TOPlist

Apple Watch OS 2.0: Více samostatnosti pro hodinky

Na letošní konferenci WWDC pořádané společností Apple došlo mimo jiné k představení druhé verze operačního systému pro chytré hodinky Watch. Přibyla celá řada funkcí a celý systém je zaměřen na větší samostatnost hodinek.

 
Apple Watch

Apple na letošní konferenci WWDC představil kromě očekávaného mobilního systému iOS 9 a desktopového OS X 10.11 (více informací) také novou verzi OS pro chytré hodinky Watch (recenze). Apple Watch OS 2.0 přináší celou řadu nových funkcí, které jsou zaměřené především na větší autonomnost hodinek.

 

Ve znamení nových funkcí a vylepšení

První novinka se týká úvodní obrazovky. Doposud bylo možné zobrazit pouze jeden z celé řady povedených ciferníků a notifikací s jednotným pozadím. Nyní mají uživatelé možnost si na pozadí této obrazovky přidat fotografii ze svého alba, případně zvolit režim Time-Lapse. V tomto módu se na pozadí střídají fotografie vybraných míst podle místního času.

 

Vývojáři budou mít nově možnost zobrazit informace z aplikací přímo na úvodní obrazovce. Apple tuto funkci na konferenci demonstroval na aplikaci zobrazující čas odletu vybraného letu, přepážku, místní čas v cílové destinaci a počasí. S touto novinkou souvisí i další funkce nazvaná Time Travel. Pomocí kolečka na boku hodinek lze přetáčet čas dopředu, případně dozadu, čímž měníte obsah zobrazovaných notifikací. Pokud je tedy na obrazovce zobrazena upomínka na nadcházející událost v kalendáři, můžete se snadno přesunout o několik hodin dopředu a nechat si ukázat pozdější upomínku.

 

Konečně Noční režim a budík

Mnoho majitelů hodinek Watch postrádalo noční režim během nabíjení a Apple jejich přání vyslyšel. Po připojení nabíječky si můžete nastavit, že chcete, aby hodinky ukazovaly aktuální čas. Součástí aktualizace je také budík. Seznam oblíbených kontaktů bude možné upravovat přímo v hodinách a ne v telefonu. Kosmetického vylepšení se dočkala také funkce Digital Touch, ve které nyní můžete přátelům zasílat ručně malované obrázky ve více barvách.

 

Jak jsem se již zmiňoval v úvodu, druhá verze systému Watch OS je zaměřena na větší samostatnost hodinek. Některé úkony tedy již nebudete muset řešit z iPhonu, ale postačí vám pouze Watch. Změny se projevily například u emailů, na které můžete již snadno odpovědět a ne si je nechat pouze zobrazit. Stejné je to i u hovorů přes FaceTime, které můžete taktéž uskutečňovat přímo z hodinek.

 

Apple Watch ale neslouží jen jako zobrazovadlo času a upozornění, ale lze je využít také při sportu. Workouty bude nyní umět odstartovat hlasová asistentka Siri a přibyl také nový systém odznáčků za splněné cíle. Tyto ocenění můžete navíc sdílet se svými přáteli a vyburcovat je tak k lepším sportovním výkonům. Aplikace bude běžet nativně v hodinkách, takže ke své funkčnosti nepotřebuje iPhone.

Ovládání domácích spotřebičů

Do budoucna bude zajímavé také přímé ovládání domácích spotřebičů prostřednictvím HomeKitu (framework pro ovládání domácích spotřebičů). V chytrých domácnostech podporujících tento systém budete moci prostřednictvím hlasové asistentky Siri ovládat osvětlení, vzduchotechniku, rolety a další spotřebiče.

 

Větší volnosti se dočkali pochopitelně také vývojáři, kteří nejsou nyní závislí na telefonu, ale mohou aplikace připravit tak, aby běžely nativně přímo v hodinkách. S tím souvisí možnost využít všech vestavěných senzorů a funkcí, které jsou součástí Watch (mikrofon, reproduktor, přehrávač videa HealtKit, HomeKit apod.). Doposud také nemohli vývojáři využívat pro své aplikace otočný ovladač na boku hodinek (Digital Crown).

Beta verze pro vývojáře už je k dispozici

Vývojářská beta verze nového systému je přístupná již od dnešního večera. Na finální verzi si budou muset majitelé Apple Watch nějakou chvíli počkat. Je ovšem jasné, že se výrobce vydal správnou cestou a chce z hodinek dostat opravdové maximum. Otázkou bude, jaký vliv bude mít přenesení funkcí do hodinek na výdrž baterie. Ta totiž není v současné době nijak závratná.

Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku