TOPlist

Heureka.cz: O Galaxy S6 je podobný zájem jako o loňský top model Samsungu, na iPhone 6 ale nedosáhl

O nejnovější Galaxy S6 (recenze) od jihokorejského Samsungu je měsíc po uvedení na český trh zhruba stejný zájem jako o předchozí Galaxy S5 (recenze). Konkurenčnímu iPhonu 6 (recenze) se ale nevyrovnal, ve stejném období o ni byl zájem až desetinásobný. Právě tyto dvě značky, Apple a Samsung, mají čeští internetoví zákazníci v oblibě nejvíce – vyplývá to z analýzy chování internetových zákazníků serveru Heureka.cz. Nákupní portál však do srovnání nezahrnul dražší model Galaxy S6 edge (recenze) se zakřiveným displejem, který je podle našich informací mezi uživateli velice populární. 


iPhone 6 a Galaxy S6: Jablečnému modelu se u nás daří lépe

Dlouhodobě nejoblíbenějším telefonem mezi uživateli Heureka.cz je Galaxy S4 mini (recenze). Tento telefon byl uveden na trh před dvěma lety, a od té doby jeho průměrná cena klesla o polovinu na současných zhruba šest tisíc, což je pro uživatele velmi atraktivní nabídka. 

Produkty Apple jsou mezi českými uživateli stále více oblíbené

Telefony Samsung patří mezi českými zákazníky k dlouhodobě oblíbenějším, než iPhony. V úvodu letošního roku však čeští zákazníci své chování trochu změnili. „Podíly obou značek v prvním čtvrtletí tohoto roku poklesly a vyrovnaly se, aktuálně jsou zhruba pětinové. Je to způsobeno odlišnou cenovou politikou značek. Navíc, do těchto čísel promlouvají i další značky, o které v loňském roce nebyl takový zájem – například Huawei, Xiaomi nebo Lenovo,“ říká Tomáš Braverman, ředitel nákupního portálu Heureka.cz.

Podle něj je důležitým faktorem pro značky úspěšnost nových vlajkových lodí. „Celková čísla však mohou nakonec dopadnout úplně jinak. Pro všechny obchodníky je totiž rozhodující až druhá polovina roku, především potom vánoční sezóna,“ doplňuje Tomáš Braverman.

Tržní podíl značek mobilních telefonů na internetu za uvedená období

2014 (Q1)

2015 (Q1)

Samsung (30 %)

Apple (22 %)

Apple (25 %)

Samsung (20 %)

Sony (11 %)

Sony (12 %)

LG (6 %)

Nokia (6 %)

Nokia (5 %)

LG (6 %)

HTC (4 %)

Lenovo (6 %)

Huawei (3 %)

Huawei (5 %)

Xiaomi (2 %)

Xiaomi (4 %)

BlackBerry (2 %)

HTC (3 %)

Zdroj: Heureka.cz

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku