TOPlist

Studenti vytvořili umělou inteligenci, poradí s výběrem piva a vína

Výběr vína, ilustrační foto
  • Dánští studenti vyvinuli AI model, který dokáže předpovědět, jaké víno nám bude více chutnat
  • Jeho princip se ale dá aplikovat i na pivo nebo cokoliv jiného
  • Jedná se také o další posun v porozumění strojů lidem

V minulosti jsme se mohli setkat s modely umělé inteligence, které dokázaly rozlišit sladké a slané chutě, nebo těmi, jež uměly analyzovat pachy. Nyní skupina výzkumníků z Dánské technické univerzity (DTU), Kodaňské univerzity a Caltechu vymyslela AI algoritmus, který dokáže ochutnávat vína a vybírat z nich to, které má člověk nejraději.

Prokázali jsme, že pakliže model nakrmíme daty složenými z chuťových dojmů lidí, může algoritmus přesněji předpovědět, jakému vínu dáváme individuálně přednost,“ říká Thoranna Bender, studentka DTU a vedoucí studie.

Velká ochutnávka

K vývoji systému podnikli ochutnávky vín, při nichž bylo 256 dobrovolníků požádáno, aby na papíry umístili kelímky různých vín o velikosti panáka podle toho, která jim subjektivně chutnala nejpodobněji. Řídili se jednoduchou instrukcí: čím větší rozdíl v chuti mezi jednotlivými víny, tím větší vzdálenost mezi nimi.

Ochutnávka vína, ilustrační foto
Ochutnávka vína (ilustrační fotografie)

Vědci poté přistoupili k agregaci bodů na papírcích jejich vyfotografováním a digitalizací. Tato data pak spojili se stovkami tisíc etiket vín a hodnoceními uživatelů, jež jim poskytla celosvětová vinařská aplikace a tržiště Vivino, a vytvořili algoritmus pro rozlišování vín.

Přesné předpovědi

Nástroj, který jsme vytvořili, nám poskytuje informace o tom, jaká vína jsou si chuťově podobná a jaká ne. Mohu tedy například stát u své oblíbené láhve vína a říci: ‚Ráda bych věděla, které víno se tomuto nejvíce podobá‘ – jak chuťově, tak cenově,“ uvedla Bender.

Výzkumníci rovněž odhalili, že když algoritmu poskytli data z vinných etiket společně s recenzemi z degustací, dokázal předpovědět preference lidí k vínu přesněji než při využití výhradně tradičních dat, jako jsou obrázky a texty. V tom tkví hodnota učení strojů využívat lidské smyslové zkušenosti. Dále upozornili, že porozumění chuti je důležitou součástí vědy o potravinách a je nezbytné pro zdravou a udržitelnou produkci potravin.



Umělá inteligence ve školství (ilustrační obrázek)



Nepřehlédněte

Umělá inteligence mění české školství. VŠE zavádí převratnou novinku

Využití je mnohem širší

Jako příklad jsme zvolili víno, ale stejnou metodu lze stejně dobře aplikovat i na pivo a kávu. Nebo ji lze využít například k doporučování produktů a možná i kuchyňských receptů,“ uzavřela Bender a dodala, že lepší pochopení chuťových podobností v jídle lze využít i ve zdravotnictví k poskytování jídel, která odpovídají chutím a výživovým potřebám pacientů.

Autor článku Matyáš Hřebík
Matyáš Hřebík
Nadšenec do mobilních telefonů, chytré domácnosti a umělé inteligence. Ve volném čase rád plavu, jezdím na kole, lyžuji nebo se věnuji tvorbě webových stránek.

Kapitoly článku