit již příští měsíc.

 

Největší překážkou je prozatím kompatibilita. Na trhu nyní figurují tři společnosti: Wireless Power Consortium, která propaguje standard Qi, ten však není kompatibilní s dalšími dvěma společnostmi, Power Matters Alliance a Alliance for Wireless Power. Poslední dvě jmenované společnosti však oznámily, že se v polovině tohoto roku spojí, aby usnadnily sjednocení standardů a jejich rozšíření na trhu.

Pro uživatele to i tak bude znamenat nutnost hlídat, jaké standardy jejich zařízení podporuje, především pokud budou nakupovat u jiného výrobce, než u toho, který vyrobil jejich zařízení. I přes to se však dočkáme velkého usnadnění nabíjení, kdy bude stačit telefon položit na vyznačenou plochu a nebude nutné rozmotávat kabely a hledat ten správný konektor.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku