TOPlist

Recenze LG G4: Nenápadně zakřivená dokonalost

LG mělo při vývoji nové vlajkové lodi G4 nesnadný úkol. Překonat loňský model G3 musela být pořádná výzva, ale přesto se našel nějaký prostor na vylepšení. Povede se novince navázat na prodejní úspěchy předchůdce?

Představení letošní vlajkové lodi LG předcházelo několik „uniklých“ produktových fotografií, za jejichž zveřejněním stál samotný výrobce. Veškeré hardwarové parametry šly stranou poté, co se objevila fotografie telefonu s koženým zadním krytem. Od té chvíle se zákazníci rozdělili na dva tábory. Jedni kožený kryt zbožňovali, druzí jej nenáviděli. Naštěstí se ukázalo, že výrobce nabídne i levnější variantu, která bude mít záda plastová.

 
LG G4 s koženými zády

LG G4 staví na základech svého předchůdce, za což si zaslouží pochvalu. Starší model G3 (recenze) se nám totiž velice líbil a neměl téměř žádné vážnější nedostatky. Nová vlajková loď se ale částečně inspirovala také G Flexem 2 (recenze) se kterým sdílí prohnutou konstrukci. Příjemnou zprávou je, že zůstal zachován 5,5 palcový displej s extrémně jemným Quad HD rozlišením (1440 × 2560 pixelů). Jeho parametry se ale od předchůdce liší a celkově je displej lepší.

 
LG G4 v levnější plastové verzi

Telefon by měl být na českém trhu dostupný v průběhu června, jeho cena bude v předprodeji začínat na sympatických 15 990 korunách za plastový model. Verze s koženým krytem bude stát o tisíc korun více (16 999 Kč), v balení bude zároveň zlatý kryt z plastu. Pozor ale – tyto ceny platí pouze pro předprodej, po jeho ukončení si budete muset za LG G4 připravit o 3 tisíce více. Základní verze tedy od 10. června (po 21. hodině) bude stát 18 999 Kč, v případě varianty s koženým krytem zákazník zaplatí 19 999 Kč. Konkurence v podobě Samsungu Galaxy S6 (edge) a HTC One M9 totiž dorazila na trh s cenovkami atakujícími 20 000 Kč.


LG G4 s koženým krytem vypadá fantasticky

LG G4 má velmi dobré předpoklady navázat na úspěchy svého předchůdce. Naše dnešní recenze vám napoví, zda tomu tak opravdu bude.

Klady (+)

  • design a kvalitní zpracování
  • výborná hardwarová výbava
  • Quad HD displej s pěknými barvami
  • kvalita fotografií a videa, optická stabilizace
  • dobře optimalizované uživatelské prostředí
  • solidní výdrž (na zařízení s Quad HD displejem)
  • infraport pro dálkové ovládání
  • hlasitý a kvalitní reproduktor & sluchátkový výstup
  • k dispozici je také verze s koženým krytem
  • slušná cena (zejména v předprodeji)

Zápory (-)

  • nemá v základu bezdrátové nabíjení (je potřeba speciální kryt)
  • absence čtečky otisků prstů
  • větší rozměry nemusí vyhovovat každému
  • pro rychlonabíjení je potřeba speciální nabíječka
  • problém se zaostřováním při záznamu videa

Obsah balení

Předem musím upozornit, že k nám G4 dorazila v okleštěném balení určeném výhradně pro potřeby recenzí. Krabička prodejního balení bude stejná, ale bude mít bohatší obsah. Víko je na bocích lehce vyříznuté, čímž odkazuje na prohnutou konstrukci telefonu. Po jeho sejmutí spatříte samotný telefon, který je usazený na vrchu. V prostoru pod ním je poté veškeré příslušenství.

 

V našem případě jsme dostali pouze napájecí adaptér s odpojitelným kabelem micro USB a akumulátor, běžní zákazníci dostanou navíc sluchátka Quad-beat 3, která výrobce přibaluje exkluzivně k touto modelu a samozřejmě také uživatelské příručky. Adaptér je schopen dodat maximální proud 1,8 A.

Konstrukce a vzhled: Decentní prohnutí pro lepší úchop

LG G4 je se svými rozměry 149 × 76 × 9,8 mm a hmotností 155 gramů nepatrně větší a těžší než předchůdce. Okraje kolem 5,5″ displeje jsou poměrně tenké, ale v dnešní je na trhu celá řada smartphonů, která má rámečky tenčí.

 

Celé tělo je prohnuté podobně jako tomu bylo u LG G Flex 2 (recenze). Poloměr průhybu je ale znatelně větší a působí spíše decentním dojmem. Telefon se ale díky tomu velmi dobře drží v ruce. Lepšímu úchopu také přispívá zakulacení boků. Podle informace výrobce by měla tato konstrukce přinést o 20 % vyšší odolnost vůči poškozením způsobeným pádem.

  

Přední strana působí nenápadným, až skoro nudným dojmem. Jako krycí sklo výrobce zvolil osvědčené Gorilla Glass 3. Lesklé logo výrobce je umístěno pod displejem, senzorová tlačítka nehledejte, telefon je má na displeji. Mřížka reproduktoru pro telefonní hovory je velmi malá, ale při telefonování jsem neměl se zvukem žádný problém. V horní části je také čelní kamera s rozlišením 8 Mpx, senzory přiblížení a intenzity okolního světla a také notifikační LED. Pokud by vás její blikání rušil, můžete diodu v nastavení deaktivovat.

 

Záda přístroje jsou o poznání zajímavější. I když nám do testu dorazila verze s plastovými zády, tak design zadního krytu není nudný. Stejně jako u předchůdce, i zde zvolil výrobce jako povrchovou úpravu imitaci kovu. Tentokrát ovšem kryt není hladký, ale je zdoben čtvercovými prolisy. Tlačítko Power a kolébka pro ovládání hlasitosti mají své místo v horní části zad. Toto umístění je pro LG typické a podle mého názoru velmi dobře zvolené.

  

Čočka hlavního fotoaparátu je lemována stříbrným rámečkem a je bohužel vystouplá nad povrch. Díky prohnuté konstrukci si při položení na podložku dotýká jen spodní okraj rámečku, takže se škrábance neobjeví hned. Pro osvětlení tmavších scén slouží přisvětlovací LED. Nalevo od čočky se pod lesklým černým krytem ukrývá laserová dioda pro měření vzdálenosti kvůli lepšímu zaostřování.

Po sejmutí zadního krytu se dostanete ke dvojici slotů (microSD karta + microSIM karta). Slušnou výdrž telefonu má na svědomí vyjímatelný akumulátor s kapacitou 3000 mAh. Zajímavý je také samotný kryt, který má na sobě nalepenou anténu pro technologii NFC. Bystřejší čtenáři si jistě všimnou dvojice pinů nad baterií. Ty slouží pro připojení speciálního krytu podporujícího bezdrátové nabíjení. Tento kryt bohužel není součástí balení, jako tomu bylo u G3, a budete si jej tedy muset případně dokoupit.

  

Boky smartphonu zůstaly nevyužité. Na spodní hraně je kromě portu micro USB také 3,5mm jack na sluchátka a mikrofon. Druhý mikrofon najdete na horní hraně společně s infraportem, sloužícím pro dálkové ovládání spotřebičů.

Celkově hodnotím konstrukci jako velmi povedenou a nemám k ní žádnou výtku. Zadní kryt drží pevně na svém místě a nevydává žádné nežádoucí zvuky. Telefon se velmi příjemně drží v ruce a při troše cviku jej jednou rukou zvládnete i ovládat. I levnější varianta s plastovými zády působí luxusním dojmem a G4 rozhodně neudělá ostudu ani v rukou manažerů. Trochu nepochopitelně působí absence čtečky otisků prstů. Otázka soukromí je v poslední době častým předmětem mnoha diskuzí a právě biometrické zabezpečení je jedním z nejpohodlnějších a zároveň také bezpečných způsobů zabezpečení telefonu.

Displej: Quad HD s úžasnými barvami

Předchozí model LG G3 (recenze) byl prvním telefonem oficiálně prodávaným na českém trhu, který nabízel displej s rozlišením Quad HD (1440 × 2560 px). Nástupce si toto rozlišení zachoval a stejná zůstala také úhlopříčka, která měří 5,5 palce. Displej využívá technologii IPS, která je zárukou přesných barev a výborných pozorovacích úhlů.

 

I tak ale výrobce displej proti předchůdci značně vylepšil. Na první pohled je znát lepší barevné podání. Čitelnost na přímém slunci byla u G3 často vytýkána. Novinka si vede v tomto ohledu daleko lépe a venkovnímu provozu na slunci nic nebrání. Jas lze regulovat v širokém rozsahu a senzor pro automatické nastavení úrovně podle okolního svitu funguje na jedničku.

  

Zpočátku jsem byl k tomuto rozlišení spíše skeptický a neviděl jsem jeho reálný přínos a spíše jsem se obával vyšší spotřeby. Během testování jsem si ovšem na jemnost zobrazení velmi zvykl a myslím si, že pro vlajkové modely je to správná cesta. Obzvlášť v kombinaci s možností natáčení videa s rozlišením 4K.

Hardware: Sázka na jistotu

Dlouho před oficiálním představením se spekulovalo jaký čipset nakonec výrobce do G4 osadí. Největším kandidátem byl pochopitelně Snapdragon 810 od Qualcommu, který se v současné době řadí mezi absolutní špičku. Překvapením tedy bylo, že LG nakonec zvolilo slabší variantu v podobě Snapdragonu 808. Přesný důvod, proč se výrobce uchýlil k tomuto kroku, bohužel neznáme. Pravděpodobným důvodem je obava z přehřívání silnějšího čipsetu, kterým trpělo mimo jiné i třeba LG G Flex 2.

 

Procesor má celkem šest jader (2 × Cortex A57, 4 × Cortex A53) s maximální frekvencí 1,8 GHz. K dispozici má 3 GB operační paměti. Grafické operace má na starosti čip Adreno 418. G4 rozhodně není žádné ořezávátko, což naznačují výsledky benchmarků. Problém nebyl ani s hraním náročných her typu Real Racing 3 nebo Modern Combat 5: Blackout.

  • AnTuTu benchmark: 48 451 bodů
  • 3DMark Ice Storm Unlimited: 18 710 bodů
  • Quadrant Standard: 25 333 bodů
  • Basemark OS II: 1474 bodů

Při delší zátěži se smartphone dokázal poměrně slušně zahřát, ale k žádným propadům ve výkonu ani jiným omezením nedocházelo. Z celkové kapacity operační paměti zůstane po spuštění volno zhruba 1,3 GB místa.

Velkým zklamáním je kapacita uživatelsky přístupné části úložiště. Z 32 GB zůstalo při prvním spuštění telefonu volných 22,8 GB a další prostor získáte díky slotu na microSD kartu (až 128 GB). Při prvním spuštění aplikace Google Drive navíc dostanete jako dárek 100 GB místa na 2 roky. Tímto krokem se snaží výrobce alespoň částečně vynahradit málo volného prostoru v interní paměti.

Řidiče a příznivce geolokačních her potěší rychlé a přesné určení polohy. Telefon podporuje jak americký systém GPS, tak i ruský GLONASS. V tomto ohledu mají čipsety od Qualcommu velký náskok před konkurenčními MediaTeky.

Konektivita: Kompromisy stranou

Podpora mobilních sítí GSM, 3G a LTE je v dané kategorii samozřejmostí. WiFi podporuje jak 2,4GHz tak i 5GHz pásmo a podporuje standardy 802.11 a/b/g/n/ac. Podporu NFC jsem již zmiňoval a tuto technologii využijete především pro spárování s jinými telefony a příslušenstvím, případně pro bezkontaktní platby. Infraport se v dřívějších dobách využíval pro přenos dat mezi telefony, v dnešní době ale slouží jako náhrada dálkového ovladače. LG jej do svých telefonů implementuje poměrně často, což jedině chválíme.

Zvuk

Hlavní 1W reproduktor je osazen ve spodní části zad. Jeho hlasitost je až překvapivě vysoká a vyzvánění nepřeslechnete ani v hlučnějším prostředí. Zvukový přednes patří k tomu lepšímu, s čím se můžete u telefonů setkat. Některé zájemce možná zamrzí absence stereozvuku, který někteří konkurenti nabízejí.

Velmi dobře si vede také sluchátkový výstup, který jsme chválili už u předchůdce. Zvuk je dobře vyvážený ve všech pásmech a také maximální hlasitost je pro běžná špuntová sluchátka více než dostatečná. Vzhledem k tomu, že nám do testu dorazilo balení bez sluchátek, které je určené pro novináře, nemůžeme zhodnotit jejich kvalitu.

Baterie a výdrž: Za bezdrátové a rychlé dobíjení si připlatíte

První zahraniční recenze předprodejních kusů G4 si stěžovaly na horší výdrž baterie, námi testovaný kus už byl ale z finální produkce a s výdrží jsme byli spokojeni. Lithium-iontový akumulátor s kapacitou 3000 mAh dokázal udržet telefon při životě celý den i při náročnějším použití. Pokud budete smartphone využívat střídměji, vydrží vám G4 i do druhého dne. Při hraní náročných her mizí samozřejmě procenta baterie daleko rychleji, ale k celkové výdrž nemáme žádné výtky a naopak musím telefon pochválit.

 

Při přehrávání HD videa s nastaveným polovičním jasem displeje a poloviční hlasitostí reproduktoru se telefon odporoučel po necelých 7 hodinách. Největší podíl na spotřebě má především displej. Nabíjení probíhá velmi rychle – z vybitého stavu do maxima za 2 hodiny. LG G4 také podporuje bezdrátové nabíjení.

Pokud chcete využívat tento způsob nabíjení, musíte si dokoupit speciální zadní kryt, který vás přijde na 1 200 Kč. Tímto rozhodnutím nás výrobce rozhodně nepotěšil. Model G3 měl tento kryt v základu a zájemci si tak nemuseli připlácet.

Nechybí ani podpora technologie Quick Charge 2.0 pro rychlé dobíjení, i když v minulosti výrobce tuto funkci popíral (více informací). Kompatibilní nabíječkou s podporou Quick Charge dobijete „gé-čtyřku“ z nuly na 25 procent za pouhých 20 minut, na sto procent dobití trvá zhruba 85 minut. Problém však tkví v tom, že rychlonabíječku LG k telefonu v základu nedodává. Abyste tedy rychlého dobíjení mohli využívat, budete si ji muset obstarat sami.

Systém a uživatelské prostředí: Svižný Lollipop

Při prvním spuštění jsem se dočkal velkého překvapení. LG totiž vybavilo G4 operačním systémem Android v aktuální verzi 5.1 Lollipop. Testovaný smartphone se tak řadí mezi vůbec první modely, vybavené touto nejnovější verzí systému.

Launcher je svým designem i funkcemi velmi podobný jako tomu bylo u G3 nebo třeba u G Flexu 2. U druhého jmenovaného nás zklamala optimalizace prostředí a časté záseky. Tyto problémy se n testované novinky naštěstí nekonají a vše běží krásně plynule a s žádnými záseky jsem se během testování nesetkal.

 

Dotyková systémová tlačítka mají v prostředí launcheru průhledné pozadí. V aplikacích či podnabídkách se pozadí změní na černé, případně bílé. Pořadí a počet těchto tlačítek si navíc můžete libovolně změnit v nastavení, což rozhodně nebývá standardem. Transparentní je i horní lišta se systémovými ikonami. Po jejím rozbalení se dostanete k přepínačům nejčastěji používaných systémových funkcí, posuvníkům pro nastavení jasu displeje a také úrovně hlasitosti. Případné notifikace se zobrazují ve spodní části.

 

Úvodní obrazovka je téměř shodná jako u čisté verze Androidu. Na spodku je lišta pro aplikace, které zůstávají na svém místě i při přechodu na jinou obrazovku. Počet těchto obrazovek můžete samozřejmě libovolně upravovat. Jedna z ploch je vyhrazena pro tzv. Smart Bulletin, ve kterém najdete několik karet s rychlým přístupem k vybraným aplikacím.

Hlavní menu je rozdělené do dvou karet – Aplikace a Widgety. Ikony můžete libovolně řadit podle několika kritérií a zvolit si také můžete mezi dvěma velikostmi ikonek. Pokud chcete danou aplikaci přidat na některou z ploch, stačí na ní podržet prst a poté ji už jen umístit. Zajímavá je také možnost změnit si ikonu libovolného programu. Vybrat si můžete buď z celé řady přednastavených, případně si zvolíte svojí vlastní.

 
Správce naposledy spuštěných aplikací a režim práce se dvěma okny

V přepínači naposledy spuštěných aplikací je funkce pojmenovaná jako Dvojité okno. Po její aktivaci se rozdělí obrazovka na dvě poloviny a vy si můžete vybrat z omezené nabídky, jakou aplikaci chcete mít na horní části a jakou na spodní části obrazovky. Velikost částí lze navíc libovolně měnit. Přínosné je to například v případech kdy vám emailem přijde adresa a vy si budete chtít ihned prohlédnout dané místo na mapách.

Zajímavě výrobce vyřešil také zobrazení příchozích textových zpráv. Ty se nezobrazí mezi notifikacemi, ale rovnou v novém plovoucím okně na obrazovce. Z tohoto režimu můžete také ihned odepsat případně zprávu zavřít.

 
Nabídka nastavení a notifikační nabídka s přepínači

Položky v nastavení jsou řazené do čtyř kategorií – Sítě, Zvuk a Oznámení, Displej a Obecné. Nastavení je v podstatě shodné s jakýmkoliv jiným telefonem se systémem Android, takže nemá cenu rozebírat veškeré položky dopodrobna. Zmíním alespoň několik zajímavých, se kterými se moc často nesetkáte.

 

Pokud nechcete být rušení v noci nevyžádanými oznámeními, určitě oceníte možnost jejich deaktivace v určitém časovém úseku. Stačí si vybrat jen dny v týdnu a čas od kdy do kdy nechcete mít zapnuté žádné zvuky notifikací a telefon se již o vše postará. Funkci Knock Code jistě spousta čtenářů zná. Pod tímto označením se skrývá jeden ze způsobů odemykání telefonu, kdy si zvolíte počet a polohu bodů na displeji. Pokud na ně poklepete ve správném pořadí, telefon se odemkne.

 

Zajímavá je také nabídka inteligentních funkcí. Na základě určení polohy telefon zjistí, zda se nacházíte ve svém domově, nebo mimo něj a podle toho může nastavit určitý zvukový profil, aktivovat Bluetooth nebo WiFi. Poslední zajímavou položkou je Smart cleaning. Prostřednictvím této aplikace můžete odstranit nepotřebné soubory a uvolnit tak místo v interní paměti.

Bonusové aplikace

Bonusových aplikací výrobce není nijak přehnané množství, na druhou stranu nechybí nic podstatného. LG Health slouží především jako krokoměr. Funguje ovšem jen pokud nosíte telefon neustále u sebe v kapse. V první řadě si nastavíte denní cíl počtu kroků a poté již můžete sledovat, jak si vedete. Výhodou této aplikace je možnost připojení externích měřičů tělesné teploty, krevního tlaku a hmotnosti.

 

Aplikace Quick Remote využívá integrovaného infraportu, který promění v univerzální dálkový ovladač. V databázi je celá řada podporovaných značek, a pokud by váš spotřebič náhodou na seznamu nebyl, stačí pouze naučit telefon povely z originálního ovladače a máte vyhráno.

V případě nesnází s nastaveních některých funkcí vám pomůže RemoteCall Service. Nejprve musíte zavolat na telefonickou linku podpory, kde vám sdělí šestimístný kód, který následně zadáte do této aplikace. Po tomto kroku získá operátor možnost ovládat váš telefon a pomůže vám s problémem. K osobním údajům nemá operátor přístup, takže se nemusíte bát o své soukromí.

 

QuickMemo+ je jednoduchý poznámkový blok. Do poznámek můžete vložit jak strojový, tak i ručně psaný text, obrázky, screenshoty apod. SmartWorld slouží jako elektronický obchod LG. Najdete zde různá témata, nová vyzvánění, tapety obrazovky a další. Některé produkty jsou zdarma, za jiné si budete muset připlatit.

Telefonování, zprávy a organizace

Aplikace pro telefonní hovory je rozdělena do několika záložek. Na první z nich je číselník s vyhledáváním uložených kontaktů, druhá ukrývá historii posledních uskutečněných telefonátů a na třetí je klasický adresář s kontakty řazenými podle abecedního pořadí. Na kartě Oblíbené najdete nejčastěji volané kontakty a máte k nich tak rychlý a snadný přístup.

 

Textové zprávy jsou řazené do jednotlivých konverzací. Celé prostředí je velmi přehledné a design se nese v duchu Material designu. V podobném stylu je proveden také kalendář, který nabízí všechny obvyklé funkce. V telefonu nechybí ani několik aplikací přímo od Googlu. Všechny jsou umístěné ve složce na domovské obrazovce.

 

Fotoaparát a video: Ve znamení vysoké kvality

Hlavní fotoaparát se dočkal hned několika vylepšení. Zatímco předchůdce podporoval maximální rozlišení 13 Mpx, novinka nabídne rovných 16 Mpx. Výrobce vsadil na senzor o velikosti 1/2,6″ který patří mezi smartphony k těm větším. Světelnost fotoaparátu se vyhoupla na f/1,8 a optická stabilizace nyní umí pracovat ve třech osách.


Aplikace pro obsluhu fotoaparátu potěší množstvím funkcí a nastavení. Na své si přijdou i nároční fotografové.

Laserový autofocus pracuje velmi spolehlivě a zaostřování je rychlejší než u konkurence. Novy přibyl snímač barevného spektra umístěný pod přisvětlovací LED. Jeho účel je prostý – slouží k lepšímu vyvážení bílé na základě zastoupení jednotlivých barevných složek kompozice.

Změny doznala také aplikace fotoaparátu. Rozvržení je shodné jako u G3, ale přibyly nové funkce. Tou nejzajímavější je plně manuální režim snímání. Už před oficiálním představením se výrobce chvástal, že se G4 nabídne možnosti, jako jsou u profesionálních zrcadlovek. Tolik položek sice v nastavení nenajdete, na druhou stranu by vám mělo ruční ostření, nastavení citlivosti ISO, vyvážení bílé a rychlost závěrky stačit. Vítaným doplňkem je také možnost focení do bezztrátového formátu RAW.

-

 - - -

Pro méně znalé uživatele je připraven jednodušší základní režim, kde zůstane zobrazena pouze levá lišta s nastavením zábleskového režimu, přepínačem mezi předním a zadním fotoaparátem, volbou režimu snímání a ikonkou nastavení a také tlačítko pro pořízení snímku a zahájení záznamu videa. Pro nejméně náročné je připraven automatický mód, ve kterém zmizí většina ikon a fotografuje se tak, že telefon namíříte na daný objekt a kliknete na něho na displeji.

- - -

- - -
Další snímky včetně odkazu pro zobrazení v plném rozlišení najdete v naší galerii

Kvalita fotografií z hlavního fotoaparátu je opravdu na velmi vysoké úrovni. Barevní podání je velmi věrohodné, automatické vyvážení bílé pracuje perfektně a ani k ostrosti nemám žádnou výtku. Velmi překvapující je kvalita fotek pořízených v horších světelných podmínkách. Šum je poměrně znatelný, ale díky velké ploše čipu a světelnosti optiky se snímky řadí svojí kvalitou k nadprůměru. Zkušení uživatelé si mohou navíc pohrát s manuálním režimem a mohou pořídit opravdu velmi kvalitní snímky.

- - -

Přední selfie kamera nabídne rozlišení 8 Mpx, což je čtyřikrát více než nabízel předchozí model. I zde musím kvalitu snímků pochválit a příznivci selfie mánie budou jistě spokojeni.

-

Zaznamenaná videa jsou také velmi kvalitní a ostré. Telefon podporuje záznam v rozlišení 4K (2160 × 3840 px) při frekvenci 30 snímků na sekundu. Zvolit si můžete i nižší rozlišení Full HD (1080 × 1920 px), ovšem také pouze s 30 FPS. Pokud chcete natáčet akční záběry, kde se hodí vyšší snímková frekvence, musíte se spokojit pouze s HD rozlišením (720 × 1280 px) ve kterém umí G4 snímat až 120 snímků za vteřinu.

Tímto výtky k záznamu videa bohužel nekončí. V některých částech testovací sekvence si můžete všimnout častého přeostřování. Pokud natáčíte objekt blízko čočky fotoaparátu a poté chcete přeostřit na vzdálenější, musíte tak učinit ručním stisknutím na displeji. Na automatické zaostřování během záznamu videa se tedy moc nespoléhejte.

Abych jen nekritizoval, ocenit musím ostrost videí, barevné podání a při dobrých světelných podmínkách také minimum šumu. Optická stabilizace funguje na jedničku a dokáže bezpečně eliminovat třes rukou.

Výsledný verdikt nad fotoaparátem je velmi pozitivní. Fotografie se řadí svou kvalitou ke špičce mezi smartphony a nároční uživatelé ocení možnost manuálního režimu. Zklamání nastane až při záznamu videa. Absence záznamu Full HD sekvencí při 60 snímcích za sekundu je v dnešní době až zarážející. Nepotěší ani problémy se zaostřováním, které se snad podaří výrobci zlepšit s některým ze softwarových updatů.

Konkurence

Asi největším konkurentem bude tradičně předchůdce testovaného telefonu. LG G3 (recenze) nabídne displej se stejnou úhlopříčkou a rozlišením, ale s horšími barvami. Horší je to také s hardwarovou výbavou a fotoaparátem. V základním balení ale dostanete kryt s podporou bezdrátového nabíjení a díky tomu, že se jedná o loňský kousek, startuje jeho cena na velmi příjemných 8 500 Kč (u 16GB varianty).

-

Z letošních vlajkových lodí bude LG G4 nejvíce soupeřit se Samsungem Galaxy S6 (edge) (recenze). Jeho hardwarová výbava a zpracování je na stejně špičkové úrovni a dokonce i fotoaparáty jsou srovnatelné. Samsungu hraje do karet přítomnost čtečky otisků prstů, bezdrátové nabíjení v základu a u varianty edge také zakřivený displej. G4 trumfuje v lepší ergonomii a především v ceně, která je (v předprodeji) o několik tisícovek nižší.

Huawei P8 (recenze) je jedním z příjemných překvapení letošního roku. Unibody hliníkové tělo, kvalitní zpracování, kompaktní rozměry a povedený displej si najdou mnoho příznivců. Čipset Kirin 935 sice proti starším verzím značně posílil, ale na Snapdragon 808, kterým je vybavena G4 to nestačí. Také fotoaparát je u LG o notný kus lepší. Huawei ovšem útočí „nízkou“ cenou, která startuje na hranici 13 000 Kč.

Zhruba o 3 000 Kč dražší iPhone 6 (recenze) od Applu nabídne opravdu prémiové zpracování a také výborný displej s přesnými barvami. Řada zájemců také upřednostní skvěle optimalizovaný systém iOS před Androidem. Čtečka otisků prstů by v dnešní době neměla chybět ve výbavě vlajkových lodí a ta od Applu je navíc velmi přesná. V čem budou oba smartphony soupeřit nejvíce je fotoaparát. Oba dva totiž umí pořídit velmi kvalitní snímky. G4 má výhodu v přítomnosti optické stabilizace obrazu.

-

Ze smartphonů s operačním systémem Windows Phone připadá v úvahu jen Lumia 930 (recenze), která rovněž nabídne špičkové zpracování, povedený displej a kvalitní fotoaparát. Také samotný systém je velmi svižný a dobře optimalizovaný. Lumia vítězí především v ceně, která začíná již na hranici 10 000 Kč. Jedná se ale o loňský model a opravdovou konkurencí bude až letošní Lumia 940.

Závěrečné hodnocení

LG při návrhu letošního vlajkového modelu stavělo na základech loňské G3. Zachován zůstal výborný Quad HD displej, který se navíc dočkal vylepšení v oblasti barevného podání. Při návrhu konstrukce se výrobce inspirovat modelem G Flex 2, což se podepsalo na prohnutém těle přístroje. Díky tomu se G4 velmi dobře drží v ruce a celková ergonomie je na vysoké úrovni. Třešničkou na dortu je varianta s koženým zadním krytem, který dodává telefonu jiskru. Hardwarová výbava sice není úplně vrcholná, ale Snapdragon 808 na čelo ztrácí jen velmi minimálně a hlavně s jeho provozem nejsou žádné problémy.

 
Kožená varianta LG G4 si ihned získala naše sympatie

Fotoaparát se řadí k tomu nejlepšímu, s čím je možné se ve smartphonech setkat. Pokulhává jen záznam videa, které by si zasloužilo vyšší snímkovací frekvence a také lepší automatické zaostřování při natáčení. Nedostatky vynahrazuje manuální režim, ve kterém si můžete nastavit expozici tak, jak potřebujete.

 
LG G4 v levnější plastové verzi

Operační systém Android 5.1 Lollipop je perfektně optimalizovaný a celé uživatelské prostředí běží velmi svižně a se záseky se nesetkáte. Potěší hned několik velmi povedených bonusových aplikací, ze kterých musím nejvíce vyzdvihnout Quick Remote, které ve spojení s infraportem dokáže nahradit veškeré dálkové ovladače.

LG G4 má ambice navázat na úspěchy svého předchůdce, který loni patřil k tomu nejlepšímu, co jste si mohli pořídit. Výrobce se nepouštěl do žádných velkých experimentů, což se ve finále vyplatilo. Cena startující (v předprodeji) na 15 999 Kč se může zdát jako vysoká, většina konkurentů ovšem stojí ještě o několik tisícovek více.

Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku