TOPlist

Tel Aviv: V izraelském Silicon Valley s více než 7000 startupy může uspět každý (reportáž)

Tel Aviv je po Silicon Valley druhým nejlepším městem pro začínající podnikatele. S více než 7000 projekty se jedná o místo s největší hustotou startupů na světě, čehož si patřičně všímají také investoři. A vznikají zde opravdu velké věci – za všechny mluví například navigace Waze.

Izraelské ekonomice se v posledních letech velice daří a velký podíl na tom má právě technologické odvětví. Ne nadarmo se Tel Avivu začalo přezdívat „druhé Silicon Valley“, jelikož zde vzniklo více než 7 000 startupů. Některé uspěly, jiné zanikly, a hrstce těch nejlepších se povedlo prorazit na globální úrovni – za všechny mluví například navigace Waze, ale investorskou podporu zde v minulosti našel třeba WhatsApp nebo ICQ.


Izraelský Tel Aviv je městem technologických startupů

Až 700 nových projektů každý rok, uspějí jen ti nejlepší

Několikadenní program pro české novináře byl poměrně nabitý – navštívili několik organizací, akcelerátorů, coworkingových center i samotných startupů, které vám budeme postupně přibližovat v sérii článků. V Tel Avivu se do technologií investují nemalé peníze a jak nám sdělila zástupkyně akcelerátoru hub:raum Nitzan Cohen Arazi, který podporuje také skupina Deutsche Telekom (T-Mobile), jen za poslední rok zde vzniklo přes 700 nových projektů; v průměru Tel Aviv každý den „přivítá“ zhruba dva až tři nové startupy. Podle Nitzan akcelerátor hub:raum dokáže zajímavý projektům poskytnout počáteční kapitál v rozmezí 100 až 300 000 euro. A podobných akcelerátorů v Izraeli najdete desítky.


Návštěva jednoho z coworkingových center, kde se pracuje na celé řadě projektů. Toto je bezplatné a je součástí telavivské knihovny.

Komunita, která naslouchá a vzájemně si pomáhá

Okolo startupů zde vznikla obrovská komunita, která se snaží být vzájemně propojená. Přízračně zde při této příležitosti před dvěma lety vznikl startup MappedInIsrael.com, který mapuje právě startupy, akcelerátory, coworkingová & výzkumná centra, investory a komunity. Založil jej teprve dvaadvacetiletý Ben Lang, který si rychle uvědomil, že mnohem lukrativnější bude vytvořit globální projekt, a tak odstartoval další startup MapMe.com, který dokáže na mapě vizualizovat nejrůznější komunity. I pro MapMe.com se mu v Tel Avivu podařilo získat finanční podporu a bude zajímavé sledovat, zda se mu v následujících měsících povede prorazit.

 
Reporty a HopOn jsou dva nadějné izraelské startupy, které mají šanci dobýt světový trh. Podrobněji si je představíme v některém z dalších článků.

S nejvíce nápady na nové projekty přicházejí právě mladí lidé, kteří tvoří zhruba 75% podíl z celé startupové scény. Některým se na první či druhý pokus uspět nepodařilo – buď získali peníze na rozjezd, ale projekt se zkrátka neprosadil, nebo se nedostali ani do užšího výběru. Často to tedy může vyjít třeba až na třetí pokus, nebo klidně i na pátý.


V Tel Avivu mají kanceláře také giganti jako AOL či Facebook. I oni hledají nadějné startupy.

Startup pro startupy

V Tel Avivu zájemci najdou ideální podmínky pro podporu svého projektu. Existují zde nejrůznější centra, ve kterých je lze najít pomocnou ruku. Některá jsou bezplatná, u jiných se platí. My jsme navštívili coworkingové centrum WeWork, které je opět startupem s několika pobočkami po celém světě, a které dává prostor pro vznik dalších nových startupů. Tohle slovo se zkrátka v Tel Avivu skloňuje hodně často, ale rozhodně nevyzní do prázdna. WeWork mimochodem v budoucnu možná expanduje i do Prahy a díky dobrým kontaktům v IT sféře zájemcům dokáže poskytnout velmi dobré zázemí.

  

Členství ve WeWork stojí 45 dolarů. Za 500 dolarů si můžete pronajmout vlastní kancelář, za 250 dolarů (vždy se jedná o měsíční poplatek) pak místo ve společné hale. Na první pohled se tyto částky mohou pro začínající projekty jevit jako vysoké, ale při prohlídce bylo centrum zaplněné do posledního místa, což jasně ukazuje, jaký zájem o podobné lokality je. WeWork ale není jen o poskytnutí místa, velkou přidanou hodnotu zde mají i vzájemné diskuze a networkingové akce.

Začínající projekty podporují Google, Facebook i AOL

Podporu pro začínající podnikatele nabízí také Google, oproti WeWorku ale zcela zdarma. Do kampusu v jedné z výškových budov v Tel Avivu může přijít kdokoliv se zajímavým nápadem. Google věří, že z dobrého garážového projektu může vzniknout něco velkého. Nové firmy mohou využít bezplatný mentoring a v případě úspěchu je centrum schopné jim zprostředkovat napojení na americké Silicon Valley či centrálu Googlu. Je pochopitelné, že ty nejlepší projekty pak podpoří a využije právě samotný gigant z kalifornského Mountain View.

V kampusu jsou k dispozici prostory zhruba pro dvě stovky lidí. Zájemci zde dokonce mohou zdarma pořádat setkání a akce; těch zde každý týden proběhne zhruba dvacet. Vývojáři mají k dispozici početný arzenál zařízení, a to nejen s Androidem, ale také s iOS. Nikdo tady neřeší, zda vyvíjíte aplikaci pouze pro iOS nebo jen pro Android – testovací laboratoř s telefony a tablety je určená každému, kdo si funkčnost své aplikace či hry chce ověřit na co nejširší škále zařízení,“ hrdě se chlubí programová manažerka kampusu Michal Waltner.

   

Největší potenciál investoři vidí v IT, softwaru, mobilních aplikacích a technologiích, a v poslední době nemalá část peněz teče také do nanotechnologií či medicíny. Začínající projekty mohou využít vazby na celou řadu technologických gigantů – za všechny jmenujme například Google, Microsoft, Samsung, BlackBerry nebo SanDisk. Vzhledem k tomu, že se spousta projektů točí okolo mobilních aplikací, jsou do zdejší startupové scény zapojeni také operátoři jako americký Verizon či skupina Deutsche Telekom.

Waze: Miliardový exit komunitní navigace

Navštívili jsme také investiční společnost Magma VC (Venture Capital), ve které jsme se setkali s Shaharem Tzafrirem, jedním z šesti generálních partnerů Magmy. Právě tato společnost totiž v roce 2008 podpořila částkou 12 milionů dolarů nově vzniklý startup Waze, který stál za oblíbenou komunitní navigací. Tu v červnu roku 2013 koupil Google za pohádkových 1,3 miliardy dolarů a Magma VC díky svému podílu a počáteční investici získala nazpět více než 200 milionů dolarů.


Shahar Tzafrir má rozhodně důvod k úsměvu. Dva roky stará akvizice navigace Waze, kterou jejich investiční fond podpořil, se stala synonymem izraelské startupové scény.

Shahar nám dále přiblížil proces, při kterém vybírají, které projekty podpoří. „Šanci na úspěch má každý s dobrým nápadem a zápalem pro věc,“ říká s úsměvem na rtech. Přes naše webové stránky nám každý den přichází několik projektů a pokud nás nějaký zaujme, domluvíme se na osobní schůzce. Mnohem více ale Shahar dává na doporučení. „Startupová komunita v Tel Avivu je obrovská a když vám některý z vašich přátel či kolegů doporučí něco zajímavého, ve většině případů nemůže jít o špatnou věc a věnujeme tomu pozornost,“ dodává Shahar.

Dobrý nápad je základ

Projekty kromě investorů podporuje také vláda a sympatické je, že jednotlivé startupy mezi sebou nesoutěží. Naopak se vzájemně podporují a pomáhají si. Vysoká je zde také úroveň vzdělání, ostatně izraelské vysoké školy patří k jedněm z nejlépe hodnocených na světě.

Tel Aviv se během několika posledních let vyprofiloval mezi světovou špičku v oblasti podpory nových technologických projektů a zcela po právu mu v tomto směru patří druhé místo hned za americkým Silicon Valley. Mladým projektům se zde dostává výborné podpory a procento prodaných úspěšných projektů pochopitelně láká i investory. Spolupráce musí být oboustranně výhodná a tento zdánlivě jednoduchý vzorec zkrátka v Tel Avivu funguje. K rozjetí vlastního businessu vám zde prakticky stačí počítač,  židle a stůl a připojení k internetu.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku