TOPlist

SanDisk dal světu 11,1 bilionů megabajtů na microSD kartách: Vyrobil jich přes 2 miliardy

V tomto týdnu slavil formát paměťových karet microSD desetileté výročí od svého vzniku. U jeho zrodu stála společnost SanDisk, která tyto nejmenší paměťové karty vyráběla již od roku 2004 pod názvem TransFlash, o rok později se přidala ke konsorciu SD Card Association, s jehož pomocí přišla 13. července 2005 s konečnou specifikací a právě názvem microSD.

 

SanDisk si udržel pozici největšího hráče v tomto odvětví, za posledních 10 let vyrobil více než 2 miliardy microSD karet o souhrnné kapacitě 11,103 bilionů megabajtů. Přepočteno na obyvatelstvo, dal SanDisk 100 MB každému obyvateli, který kdy žil na planetě Zemi (včetně jeskynních lidí). SanDisk začínal s kapacitou 32 megabajtů, letos na MWC představil 200GB microSD kartu. Statisticky vyrobí SanDisk 6,34 microSD karet každou vteřinu, z vyrobených dvou miliard karet by bylo možné složit řadu o délce téměř 30 tisíc km. 

   

MicroSD je dnes nejpoužívanější formou rozšíření paměti u mobilních telefonů, tabletů či outdoorových kamer, agentura Strategy Analytics odhaduje, že slotem na microSD kartu je vybaveno 75 procent dnešních smartphonů.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku