TOPlist

Češi vymysleli chytrou lavičku, se kterou se připojíte k internetu a dobijete telefon

V České republice skupina vědců po dobu 12 měsíců pracovala na vývoji chytré lavičky ekologickým provozem. Lavička CapaSitty rovněž uživatleům nabízí bezdrátové připojení k internetu a umožňuje nabíjet mobilní zařízení pomocí USB konektoru nebo zcela bez kabelu prostřednictvím indukčního dobíjení. Lavička rovněž neustále monitoruje kvalitu ovzduší. Všechny tyto funkce zajišťuje solární energie.

Chytrou lavičku vyvinul tým ze společnosti Full CapaCity ve spolupráci se studentkou průmyslového designu ČVUT Zuzanou Jirkalovou a s Univerzitním centrem pro energeticky efektivní budovy (UCEEB) ČVUT. Po dnešním představení před Národní technickou knihovnou v pražských Dejvicích vyrazí CapaSitty do Milána, kde bude k vidění a vyzkoušení před českým pavilonem na Expo 2015. 

 

Lavička není žádný drobeček – váží zhruba 400 kilogramů a k její výrobě byl použit zcela nový unikátní extra tuhý beton vyvinutý odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT. „Tento beton je čtyřikrát pevnější než běžný stavební beton. Na velkou odolnost jsme kladli důraz i u dalších materiálů, aby lavička zvládla dlouhodobě odolávat například mrazu a dalším nepříznivým vlivům,“ říká Ing. Tomáš Vlach z Univerzitního centra pro energeticky efektivní budovy ČVUT.

 

Část lavičky je vyrobena také z oceli a kovu, povrch je tvořen dřevem, a nejmodernějším solárním panelem o výkonu 150 W. V lavičce je zabudovaná baterie s kapacitou 110 Ah. Díky ní lavička funguje, i když zrovna není na přímém slunečním svitu. Z baterie je možné nabíjet mobilní zařízení přes dva USB konektory nebo bezdrátově pomocí indukce. Součástí lavičky je i zařízení monitorující čistotu ovzduší, takzvaný „kanárek“, a vestavěný GSM LTE modem, který přijímá a dál přes wi-fi router zdarma šíří signál rychlého mobilního internetu. 

Máme vyzkoušeno, že od jara do podzimu, kdy lidé na lavičkách sedávají, je pro její provoz svitu dost. Od listopadu chceme před NTK testovat, jestli díky nejnovějším solárním panelům zvládne plně fungovat i v druhé půlce podzimu a přes zimu, kdy je u nás sluneční svit vzácný,“ říká Jan K. Rolník z Full Capacity.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku