Zdroj: Petr Uhlíř

Recenze Oppo Find N: nejpovedenější skládací mechanismus

  • Skvělý kloub umožňuje aretaci a zavření smartphonu bez vzniku škvíry
  • Místo ohybu displeje není vůbec cítit a takřka ani vidět
  • Unikátní kompaktní design a ideální poměr stran displejů si najde mnoho příznivců
  • Koupě je možná pouze v Číně za necelých 32 tisíc Kč bez daně

Čínská značka Oppo představila svůj první ohebný smartphone v prosinci 2021. Novinka Oppo Find N vsází na rozevírací konstrukci ve stylu Samsung Galaxy Z Fold 3, ovšem jde si svou cestou – není tak velká a displeje mají jiný poměr stran.

Speciální kloub umožňuje přitisknout obě poloviny k sobě bez jakékoliv mezery. Při otevření naopak potěší, že ohyb displeje není nijak cítit a takřka ani vidět. Samozřejmost představuje bohatá hardwarová výbava, slušná soustava fotoaparátů a rychlé nabíjení (včetně toto bezdrátového). Jedním z mála nedostatků je absence zvýšené odolnosti vůči vodě a prachu.

Oppo Find N se bohužel dostal na pulty obchodů pouze v domovské Číně. Oppo prozatím neplánuje jeho prodej na globálním trhu, takže si bohužel musíme nechat zajít chuť. Cena byla stanovena na 8 999 jüanů (cca 31 800 Kč bez DPH) v případě varianty s 12 GB RAM a 512GB vnitřním úložištěm. Jak si tato skládačka vedla v našem testu? A jaká je ve srovnání s etalonem v této kategorii, Foldem 3? To a mnohem více se dozvíte v naší recenzi.

Netradiční poměr stran a výborný kloub

Základní koncept tohoto ohebného smartphonu se velmi podobá modelům řady Galaxy Fold korejského konkurenta. Oproti Foldu 3 a Mate X2 od Huawei ovšem vsází na jiný poměr stran displejů. Novinka je však výrazně nižší, a to téměř o 3 centimetry, zatímco šířka se moc neliší od konkurence.

Oppo Find N 005
Oppo Find N v zavřeném stavu působí velmi kompaktně

Jak to vypadá v řeči čísel? V zavřeném stavu má zařízení rozměry 132,6 × 73 × 15,9 mm a šířka při rozložení činí 140,2 mm, kdy tloušťka odpovídá polovině zavřeného stavu. Fold 3 je s rozměry 158,2 × 67,1 mm, respektive 128,1 mm, o poznání vyšší a útlejší – při otevření má o 1,6 mm menší tloušťku.

Oppo Find N 006
Zadní strana Oppo Find N v bílé barevné variantě

Tato velikost mi vyhovuje mnohem víc. V zavřeném stavu se nejedná o žádnou nudli a smartphone se díky tomu lépe ovládá. Také pro přenášení je tato velikost praktičtější. Tablet vzniklý rozevřením smartphonu má poměrem stran hodně blízko ke čtverci. Zde opět musím říct, že jde o mnohem lepší řešení, než jaké nabízí etalon v této třídě – Fold 3.

Oppo Find N 007
Rozložený Oppo Find N má téměř čtvercový poměr stran

Telefon příznivých rozměrů lze rozložit do velikosti malého tabletu. Celkově ale není Find N žádný drobeček, hlavně hmotnost 275 gramů v ruce i kapse poznáte. Zejména při dlouhých hovorech může být držení telefonu v ruce neúnosné. Fold 3 však váží srovnatelných 271 gramů. Find N ovšem působí opravdu kompaktně a za celou dobu testování jsem neměl pocit, že bych v ruce držel něco obřího. Jde o roztomilý smartphone s 5,5“ displejem – za mě perfektní řešení. Konečně nějakého výrobce napadlo udělat opravdu malý telefon, který lze rozložit na tablet.

Oppo Find N 008
Oppo Find N

Kloub s možností aretace a nulová prohlubeň u displeje

Pro účely ohýbání Číňané vyvinuli speciální pant Flexion, který v místě ohybu tvaruje displej do kapky, čímž panelu dodává potřebný rádius ohnutí. Displej se prakticky ohýbá dovnitř do kloubu. Toto řešení minimalizuje riziko pokrčení a vzniku nerovností. Přesto ohebný displej představuje nejcitlivější část telefonu.

Oppo Find N 009
Krásně zpracovaný masivní kloub

Samotný kloub byl navržen tak, aby šlo obě křídla dovřít a nevznikla mezi nimi žádná škvíra. Za to výrobce velice chválím. Ba co víc, v otevřeném stavu není na displeji takřka vidět ani cítit žádná prohlubeň. Oppo tak má aktuálně nejpropracovanější ohebný mechanismus, který displej nijak nedeformuje.

Konkurence je v tomto směru pozadu. Opravdu jsem byl neuvěřitelně překvapený tím, že ohebný displej tvoří při rozložení prakticky dokonalou plochu a v místě ohybu není nic cítit. Pod určitým úhlem světla uvidíte menší nerovnosti, ale jsou viditelné výrazně méně než u konkurentů.

Kloub také lze plynule otevírat a zavírat. To s sebou přináší možnost aretace a výhody s tím spojené. Otevírání jde docela zlehka, ale jednou rukou provést nelze.

Kvalita zpracování na jedničku

Nečekal jsem, že by Oppo mohlo na první pokus vyrobit takto kvalitní ohebný smartphone. Ano, trvalo to déle než u konkurence, ale po konstrukční i řemeslné stránce se velmi vydařil.

Kombinace kovu a skla (vepředu i vzadu se nachází Gorilla Glass Victus) je elegantní a hodně prémiově působí leštěný hliníkový rámeček na boku i pískovaný kloub. Při otevírání nikde nic nevrže a vše bravurně lícuje. Jediným nedostatkem tak může být absence zvýšené odolnosti, kde naopak Fold 3 boduje.

Chválím že modul s fotoaparáty vystupuje ze zad asi jen 1 mm, ale i tak se telefon při položení na stůl nepatrně houpe. Na spodní straně se nacházejí dva opravdu hlasité reproduktory, byť jejich umístění by mohlo být lepší. Když jsou oba výdechy u sebe, zcela se ztrácí stereo efekt. Svým přednesem patří k průměru – zde si lépe vede konkurence. Samozřejmě byste zde marně hledali 3,5mm audio jack.

Ohebný displej se 120Hz obnovovací frekvencí

Telefon disponuje hned dvěma displeji. Ten vnější má nezvykle malou úhlopříčku 5,5“ (přesněji 5,49) a rozlišení 988 × 1 972 pixelů (poměr stran 9:18, 402 ppi). Hlavní hvězdou je však vnitřní 7,1“ ohebný displej, který se pyšní rozlišením 1 920 × 1 792 pixelů (poměr stran 15:14, 370 ppi) a věrným zobrazením barev v kompletním gamutu DCI-P3. Ano, rozlišení je trochu nižší, ale při používání mi to nijak zvlášť nevadilo.

Oppo Find N 021
Oppo Find N

Vnitřní panel zabírá 87,3 % půdorysu rozloženého zařízení, což není vůbec špatné, ale Fold 3 má přeci jen o něco tenčí displejové rámečky. Byla zde použita LTPO AMOLED technologie, díky které lze obnovovací frekvenci přepínat mezi 1 až 120 Hz v závislosti na obsahu. Samozřejmě lze nastavit i klasických 60 Hz.

Oppo Find N 022
Oppo Find N

Přední displej má pevnou obnovovací frekvenci 60 Hz, což trochu zamrzí. Oba panely podporují HDR10 a HDR10+ (v obou případech s krátkodobým jasem až 1 000 nitů). Maximální jas předního zobrazovače činí 500 nitů, respektive až 800 nitů po aktivaci automatického zvýšení jasu. U vnitřního panelu je maximální hodnota jasu nižší, a to bohužel jen 600 nitů. V praxi to znamená, že toho ve dne na ostrém sluníčku moc neuvidíte. Fold 3 má o značných 300 nitů víc – v tomto ohledu se mu Oppo nemůže rovnat.

K zobrazovacím schopnostem předního displeje nemám žádné výtky. Snad jen rámečky okolo něj mohly být tenčí. A někomu se nemusí líbit, že na pravé straně je mírně zakřivený.

Vnitřní ohebný panel pokrývá ultratenké sklo (s pouhými 0,03 mm jde o dosud nejtenčí UTG na trhu), a ještě k tomu speciální ochranná fólie, přesto je hodně náchylný na poškrábání. Okolní rámeček je z plastu a je mírně vyvýšený. Zde se bohužel nejraději drží prach.

Čtečka otisků prstů na boku a odemykání obličejem

K autentizaci slouží vhodně umístěná čtečka otisků prstů na boku. Pohodlně s ní lze odemknout vnější i vnitřní displej. Pracuje rychle i přesně a s jejím používáním jsem neměl žádné problémy.

Oppo Find N 001
Občas mi při přikládání prstu na čtečku otisků na boku vadilo dvoutlačítko pro ovládání hlasitosti, které by mohlo být dál

Pro odemykání obou displejů můžete využít taktéž rychlé 2D odemykání obličejem, i když z principu není tolik bezpečné.

Hardwarová výbava na špičkové úrovni

Oppo Find N pohání 5nm procesor Snapdragon 888 s osmi jádry (1 × 2,84GHz Kryo 680, 3 × 2,42GHz Kryo 680 a 4 × 1,80GHz Kryo 680). Grafické operace má na starosti akcelerátor Adreno 660. Čipset se hravě dostane přes 820 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu verze 9. Zařízení má výkonu na rozdávání a vše na něm běží naprosto plynule.

Hardwarové parametry Oppo Find N

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 11, čipset: Qualcomm Snapdragon 888 5G, octa-core, 1× 2,84 GHz Kryo 680 + 3× 2,42 GHz Kryo 680 + 4× 1,80 GHz Kryo 680, GPU: Adreno 660, RAM: 8/12 GB, interní paměť: 256/512 GB, pam. karta:
Rozměry: 132,6 × 140,2 × 8 mm (rozevřený), 132,6 × 73 × 15,9 mm (zavřený), hmotnost: 275 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

7,1" (ohebný), LTPO AMOLED, rozlišení: 1792 × 1920 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 5.2, Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, GPS: , konektor: USB-C
Baterie: 4500 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 50 Mpx, f/1.8, 24mm, 1/1.56", 1.0µm, PDAF, OIS, druhý: 13 Mpx, teleobjektiv, f/2.4, 52mm, 1/3.4", 1.0µm, 2× optický zoom, PDAF, třetí: 16 Mpx, širokoúhlý, f/2.2, 14mm, 123˚, 1/3.09", 1.0µm, selfie kamera: 32 + 32 Mpx (pro obě kamery f/2.4, 26mm, 1/2.74", 0.8µm), Full HD video

Vyráběny jsou dvě varianty: s 8 GB RAM a 256GB úložištěm a námi testovaná s 12GB operační pamětí a 512GB úložištěm. Paměťové karty nejsou podporovány – do slotu lze vložit jen dvě nanoSIM karty. Ve výbavě dále nechybí podpora 5G sítí, GPS, Wi-Fi 6, nejnovější Bluetooth 5.2 nebo NFC.

Slušná výdrž a rychlé nabíjení

Uvnitř zařízení se ukrývá akumulátor s kapacitou 4 500 mAh. Díky němu a dobré optimalizaci zvládá Find N i při náročnějším používání celý den na jedno nabití. Při běžném provozu se dostanete na výdrž okolo jednoho a půl dne. Vše ale záleží na stylu používání. Mezi největší žrouty energie patří vnitřní velký displej a samozřejmě i jeho 120Hz obnovovací frekvence. Ve výdrží si ale vede lépe než Fold 3.

Oppo Find N 002
Oppo Find N

Nechybí podpora rychlého 33W nabíjení kabelem, díky čemuž baterii nabijete za zhruba 1 hodinu a 10 minut. Smartphone lze dobíjet i bezdrátově, a to výkonem až 15 wattů. Potěší i funkce reverzního dobíjení se slušným výkonem 10 W.

Naměřená rychlost nabíjení 33W adaptérem
Dosažená úroveň 30 % 50 % 80 % 100 %
Čas 16 minut 27 minut 49 minut 70 minut

Android 11 a ColorOS 12

Operační systém Android 11 s nadstavbou ColorOS 12 byl v našem případě ochuzen o veškeré služby Googlu (včetně Obchodu Google Play a Google Mobile Services jako celek). Místo standardního obchodu se zde nachází Oppo App Market, kde ale chybí řada populárních aplikací a her.

Prostředí je směsicí všech možných nadstaveb. Nechybí zde postranní panel se zástupci aplikací a zkratkami různých nástrojů. Z této nabídky můžete pohodlně otevírat okna aplikací a provádět rozdělení obrazovky. Přejetím dvěma prsty z horní části rozložené obrazovky ji také rozdělíte na polovinu.

Find N umí i režim Flex, který přizpůsobí prostředí pro používání tabletu v polootevřeném stavu. Zcela vlevo od domovské obrazovky se nachází vyhledávácí a informativní oblast s widgety.

Přepínání mezi vnitřní a vnější obrazovkou je bezproblémové – obsah z jedné se automaticky přenese na druhou a má správnou velikost i poměr stran. Jediné, z čeho jsem byl trochu rozpačitý, je výše zmíněná lišící se obnovovací frekvence. Tento rozdíl je bohužel jasně viditelný. Pozitivní je, že přesnost barev a jas jsou konzistentní.

Fotoaparáty podávají chvalitebné výsledky

Na to, že se jedná o skládací smartphone, zde najdeme poměrně slušnou fotografickou výbavu. Celkově se zde nachází 5 snímačů, ovšem dva z nich slouží pro selfies.

Oppo Find N 003
Oppo Find N má i slušnou fotografickou výbavu

Na zadní straně se nacházejí tři fotoaparáty:

  • 50Mpx hlavní s velikostí čipu 1/1,56“, světelností f/1.8, ohniskovou vzdáleností 24 mm, všesměrovým fázovým ostřením a optickou stabilizací obrazu
  • 13Mpx teleobjektiv s dvojnásobným optickým přiblížením (52 mm), světelností f/2.4 a fázovým ostřením
  • 16Mpx širokoúhlý snímač (14 mm) se světelností f/2.2
Oppo Find N 004
Prostředí fotoaplikace

Obě selfie kamerky nabízejí 32Mpx rozlišení a světelnost f/2.4. Focení autoportrétů je možné i pomocí zadních fotoaparátů, kdy pro náhled můžete použít vnější displej. Tuto vychytávku jistě ocení mnoho z vás. Jistě uvítáte i to, že v polootevřeném stavu lze Find N kamkoliv položit, díky čemuž už nutně nebudete potřebovat stativ.

Fotografie potěší přirozeností i mírou detailů

Fotografie jsem pořizoval ve výchozím rozlišení 12,5 Mpx, ale fotografovat můžete i v plném 50Mpx. Snímkům pořízeným za dobrých světelných podmínek hlavním snímačem nelze takřka nic vytknout. Jsou bohaté na detaily i příjemně ostré, dynamický rozsah je ucházející a šumu si nemáte šanci všimnout.

Fotky nabízejí krásné, ale věrné barvy. Jen si můžete povšimnout, že rohy snímků nejsou příliš ostré, za což může o něco širší čočka. Nechybí funkce umělé inteligence, která vyžene kontrast a barvy – zejména modrou u oblohy a zelenou u trávy. Makro snímky jsou také na vysoké úrovni, nechybějí jim ostré detaily a masivní bokeh.

Širokoúhlé fotografie a možnosti přiblížení

V aplikaci jsou šikovně dostupné přepínače pro výběr jakéhokoliv fotoaparátu. Pochválit musím zejména kvality teleobjektivu s 2× optickým přiblížením, který dokáže pořídit detailní snímky za každé situace, byť za cenu vyššího šumu. Teleobjektiv mimochodem fotí v 12Mpx rozlišení, i když jeho čip je 13Mpx.

Širokoúhlý snímač má občas rozdílné podání barev oproti hlavnímu fotoaparátu. Úroveň detailů je docela dobrá, ale opět zde musíte počítat s vyšším šumem. Kontrast a dynamický rozsah jsou vcelku přijatelné.

Focení v noci a noční režim

Za nedostatečných světelných podmínek jsou fotografie z hlavního fotoaparátu stále dost ostré, detailní a bez digitálního šumu. Fotky jsou tak akorát prosvětlené a obecně se jedná o velmi slušný výsledek. Noční režim obvykle volí expoziční čas o délce asi 2 sekundy, stejný čas potřebuje pro zpracování a uložení. Tyto snímky jsou jasnější i kontrastnější a mají více detailů. Naopak fotky ze „širokáče“ a teleobjektivu jsou bez nočního režimu sotva použitelné – mají hodně šumu a ztrácí se na nich detaily. Noční režim si vede o poznání lépe, ale ne perfektně.

Tip: všechny testovací snímky v plném rozlišení naleznete zde

Záznam videa

Video lze pořizovat v maximálním rozlišení 4K při 60 snímcích za vteřinu. Ani zde nechybí stabilizace obrazu, avšak není příliš účinná. Navíc tento režim podporuje jen hlavní snímač. I když se zdá, že v tomto formátu lze natáčet i s teleobjektivem, jde jen o digitální přiblížení.

Oppo Find N: camera test (4K, 30 fps)

Ve 4K při 30 fps můžete použít všechny fotoaparáty, ale bohužel mezi nimi nejde přepínat. Při natáčení lze pohybovat pouze posuvníkem pro digitální „zoomování“. Zvuk zachycují tři mikrofony a nechybí ani elektronická stabilizace obrazu. Využít můžete i funkci pro super stabilní záznam videa.

Kvalita videí z hlavního fotoaparátu je velmi dobrá, zde příliš nedostatků není. Širokoúhlé záběry mají viditelný šum, a to i za dobrých světelných podmínek. 2× optické přiblížení chválím i za stabilizaci. Jen občas je vidět pomalejší ostření.

Závěrečné hodnocení

Zařízení na mě udělalo velmi dobrý dojem. O to víc zamrzí, že se prodává pouze v Číně. Sice si jej lze objednat z čínských e-shopů, ale s největší pravděpodobností vám dorazí bez Google služeb. A za neúplné zařízení jistě tolik peněz dát nechcete. Snad se situace brzy zlepší.

Oppo Find N 027
Oppo Find N

Find N je nejmenší smartphone, který lze rozložit na tablet. Tato odlišnost jej řadí v mém hodnocení hodně vysoko. Za sebe musím říct, že mi jeho koncepce skvěle seděla. Oba displeje mají uživatelsky velmi příjemný poměr stran. Zejména menší 5,5“ panel zvládnete ovládat jednou rukou. V zavřeném stavu jde o sympatické zařízení, které se vejde do kapsy a nezabere tolik místa. Rozevřený se ale může svou rozměrnou obrazovkou rovnat s konkurencí. K vnějšímu displeji mám jedinou výtku, a to že nabízí pouze 60Hz frekvenci. Ruku v ruce s tím ale souvisí výborná výdrž baterie – nejlepší ze všech ohebných smartphonů.

Dále musím vyzdvihnout skvěle zpracovaný pant. Jde snadno otevírat i zavírat a má dostatečnou tuhost, aby držel v jakékoliv poloze. Chválím i to, že v zavřeném stavu není mezi oběma polovinami viditelná škvíra, a naopak při otevření neucítíte žádný ohyb displeje. V této oblasti Find N boduje na plné čáře. Oproti Foldu 3 ale zamrzí absence krytí IPX8, nižší jas vnitřního displeje a nižší frekvence vnějšího.

Oppo Find N 002
Oppo Find N

Celkově Oppo Find N dokazuje, že se může rovnat s nejlepšími smartphony na trhu. Nabízí se přímé srovnání s modelem Samsung Galaxy Z Fold 3, který sice nabízí o něco málo propracovanější softwarové vychytávky, ale jinak plno vlastností hovoří ve prospěch čínského konkurenta – daleko lépe si vede ve smyslu ergonomie i provedení kloubu, displej nemá žádný znatelný ohyb, výdrž je delší a také fotoaparáty jsou o něco kvalitnější. Popravdě se na další ohebné smartphony od společnosti Oppo velmi těším, protože už model Find N se nadmíru povedl.

Oppo Find N

9.1

Design a zpracování

9.3/10

Výkon a optimalizace

9.4/10

Hardwarová výbava

9.0/10

Kvalita fotografií a videa

8.7/10

Výdrž baterie

8.9/10

Klady

  • ohebný mechanismus, kvalita zpracování
  • ohyb displeje není cítit a takřka vidět
  • 120Hz vnitřní displej, příjemný poměr stran
  • malé rozměry v zavřeném stavu
  • slušná hardwarová výbava
  • řada softwarových vychytávek
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • přiměřená výdrž baterie, rychlé i bezdrátové nabíjení

Zápory

  • vysoká cena a absence GMS (prodává se jen v Číně)
  • slabší stereo reproduktory umístěné blízko sebe
  • během natáčení nelze přepínat mezi fotoaparáty
  • chybí IP certifikace
  • pouze 60Hz vnější displej, vnitřní má slabší jas
  • pouze 2× optické přiblížení
  • slabší širokoúhlý fotoaparát
  • ohebný displej je náchylný na poškození
Autor článku
Petr Uhlíř
Student ČVUT, Fakulty elektrotechnické a studijního programu Softwarové inženýrství a technologie. Milovník mobilních zařízení a nových technologií. Mezi mé záliby patří grafika a florbal.
image/svg+xml
+

Kapitoly článku