TOPlist

Přehled chystaných modelů od Samsungu: Nejen benchmarky prozrazují, co se v Jižní Koreji chystá

Poslední týdny jsou poměrně bohaté na úniky informací chystaných produktů jihokorejského Samsungu, nejčastěji z benchmarků a certifikací. Pojďme se v jednom souhrnném článku podívat, jaké modelové řady a jaké telefony nás příští rok nejspíše neminou.

 

Příští rok se máme od Samsungu dočkat celkového ztenčení portfolia telefonů až o 30 % a patrně i zavedení nového řádu v pojmenování jednotlivých modelů. V současné nabídce modelů se vyzná snad jen pár zaměstnanců Samsungu, v příštím roce by však mělo být portfolio rozškatulkované do jednotlivých písmenných řad podle úrovně výbavy. Podle úniků, které mají na svědomí benchmarky a certifikační autority, známe kódové názvy a parametry některých chystaných modelů. Pokud se informace z těchto zdrojů potvrdí, měli bychom se příští rok dočkat následujících řad a modelů.

řada Samsung Galaxy S

  • Galaxy S6, S6 Edge, S6 Mini

Řada Galaxy S je nám důvěrně známá, je tvořena vlajkovou lodí korejské společnosti a jejími deriváty, například zmenšeninami s přízviskem Mini. V příštím roce by tomu nemělo být jinak, benchmark AnTuTu v minulém týdnu odhalil parametry Samsungu Galaxy S6, v tomto týdnu se v něm objevil tento model znovu, ale s odlišným rozlišením fotoaparátu.

  

Podle obou případů by měla mít nová vlajková loď Samsungu 5,5palcový AMOLED displej s QHD rozlišením (1 440 × 2 560 pixelů), osmijádrový 64bitový procesor Exynos 7420 s grafickým jádrem Mali-T760 a 3 GB operační paměti. Fotosnímač má v jednom případě rozlišení 20 megapixelů, ve druhém o 4 megapixely méně. Je možné, že Samsung v tuto chvíli zkouší různé konfigurace, může se však také v jednom z případů jednat o spekulovaný model Galaxy S6 se zakřiveným displejem, podobně jako má Galaxy Note Edge.

  

Samsung Galaxy A

  • Galaxy A7

Modelová řada Galaxy A také není žádnou novinkou, na konci října byly představeny dva její zástupci A3 a A5, není žádným tajemstvím, že se k nim brzy přidá nejvyšší model A7. Ten měl být údajně představen se svými menšími „áčkovými“ bratříčky, ale Samsung zbrzdily problémy při jeho výrobě. Parametry Galaxy A7 byly také odhaleny již několikrát, poslední informace přichází z databáze čínské certifikační autority TENAA a odhalují jedno překvapení – Galaxy A7 bude pohánět stejný procesor Exynos 5433 jako letos představený Galaxy Note 4.

  

Ostatně k Note 4 bude mít blízko i velikostí úhlopříčky displeje, která má být 5,5“, rozlišení se však má zastavit na Full HD. Z dalších parametrů jmenujme 2 GB paměti RAM, 16 GB vnitřní paměti a dvojici fotoaparátů s rozlišením 13, respektive 5 megapixelů. Do 6,3 mm tenkého a 150 gramů těžkého celokovového unibody těla se podařilo vměstnat baterii o kapacitě 2 600 mAh. Očekává se, že Samsung Galaxy A7 bude představen již velmi brzy. 

Samsung Galaxy E

  • Galaxy E5, E7

Řada Galaxy E bude v portfoliu Samsungu zcela nová a zřejmě bude rozvržením modelů podle úhlopříček displejů kopírovat řadu Galaxy A. Wapové stránky korejského giganta odhalily prozatím dva modely, Galaxy E5 (SM-E500) a E7, (SM-E700) je však možné, že se k nim přidá ještě E3. Podle parametrů se bude jednat o zařízení střední třídy.

 

Galaxy E5 má nabídnout pětipalcový displej s HD rozlišením (720 × 1080 pixelů), pohánět jej má čipset Qualcomm Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz a 2 GB operační paměti. Vnitřní paměť má nabídnout 16 GB prostoru a slot na paměťové karty, fotoaparáty mají přijít v tradiční kombinaci 13 a 5 megapixelů. Telefon má má mít příjemnou hmotnost 140 gramů a tloušťku 6,9 mm, vměstnat se do ní má baterie o kapacitě 2 300 mAh.

Galaxy E7 má disponovat stejnou hardwarovou výbavou v oblasti proceosoru, operační i uživatelské paměti a stejná má být i dvojice fotoaparátů. Těšit se však můžeme na větší tělo s rozměry 151 × 77 × 7,2 mm a to kvůli displeji. Jeho úhlopříčka má být 5,5 palců, rozlišení však zůstane na hodnotě 720 × 1080 pixelů. Galaxy E7 (a možná i E5) přijde podle materiálů přepravní společnosti Zauba ve variantě s podporou dual SIM. V obou případec má být nemožné vyměnit baterii, za to však potěší přítomnost nejnovějšího Androidu 5.0 Lollipop.  

Samsung Galaxy Grand

  • Grand 3

Certifikaci TENAA navštívil také tabletofon Galaxy Grand 3, jeho výbavu nedávno odhalil benchmark GFXBench. Stejně jako Samsung Galaxy E7 má nabídnout 5,5palcový displej s HD rozlišením, ovšem procesor má být 64bitové čtyřjádro Qualcomm Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz. Operační paměť má mít hodnotu 1,5 GHz, vnitřní úložiště nabídne 16GB prostor.

 

Tento model má disponovat hlavním fotoaparátem o rozlišení 13 megapixelů, nad displejem se pak bude nacházet pětimegapixelový snímač. Telefon nabídne podporu sítí LTE, představen má být v nejbližších týdnech.

  

Samsung Galaxy J

  • Galaxy J1

Nejnižší dosud odhalenou řadou má být Galaxy J, z níž máme informace prozatím o modelu s kódovým číslem SM-J100F, což by podle současné logiky pojmenovávání měl být Samsung Galaxy J1. Má se jednat o low-endový model s 4,8palcovým displejem o rozlišení 480 × 800 pixelů.

 

Srdcem zařízení má být 64bitový procesor Marvell PXA 1908 se čtyřmi jádry Cortex-A53 taktovanými na 1,2 GHz, doplněný o 1 GB operační paměti. Vnitřní paměť bude zřejmě pouze 4GB, tudíž lze očekávat slot na paměťovou kartu. Hlavní fotoaparát i čelní kamerka mají disponovat rozlišením 5 megapixelů a schopností zaznamenávat video ve Full HD. V této třídě nicméně potěší přítomnost podpory sítí LTE.

  

Z výše uvedených řádků se může zdát, že se opět můžeme těšit na nepřehledné produktové portfolio, nicméně rozčlenění telefonů do řad nastolí alespoň částečně pořádek mezi jednotlivými modely. Nejvyšší řada si ponechá název Galaxy S, telefony s prémiovým vzhledem a kovovým tělem zůstanou ve škatulce Galaxy A, pod nimi se bude nacházet střední třída Galaxy E a konečně na chvostu se bude vyhřívat Galaxy J.

Čísla za písmenem značícím produktovou řadu pak napoví velikost úhlopříčky telefonu. Nepořádek nám v tom dělá pouze Galaxy Grand 3, je ale možné, že jako pokračovatel zdědil jméno po současné generaci a příští rok skončí v některé z písmenných škatulek.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku