TOPlist

BMW začíná využívat 40tunový kamion, který jezdí pouze na elektřinu

Ačkoliv jsou s námi elektromotory určené pro automobily skoro stejně dlouho, jako ty spalovací, a první automobily dokonce jezdily na elektřinu, mnoho motoristů je stále vnímá jako odbočení do slepé ulice na křižovatce evoluce.

 

I přes to se mnoho automobilek snaží elektromotory zdokonalovat a zvyšovat jejich počet na silnicích, neboť si uvědomují dlouhodobé dopady spalovacích motorů. Mimo značky jako Tesla, Honda, Nissan, nebo Mitsubishi, se do tohoto odvětví zapojila i automobilka BMW, a to rovnou ve velkém.

 

Na silnice v okolí Mnichova vypustila svůj čtyřiceti tunový elektrický kamion, který sestrojila ve spolupráci se společnostmi Scherm a Terberg. Nabití kamionu do maximální kapacity baterie trvá 3 až 4 hodiny a zvládne ujet 100 km. Podle automobilky tento nákladní automobil ušetří životnímu období téměř 12 tun oxidu uhličitého ročně v porovnání s dieselovým kamionem.

 

Využití náklaďáku bude v prvním roce omezené, v rámci testování ujede každý den pouze 16 kilometrů při přepravě automobilových součástí. BMW si od tohoto provozu slibuje získání cenných informací z oblasti využití elektrických nákladních automobilů v logistice.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku