TOPlist

SDK pro Windows 10 odhaluje novinky v mobilní verzi systému

Microsoft v pondělí uvolnil sadu nástrojů pro vývojáře aplikací systému Windows 10, tudíž bylo jen otázkou času, kdy emulátor SDK vydá svědectví o nových funkcích mobilního dlaždicového systému. Emulátor aktuálně pracuje s verzí systému 10030, která je ve většině dat pojmenována jako Windows Mobile 10. Zřejmě se však jedná pouze o interní označení, finální verzi bude Microsoft patrně nazývat jednoduše Windows 10.

Na domovské obrazovce se od posledního uvolněného sestavení nic nezměnilo, stále je možné pracovat s dlaždicemi o rozměrech 4 × 4 nebo 2 × 4. Do systému přibyly dvě nové aplikace, Insider Hub známý z počítačových Windows 10, a aplikace Block and Filter, která byla dosud výsadou nastavení telefonů Nokia/Microsoft Lumia a sloužila k blokování nežádoucích telefonních čísel.

Součástí nového sestavení je i kompletně přepracovaná mapová aplikace, která nepochází od Nokie, ale od Microsoftu, přestože mapových podkladů HERE na základě vzájemné dohody využívá.

Aplikace je univerzální, obsahuje hlasovou navigaci a kompletně nový vzhled, na který se můžete podívat na následující animaci.

K testování je připraven i nový editor zpráv SMS, který ale zatím neobsahuje (alespoň tedy v emulátoru) integrovaný Skype. Aplikace zprávy spolupracuje s výše zmíněnou aplikací Block and Filter.

  

Nový design získal číselník pro vytáčení hovorů, ten už jsme ale viděli dříve. Jeho součástí je chytré vytáčení kontaktů na základě vyťukávání písmen na principu našeptávajících slovníků.

Nové sestavení rovněž obsahuje nabídku, v níž lze přidávat nebo odebírat jednotlivým aplikacím oprávnění k přístupu k určitým funkcím telefonu. Tato funkce je například součástí Windows Phone 8.1 GDR2, která je nainstalována na nedávno představených Lumiích 640 a 640 XL.

Součástí systému je také nová systémová aplikace Device Flow, která se zřejmě v budoucnu stane náhradou za aplikace Project My Screen (Zobrazit mou obrazovku) a Nokia Play To.

Klávesnice se více přiblíží té na dotykových zařízeních s Windows, k dispozici bude několik způsobů rozložení, například rozdělení na dvě poloviny při stranách, což ocení zejména majitelé zařízení o velkých úhlopříčkách.

Další novinky jsou spíše kosmetického rázu, systém dostal nové animace a byly zpřeházeny jednotlivé přepínače v centru akcí. Stále však není možnost měnit jejich pozici, ta zřejmě přijde až v dalších sestaveních.

Kdy toto (nebo některé z příštích) sestavení technického preview Windows Mobile 10 bude ke stažení v Insider programu, prozatím nevíme. Určitě se ale můžeme těšit na další skryté novinky, které odhalí SDK.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku