TOPlist

BlackBerry Classic: Zpátky ke kořenům (exkluzivní první pohled)

BlackBerry Passport se ještě nestihl ohřát na trhu a nám už se podařilo exkluzivně ulovit předprodejní verzi další novinky – model BlackBerry Classic. Jaký je, prozradí náš článek s prvními dojmy.

Zhruba před třemi týdny BlackBerry představilo obra s dotykovou hardwarovou klávesnicí – BlackBerry Passport (recenzi pro vás připravujeme), který byl v den odhalení ihned dostupný k objednání, avšak do České republiky se dostane až koncem měsíce. Nicméně pokud dlouhodobě sledujete novinky kolem BlackBerry, jistě víte, že společnost letos s telefony ještě nekončí a v rukávu mají BlackBerry Classic, který by měl být představen nejspíše v listopadu tohoto roku.

Nám se ale poštěstilo již nyní ulovit plně funkční předprodejní kousek tohoto zařízení, abychom vám mohli dnes přinést první pohled a později i plnohodnotnou recenzi (chytrý telefon musí v redakci projít dlouhodobějším testem každodenního používání abychom nic neuspěchali). Pojďme se tedy vrhnout na věc.

Design a zpracování: Jablko nepadá daleko od stromu

Jak již samotný název napovídá, BlackBerry Classic je zcela klasická ostružina, takový návrat ke kořenům. Na první pohled mi okamžitě připomněla starý spolehlivý Bold 9900, a to nejen kvůli ocelovému rámečku, ale především i kvůli trackpadu a řadě funkčních tlačítek (příjem/zavěšení hovoru, zpět a menu), které výrobce říká „tool belt“.

Při uchopení do ruky ucítíte chladivý dotyk poctivé oceli a vyšší váhu zařízení. Vzhledem k tomu, jaký je to drobek oproti Passportu, to bylo nečekané jako kdybyste zvedli zlatou cihlu, subjektivně bych se byl i vsadil, že je těžší než Passport. To bych ovšem býval prohrál, jelikož doma jsem si Classic pečlivě zvážil a z displeje se na mě ukázala hodnota 179 gramů (Passport má 196 gramů).

Každý má na telefon jiné požadavky a někoho by taková váha mohla odradit od koupě telefonu, osobně mám ale tyto nepatrně těžší telefony rád, jelikož v ruce působí masivním a kvalitním dojmem na rozdíl od celoplastových modelů jiných výrobců.

Je zajímavé, že oproti zmiňovanému Boldu 9900 je ocelový rámeček zadopředně klínovitě zkosený, tedy jeho přední plocha je menší než zadní, pro což se zřejmě výrobce rozhodl z důvodu ergonomie. Zadní strana je neodnímatelná a pokrývá ji jemná tečkovitá textura podobná té na BlackBerry Z10, avšak samotný materiál je o něco tvrdší a nepůsobí pogumovaným dojmem jako Z10 nebo Passport. I přes to se však příjemně drží v rukou, na zádech nejsou vidět otisky nebo šmouhy a telefon díky texturovanému povrchu nemůže vyklouznout z ruky.

Po celé šířce horní strany zad se táhne černé sklíčko, na kterém najdete vpravo nápis CLASSIC a zleva čočku fotoaparátu se stylovým stříbrným lemem a přisvětlovací diodu. Kvalitu fotoaparátu a možnosti záznamu videa proberu podrobně v plnohodnotné recenzi.

  

Na horní hraně najdeme 3,5″ audio jack, dvojici mikrofonů a mezi nimi tlačítko pro zapnutí/vypnutí zařízení. To by možná bylo o něco zručnější na pravé straně v dosahu palce, avšak na rozdíl od Passportu je pořád dobře v dosahu a nedělá problém jej nahmatat jednou rukou.

  

Vpravo je klasická trojice multimediálních ovladačů (hlasitost +/- a mute/pause/play tlačítko mezi nimi), ta ale je stejně jako u Passportu rozdělena do tří samostatných tlačítek a netvoří souvislý pruh jako u předchozí generace ostružin. Zleva pak najdeme ocelové šuplíčky pro karty SIM a microSD a na spodní straně je dvojice reproduktorů chráněných kovovou mřížkou a SlimPort konektor, který je kompatibilní s microUSB kabelem, ale podporuje i USBhost, HDMI, VGA, DVI a DisplayPort, tedy s patřičnou redukcí.


BlackBerry Classic (vlevo) a jeho předchůdce BlackBerry Q10

Na konec jsem si nechal to nejdůležitější, a sice přední stranu – 3,5palcový LTPS TFT displej s rozlišením 720 x 720 pixelů a denzitou 294 ppi po svém předchůdci málo, ale příjemně narostl. Oproti BlackBerry Q10 má subjektivně i ostřejší obraz, lepší podání barev (u Q10 byl použit AMOLED) a silnější podsvícení. Tím nemyslím, že vám Classic v noci vypálí sítnici, na nejnižších hodnotách svítí zhruba stejně jako Q10, ale po nastavení maximálního jasu je rozdíl výrazně znát.

Funkční klávesy a návrat ztraceného trackpadu

Pod displejem se nachází zmíněná řada funkčních kláves, z uniklých obrázků jsem si myslel že budou senzorové, avšak zdání klame a klávesy jdou klasicky promáčknout a navíc ty pro příjem a zavěšení hovoru jsou odděleny nepatrnou rýhou, což má zřejmě pomoci rychle najít patřičné tlačítko i poslepu (nebo v autě). Po dvou letech používání platformy BlackBerry 10 už jsem si od tlačítek odvykl a přistihl jsem se, že mě až po několika hodinách napadlo že je tam vlastně mám a že bych je mohl začít využívat.


Ani na přímém slunci nebudete mít s čitelností displeje problémy

Musím říci, že spolu s trackpadem udělá tento funkční pás velkou radost ortodoxním klasikům, kteří si na dotykové displeje stále nezvykli, díky nim budete moci ovládat operačním systém jen a pouze tlačítky s trackpadem a pokud nebudete vyloženě chtít, nebudete muset na displej ani sáhnout. Díky optickému trackpadu s infračerveným senzorem opět budete moci ovládat telefon pohodlně i v zimě s pořádně huňatými rukavicemi od babičky. Mou jedinou výtkou v tomto ohledu je velikost trackpadu – na Boldu byl odhadem o třetinu větší a na Classicu se mi občas stane, že trackpad přejedu a omylem palcem stisknu něco při dolní straně displeje.

Samozřejmě nesmím opominout klávesnici; ta je na rozdíl od Passportu zcela klasická a i když už uplynulo hodně vody od doby, kdy jsem v kapse nosil BlackBerry s klávesnicí, svalová paměť mi v prstech zůstala a jakmile jsem Classic uchopil do ruky, okamžitě jsem začal datlovat jako za starých dobrých časů. Přiznám se, že se mi na ní stále píše mnohem pohodlněji než na nestandardní klávesnici Passportu, nicméně ten jsem taktéž dobyl na dlouhodobější testování a uvidím jak si na ní zvyknu.

Hardwarová klávesnice na BlackBerry Classic má i softwarově podpořené výhody, můžete si například na dlouhý stisk jakékoliv klávesy namapovat oblíbený kontakt nebo i aplikaci, což opět značně urychlí každodenní používání.

Celkový dojem: S rozvahou plánovaná evoluce

Celkově vzato je BlackBerry Classic příjemná kvalitně zpracovaná ostružina pro ty, kteří již mnoho let nechtějí dopustit na klasický Boldovský design a BlackBerry Q10 vynechali z obav o celodotykové ovládání. Pokud jste někdy používali Bold nebo Q10 a tento form-factor vám vyhovuje, je BlackBerry Classic takřka sázka na jistotu, nemusíte se bát zásadních překvapení, zároveň ani neočekávat že vám Classic vyrazí dech. Říkám to pro to, že mně osobně mnohem více klesla brada z BlackBerry Passport a i sledováním komentářů na SMARTmanii či zahraničních serverech je zcela evidentně kolem Passportu mnohem větší rozruch.

Některé zahraniční servery Classic již s předstihem kritizují kvůli nedostatku inovací, s tím se nedá nesouhlasit, avšak bylo by hloupé čekat něco jiného. Vedení BlackBerry na rozdíl od Applu nikdy nemluvilo o Classicu jako o nějakým revolučním „awesome“ produktu, je to s rozvahou plánovaná evoluce.

BlackBerry Classic vznikl de facto na podkladě požadavků současných uživatelů Q10 a starší generace Boldů, výrobce uživatele vyslechl, implementoval žádaná vylepšení a vytvořil Classic – spolehlivou ostružinu šitou na míru těm největším klasikům.

Autor článku Ruslan Botsyurko
Ruslan Botsyurko
Lékař, fotograf, redaktor, DJ, webdesigner, nevyléčitelný perfekcionista a bezmezný nadšenec do všech možných technologií, který od malička běhá po světě se šroubovákem (no dobrá, nyní spíše se skalpelem :)) a snaží se přijít na to, jak věci kolem fungují.

Kapitoly článku