TOPlist

Vyzkouštejte: Nová beta verze prohlížeče Chrome už tolik nezatěžuje baterie MacBooků

Internetový prohlížeč Chrome je bezesporu kvalitní aplikace s řadou zajímavých funkcí, ovšem má jednu podstatnou nevýhodu. V porovnání se Safari je Chrome velice náročný na spotřebu energie, což se logicky projeví na kratší výdrži Macbooků. Hlavní příčinou je nepříliš šťastně vyřešená správa s otevřenými záložkami. Pokud na jednom z nich máte stránku s flashovým obsahem, Chrome ji udržuje stále aktivní. Doslovná „nenažranost“ flashových objektů způsobila, že Apple zablokoval možnost jejich přehrávání na zařízeních s iOS.

Na počítačích pochopitelně tato možnost existuje, nicméně pokud není třeba, Safari flashový obsah nemilosrdně deaktivuje, aby nedocházelo ke zbytečnému vysávání drahocenné energie. Nově se tato funkce dostává i do zmiňovaného Chromu, respektive do nové beta verze pro desktop (stáhnout). Podle oficiálních vyjádření má nová verze markantně snížit spotřebu a umožnit tak mnohem delší surfování. Inteligentní pozastavení flashových animací nabízí i Internet Explorer a je tedy otázkou, proč to Googlu trvalo tak dlouho.

Výdrž patří mezi aktuálně nejpalčivější problémy, které trápí veškerou mobilní elektroniku. Pokud tedy nedokážeme najít efektivnější technologie napájení, je nesmírně důležité, aby vyvíjený software byl co možná nejšetrnější. Google navíc slíbil, že v budoucnu přijde s dalšími optimalizacemi prohlížeče, které by měly zejména na noteboocích prodloužit výdrž baterie.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku