TOPlist

Qualcomm čeká restrukturalizace, v úvahu připadá rozdělení na dvě firmy

Manažeři americké společnosti Qualcomm podle informací listu Wall Street Journal uvažují o tom, že by firmu rozdělili na dva nové subjekty.

Americké společnosti Qualcomm se zatím v tomto roce příliš nedařilo. Poté, co ztratila velkého zákazníka, jihokorejskou firmu Samsung, se v médiích začaly objevovat informace o možném přehřívání procesorů Snapdragon 810. Jak uvádí list Wall Street Journal, manažeři Qualcommu nejsou spokojeni ani s finančním výhledem pro další čtvrtletí, a tak v současné době prozkoumávají různé cesty, které by firmě umožnily dále růst.

Jedním z možných řešení je rozdělení firmy po vzoru Motoroly, HP či Symantecu. Při rozdělení by podle všeho vznikly dva subjekty: výrobce procesorů a síťových modemů, a firma zabývající se licencováním patentů jiným technologickým společnostem. Při rozdělení firmy by samozřejmě došlo i k osekávání nákladů. Jak tento týden uvedla agentura Reuters, nehledě na možné rozdělení firmy Qualcomm již nyní plánuje propustit 10 % své pracovní síly, tedy 3000 zaměstnanců. Více informací o plánech Qualcommu bychom se měli dozvědět ještě tento týden na plánované konferenci pro investory.

Autor článku Martin Stančík
Martin Stančík

Kapitoly článku