TOPlist

Otestovali jsme fólii Invisible Shield HD: Spolehlivá ochrana, za kterou si připlatíte

Fólie Invisible Shield vám určitě nejsou neznámé. Vyrábějí se ze speciálního materiálu navrženého pro vojenské využití a displeje zařízení ochrání opravdu spolehlivě.

Dnešní chytré telefony a tablety je potřeba chránit a pokud se chcete vyhnout nechtěným škrábancům na displeji, pravděpodobně se po nákupu nového zařízení budete rychle rozhlížet po nějaké ochranné fólii. Na trhu je jich celá řada, od těch levnějších za několik desítek korun až po ty dražší. Invisible Shield se rozhodně řadí mezi ty s vyšší cenovkou, ale nabídnou vám spolehlivou ochrannu nejen proti škrábancům, ale částečně i proti prasknutí displeje.

  

Rozdílné stupně ochrany

Invisible Shield na našem trhu nabízí tři typy fólií – Original, High Definition (HD) a Extreme, které se liší nejen v ceně, ale především v tloušťce a celkovém stupni ochrany. U všech tří typů fólie máte doživotní garanci výměny za nový kus v případě, že se fólie poškrábe, potrhá nebo jinak poškodí. Fólie se vyrábějí ze speciálního materiálu, který byl původně navržený pro ochranu vrtulí u helikoptér a jejich odolnost je skutečně vysoká. Fólie řady Original jsou nejlevnější a společně s HD fóliemi mají tloušťku 0,2 mm. Po nanesení na tělo zařízení poznáte, že je na něm umístěna fólie, ale nemusíte se bát, že by nějak výrazně vystupovala a až si po několika hodinách „sedne“, téměř o ni nebudete vědět.

   
Při nanášení dbejte na to, abyste na prsty aplikovali dodávaný roztok a rovněž nezapomeňte fólii správně umístit, aby lícovala s otvory na těle zařízení

Když jsem před několika lety testoval jednu z prvních generací fólie Invisible Shield, byl jsem zklamaný z její měkkosti, kvůli které mi prst špatně klouzal po displeji a ovládání nebylo zrovna dvakrát příjemné. Byl jsem tedy zvědavý, jak vývoj pokročil a jak jsou na tom současné generace.

   
Po aplikaci je nutné pomocí přiložené stěrky vymačkat vzniklé bubliny

K recenzi jsme měli zapůjčenou fólii ve verzi HD, kterou jsme aplikovali na redakční Galaxy S4. Samotné nanesení fólie není nijak složité, stačí pouze pořádně očistit displej (nebo zadní stranu) zařízení, aplikovat speciální sprej na prsty a pak už jen postupně pokládat fólii na zařízení a vytlačovat přebytečnou vlhkost (ze spreje) a bublinky. Po důkladném vyhlazení plastovou stěrkou mi na displeji zůstalo několik drobných bublinek, nicméně ty během následujících dvou dnů zcela zmizely a fólie pak už téměř nebyla vidět.

Příjemným překvapením pro mě bylo, že fólie působí na dotek podstatně tvrdším dojmem a prst mi po ní mnohem lépe klouže, což jsem ocenil zejména při hraní her a psaní na softwarové klávesnici metodou swype. Nyní mi telefon chrání už 5. týden a při bližším pozorování jsou na ní viditelné drobné škrábance, před kterými uchránila displej. Fólie drží naprosto pevně a ani na okrajích nedochází k odlepování. Nepozoroval jsem ani zhoršení čitelnosti displeje či změnu barev. To je právě jedna z vlastností, kterými se fólie HD liší od těch Original; neměly by totiž vůbec zkreslovat obraz a díky pevnějšímu materiálu se po nich lépe posouvá prstem. Zkoušel jsem do fólie jemně rýt klíčem, abych utvořil další škrábance. Displej samozřejmě zůstal ochráněn a výraznější linky po tahu klíčem se během několika dnů zacelily pouze na drobné vlasové rýhy.

   
Po několika dnech bublinky zmizely úplně a fólie byla úplně “čistá”

Extreme varianta fólie je určena pro ty nejnáročnější uživatele a je také nejdražší. Přidává totiž i ochrannu před nárazy předmětů. Kvůli tomu je její tloušťka téměř dvojnásobná (0,39 mm). Součástí filmu u varianty Extreme je totiž speciální odolná vrstva, která má za úkol pohlcovat nárazy a lépe tak chránit displej proti prasknutí. Na YouTube lze najít spousty videí, kde uživatelé fólie Extreme testují při úderech kladivem, a fólie displej zařízení skutečně chrání. Nepředpokládáme, že byste si fólii pořizovali právě z důvodu, abyste do displeje telefonu mohli mlátit kladivem, ale tato fólie by měla při pádu zařízení na displej jeho plochu podstatně lépe ochránit proti poškození. Jen je nutné počítat s o něco výraznější tloušťkou.

Ochrání spolehlivě, zadarmo to ale nebude…

Invisible Shield fólie nabízejí výbornou ochranu nejen pro displej, ale i pro zadní stranu zařízení. Jen je nutné počítat s tím, že za kvalitu se platí. V případě základní varianty Original se cena fólie na telefon pohybuje okolo 350 Kč, HD verze pro telefon přijde na zhruba 520 Kč a Extreme varianta na 780 Kč. Extreme varianta je však v tuto chvíli dostupná jen pro několik typů telefonů (Samsung Galaxy S4 a Apple iPhone 4/4S/5), zatímco HD a Original seženete téměř na všechna zařízení na trhu (včetně notebooků). Pro tablety jsou ceny vyšší a pohybují se v rozmezí 800 až 2 000 Kč (podle typu tabletu a velikosti displeje).


Invisible Shield rovněž před nedávnem zařadil do nabídky speciální variantu fólie DRY, která se lepí na sucho bez nutnosti aplikovat výše zmiňovaný roztok.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku