TOPlist

Čínský obchod Alibaba chce vymýtit padělky, pomohou mu QR kódy

Čínský internetový obchod Alibaba je znám obrovským výběrem zboží od různých výrobců, seženete zde téměř vše. Někteří obchodníci se však snaží vydělat na nepravém zboží, a tak nabízejí ke koupi falešné výrobky namísto originálů. To samozřejmě vrhá špatné světlo i na samotnou prodejní platformu.

 

Aby těmto negativním referencím Alibaba zabránil, spojil se s izraelským startupem Visualead a společně představili QR kódy, které po naskenování v aplikaci TaoBao prozradí, zda se u produktu jedná o originál, nebo padělek. Prozatím se partnery staly některé velké značky, jako L’Oreal, nebo Ferrero. Ti již začínají na balení svých produktů tisknout kódy, které se navíc dají do velké míry ozdobit obrázky, aniž by byla narušena jejich funkčnost.

Startup Visualead v QR kódech vidí budoucnost

Aby se zabránilo padělání samotných kódů, je každý z nich unikátní a lze jej naskenovat pouze jednou. Ačkoliv se toto opatření používá prozatím u kosmetiky a cukrovinek, doufáme, že se dostane i na chytrá zařízení a příslušenství, u kterých k padělání dochází také velmi často. Zda se však Alibabě tímto způsobem podaří očistit své jméno a vyfiltrovat z trhu padělatele, ukáže čas.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku