TOPlist

Recenze televizoru Philips 55PFS8209: Krasavec s Androidem

Úzký hliníkový rámeček, tenké tělo, bílá záda ozdobená osvětlením Ambilight a operační systém Android. Taková je ve zkratce televize společnosti Philips, kterou jsme pro vás otestovali.

Hned na úvod přiznáme, že vzhledově hezčí televizor jsme zatím netestovali a tak se nemusíte bát zařízení umístit i do otevřeného prostoru, kde bude fungovat jako jasná ozdoba. Dvě kovové nohy situované do spodních rohů obrazovky ladí s vystupujícím podsvíceným logem výrobce na středu dolní hrany.

Jen je zajímavé, že nápis Philips je nasměrován spíše ke stropu než do prostoru, ale i díky tomu vás podsvícení při sledování nijak neruší. Intenzitu podsvícení loga lze regulovat v několika krocích, případně jej můžete vypnout. Už na první pohled vás zaujme extrémně tenké tělo televize a velmi úzký rámeček.

Zapůjčený model disponuje úhlopříčkou 55″ a Full HD rozlišením. Díky přítomnosti operačního systému  Android 4.2.2 Jelly Bean do televize můžete instalovat aplikace přímo z obchodu Google Play. Rozhodně ale nečekejte, že to půjde tak hladce, jako na chytrých telefonech. Spousta aplikací či her nebude s televizí kompatibilní a u jiných zase narazíte na problémy s rychlostí či ovládáním. Součástí balení je také dálkový ovladač a 3D brýle pro sledování prostorového obrazu.


Philips 55FS8209: Chytrá televize s Androidem a sebevědomou cenou

Klady (+)

  • elegantní design
  • výborný a hlasitý zvuk
  • pouze jedno dálkové ovládání pro vše
  • integrace Google Play včetně filmů

Zápory (-)

  • neodladěný software plný drobných chyb
  • neostrý obraz z kabelového tuneru
  • nedostatek použitelných Android aplikací
  • často velmi pomalé reakce
  • cena

Balení a montáž

Už jsme si zvykli, že televizory větších rozměrů mají krabici rozdělenou na více částí. To je vhodné z toho důvodu, abyste nemuseli poměrně těžkou a rozměrnou obrazovku zvedat nad krabici a riskovat tak její pád či poškození.

 

I z tohoto důvodu bylo vybalování testovaného modelu trochu návratem do minulosti – obrazovku budete muset minimálně ve dvou lidech vytáhnout z vysoké krabice a následně položit naplocho, abyste mohli připevnit dvě nohy nahrazující stojánek (stojánek se dá případně dokoupit, ale není součástí balení). Každou nohu poté upevníte pomocí dvou šroubů, jejichž rozdílná velikost vám neumožní udělat chybu. Tímto řešením by se někteří výrobci mohli naopak inspirovat. 

Tunery a prvotní nastavení

Televizor disponuje duálními tunery, což znamená, že každý z tunerů (a k dispozici jsou DVB-T(2), DVT-C i DVB-S2) jsou zde dvakrát. To je vhodné především ve chvíli, kdy chcete sledovat dva různé pořady zároveň nebo si jeden pořad nahrávat, zatímco jiný budete živě sledovat.

Prvotní instalace je velmi jednoduchá. Po zvolení jazyku, kde je k dispozici i čeština, je možné naladit kanály z vybraného tuneru. Bohužel však následně není možné pořady řadit podle vašich preferencí a jejich přiřazené pozice nezměníte ani později. Jediná volba, jak mít kanály uspořádané dle svých požadavků, je zařadit je mezi oblíbené. V rámci těchto položek je pak možné měnit jejich pořadí i čísla, kterými je pak můžete rychle přepínat. Intuitivní to ale příliš není.

Sice jsme zmínili, že tunery jsou zde zastoupeny dvakrát, ale abyste mohli plně využít jejich možností (například při nahrávání pořadů), budete potřebovat do USB portu připojit pevný disk s nejméně 250 GB volného místa. Pro dodatečnou instalaci aplikací uvádí televize potřebné úložiště s nejméně 32 GB  (nicméně TV má vlastní interní úložiště o velikosti 1,6 GB). Pro úplnost uvedeme, že pro využití možnosti pozastavení vysílání (funkce timeshift) je nutné mít nejméně 4 GB volného místa na připojené jednotce.

Obraz a zvuk: Zklamání i překvapení

Jelikož se televizor pohybuje v cenové relaci srovnatelné s levnějšími Ultra HD modely, byli jsme zvědaví, jaká bude obrazová kvalita. A bohužel musíme říci, že je velkým prvním zklamáním celého přístroje. Obraz přijímaný z kabelové sítě ve Full HD rozlišení vypadá neostře a to i u kanálu používající vyšší datový tok než například kanály České Televize. U testované úhlopříčky 55″ (139 cm) je neostrost patrná i z větší vzdálenosti a pravděpodobně za to může tuner digitální televize. Obsah přehrávaný z USB nebo z externích zdrojů je totiž parádně ostrý.

 

K dispozici je také 3D režim obrazu, avšak bez jakéhokoliv podrobnějšího nastavení. Můžete si maximálně vybrat, zda máte k dispozici originální obraz v režimu vedle sebe, nad sebou nebo chcete přepočítat 2D obraz do prostorového zobrazení. Zde však neočekávejte žádné zázraky, to ale platí pro většinu výrobců. S televizorem obdržíte jeden pár aktivních brýlí, které sice pevně drží na hlavě, ale budete si na ně muset chvíli zvykat. Důvodem je, že do nosního můstku výrobce umístil pouzdro na velkou knoflíkovou baterii, která zajišťuje napájení.

 

Díky tomu jsou brýle položené poměrně vysoko na nose a budete si muset chvíli hledat vhodnou pozici, aby vám obroučky nebyly nepříjemné a zároveň jste nepřišli o požitek z 3D zobrazení. Jakmile tyto problémy překonáte, můžete si užít poměrně příjemný zážitek, který velmi vhodně doplňuje zadní osvětlení Ambilight čtvrté generace. To na pohled odstraní ostré hrany televize, které běžně prostorový obraz ořezávají. Osvětlení však způsobí jemný přechod do ztracena.

Zatímco kvalita obrazu pocházejícího z tuneru nás zklamala, velmi příjemně náš překvapilo zvukové podání. Přestože je televizor velmi tenký a designově povedený, audio výstup poskytuje krásně probarvený zvuk plný nejen výšek, ale i hlubokých tónů. U zvuku si můžete nastavit basy a výšky nebo si zvolit z přednastavených režimů (Původní, Film, Hudba, Hra a Zprávy), které vám jednotlivá pásma přizpůsobí pro kvalitnější poslech. Navíc je možné hlasitost nastavovat v 60 krocích. Při běžném sledování televizoru jsme volili hodnoty mezi 15 a 20 a nebojíme se říci, že by zařízení samo ozvučilo menší sál, u vyšších hodnot je opravdu velmi hlasité a u hodnot kolem 40 jsme se báli poškození vlastního sluchu.

Možnosti ovládání

S televizorem dostanete jedno dálkové ovládání, které rozhodně zaujme. Stejně jako zadní část obrazovky je laděné do bílé barvy doplněné stříbrnými tlačítky. Ovladač je rozměrově i hmotnostně poměrně výrazný, což může být tím, že v podstatě kombinuje dvě různá zařízení. Celá zadní strana totiž funguje jako plnohodnotná QWERTY klávesnice, s jejíž pomocí není zadávání jakéhokoliv textu nepříjemnou a zdlouhavou záležitostí.

Zajímavá je také přední strana ovládání. Ta totiž nemá číselná tlačítka v obvyklé horní části, ale má je umístěná ve spodní polovině. Místo nich jsou pak prvky pro ovládání přehrávání. Marně byste zde hledali některá tlačítka, na která můžete být zvyklí. Například vpravo od nuly není přepínání na poslední přehrávaný kanál (což vám umožní klávesa BACK ve středu ovladače), ale je zde tlačítko pro zapnutí teletextu. Přežitek, který výrobci stále nechávají na ovladačích. Vlevo od tlačítka s nulou pak najdete ovládání titulků.

TV je možné ovládat i pomocí mobilních zařízeních. Výrobce si připravil aplikaci pro uživatele operačních systémů iOS a Android, smutnit však nemusí ani ostatní uživatelé. Po připojení do počítačové sítě se totiž televizor zobrazí mezi ostatními zařízeními a lze ho prohlížet podobně jako jakýkoliv připojený počítač. V systému složek se pak zobrazují nejen nahrávky z tuneru, ale i naladěné televizní kanály. Při pokusu o spuštění samotného kanálu na počítači však dojde pouze k přepnutí televizoru, obraz na počítači neuvidíte.

A pokud by vám nevyhovovaly výše uvedené možnosti ovládání, můžete využít hlasových příkazů. Pro jejich aktivaci stačí podržet tlačítko s modrým mikrofonem a požadovanou akci říci do otvoru umístěného v horní části ovladače. Televizor si poradí i s češtinou, ale ne vždy provedl akci, kterou jsme chtěli. Místo přepnutí kanálu se často stalo, že se vyslovený výraz začal hledat na Google nebo v aplikaci YouTube. 

EPG, zobrazení více kanálů zároveň a další funkce televizoru

Elektronický programový průvodce (EPG) se nachází pod tlačítkem TV GUIDE v levé horní části dálkového ovládání. Samotný průvodce přeruší televizní přehrávání (jak obraz, tak zvuk) a zobrazí nabídku 7 kanálů. Bohužel však nezobrazuje sedm kanálů v okolí stanice do té doby přehrávané, ale vždy zobrazí prvních sedm kanálů v seznam stanic.

To je velmi nepříjemné, zvláště pokud máte kabelovou nebo satelitní televizi včetně placených stanic, neboť v tomto případě není problém mít i několik set naladěných kanálů. Poté je opravdu velmi nepříjemné a zdlouhavé samotné hledání konkrétní stanice, neboť není umožněno v nabídce stránkovat a tak musíte přejíždět položku za položkou.

 

V EPG si můžete nastavit pořad k nahrávání nebo nastavit upomínku. Ta sice televizor dokáže probudit z pohotovostního režimu, ale rozhodně nefunguje podle očekávání. Místo aby se začal přehrávat požadovaný kanál, tak se nám zobrazil obsah připojeného USB zařízení. Když jsme z nabídky USB disku vyjeli objevilo se upozornění na nastavený pořad a po potvrzení, že ho opravdu chceme sledovat, se obraz vůbec neobjevil, a to ani po přepnutí na jiné stanice. Pomohlo až vypnutí a opětovné zapnutí. Měli bychom zmínit, že ani u zapnuté televizi nedochází k přepnutí kanálů při upozornění na nastavený pořad, ale vyskočí pouze okno, kde je nutné změnu stanice potvrdit.

 

Televizor bohužel trpí spoustou neodladěných problémů jako výše zmíněné. Jednou se nám stalo, že přestalo fungovat potvrzovací tlačítko. Vždy ale pomohlo vypnutí a zapnutí. Kde však restartování nepomohlo, bylo hybridní televizní vysílání HbbTV u České Televize. Sice se všechny prvky zobrazují správně, ale pořady z iVysílání nebylo možné přetáčet, ačkoliv aplikace obsahuje tlačítka pro posun v čase. Jak pochopíte v další části textu, tak můžeme být vlastně rádi, že alespoň video u iVysílání vůbec hrálo.

Na dálkovém ovládání je taktéž tlačítko nazvané MULTIVIEW. To slouží k přepínání mezi naposledy spuštěnými zdroji a aplikacemi, ale taktéž k možnosti přehrávání dvou kanálů zároveň. Zde přichází vhod zdvojené televizní tunery. Druhá stanice se zobrazí v pravém horním rohu bez možnosti změny velikosti obrazu nebo posunu do jiného rohu. Zvuk nadále hraje z kanálu zobrazeného přes celou plochu a pokud chcete mezi přehrávanými pořady přepínat, lze tak udělat pouze přes tlačítko MULTIVIEW a zvolením možnosti Přepnout.

Android v televizi: Je o co stát?

Tím hlavním lákadlem televizoru je, nebo alespoň má být, operační systém Android ve verzi 4.2. Jelikož se jednalo o naší první zkušenost s Android TV, byla naše očekávání poměrně velká. Těšili jsme se, že univerzální operační systém s dostatkem aplikací by mohl u menších výrobců dohnat ztrátu na poli chytrých televizorů a nabídnout zajímavou alternativu. Ani zde však nemůžeme příliš jásat.

 

Od televize většinou lidé očekávají přehrávání videa. První zklamání však nastane při pohledu na obchod Google Play, kde nenajdete aplikace jako iVysílání nebo třeba Stream.cz. Aplikace totiž nebyly přizpůsobené pro tuto TV, a tak je jednoduše nebylo možné stáhnout. A pokud byste někde získali instalační apk soubory, tak je taktéž nenainstalujete – tato volba totiž v nabídce není. Doufali jsme, že si požadovaný video obsah budeme moci přehrát alespoň v internetovém prohlížeči. Android i testovaný model oplývají aplikací Chrome, ale ani v tomto případě nejdou videa přehrát.

 
Standardní benchmarky (3D Mark, AnTuTu…) se nám kvůli problémům s kompatibilitou nainstalovat nepodařilo. Prošel pouze neznámý nástroj System Info / Benchmark.

Z očekávané výhody je tedy velké omezení. V obchodě Google Play totiž nenaleznete většinu svých oblíbených aplikací. A když už najdete nějakou zajímavou aplikaci, tak se často budete muset potýkat s problémy. Například hry často počítají s dotykovým ovládáním, výjimkou není ani ovládání více prsty zároveň. Ale jak to udělat na velké televizní obrazovce, která nemá dotykovou vrstvu? Střed dálkového ovládání obsahuje na směrovém kříži a potvrzovacím tlačítku plošku, na kterou můžete přiložit prst a na obrazovce se objeví kurzor.

 
Jako na smartphonu nebo tabletu: Správce aplikací a informace o úložišti

Nakláněním ovladače s ním poté pohybujete po obrazovce a kliknutí na tlačítko OK nahrazuje dotyk prstu na displeji. Na základní ovládání je to příjemné, ale ovládat závodní hru, kde musíte stisknout plyn a zatáčet klikáním na tlačítka, je doslova nemožné.

 
Nějaké hry si na televizi zahrajete. Připravte se ale na pořádně krkolomné ovládání.

Ačkoliv má televizor čtyřádrový procesor, jeho odezvy jsou poměrně pomalé (někdy na reakci čekáte několik sekund) a počet snímků u náročnějších aplikací je velmi nízký. Občas vás ještě překvapí nefunkčnost části aplikace. Například aplikace ČT Sport vám nabídne zprávy v textové podobě, ale video již nepřehraje.


Na video v Android aplikaci ČT Sport zapomeňte, není možné jej přehrát

Nemyslete si však, že televizor neumí přehrávat video z internetu. K dispozici jsou například aplikace YouTube, Vimeo, Filmbox Live nebo videopůjčovna Topfun, kde si video obsah bez problémů spustíte. Využít také můžete svou knihovnu filmů zakoupených ve službě Google Play. Jak však můžete vidět na obrázku níže, tak YouTube není klasickou aplikací, kterou znáte z Androidu na svém telefonu nebo tabletu.

 
Webový prohlížeč Google Chrome a obchod s aplikacemi Google Play. Všimněte si, že na dotaz “Angry Birds” původní hru od Rovia nenabídne – ani ta není kompatibilní.

U přehrávání multimédií si televize poradí s většinou běžných formátů a podporuje i české titulky. U nich však nemůžete nastavit ani velikost, barvu, pozici nebo časování. Musíte se tedy spokojit s bílou barvou titulků a velikostí, která některým může připadat zbytečně malá.

Konektivita a osvětlení Ambilight

Na televizoru najdete v zadní části konektory na jednom místě. Kromě anténních vstupů jsou k dispozici 4 HDMI porty, 3 krát zde naleznete USB ve verzi 2.0, cinch a SCART pro připojení především starších zařízení a dva CI sloty pro přístupové karty a jejich dekódovací moduly.


Osvětlení Ambilight je jedním z velkých lákadel – funguje přesně tak, jak byste očekávali

Philips a jeho televizory jsou známé především díky systému osvětlení Ambilight. To osvětluje plochu za zařízením a to díky vícebarevným diodám, které jsou vestavěné do těla TV. Osvětlení se přizpůsobuje přehrávanému obrazu a vhodně ho doplňuje. Systém Ambilight můžete mít úplně vypnutý, nastavený na jednu barvu nebo můžete zvolit jeden z osmi přednastavených režimů. Ty se liší intenzitou barev, rychlostí změn jednotlivých barev a barevným spektrem, které je využíváno. Pokud navíc využíváte systém chytrého osvětlení Philips hue, lze vše propojit s televizorem a ten vám bude pomáhat vytvořit příjemnou světelnou atmosféru v celé domácnosti.

 
Podle scény se nenápadně mění podvícení za televizí

Na závěr jsme si nechali také jednu zajímavost k zadní straně dálkového ovládání, kde se vyskytuje QWERTY klávesnice. Ta totiž obsahuje klávesu s řeckým písmenem Omega, jehož funkci jsme během testování neodhalili.

 
Při fotbale se připravte na zelenou, v programovém průvodci naopak dominuje modrá

Závěrečné hodnocení

Philips vytvořil krásnou a elegantní televizi se světelným vylepšeným Ambilight, které vhodně doplňuje přehrávaný obsah. Výrobce však poměrně zariskoval s integrací systému Android, který není nejlépe odladěn a televize tak trpí mnoha drobnými problémy. A to i po tak dlouhé době od uvedení zařízení na trh. Poprvé jsme se s tímto zařízením setkali již před rokem v předprodukční verzi na konferenci TVCON 2014. Od té doby je znát velký pokrok ve stabilitě systému, ale některé dětské nemoci stále ještě nezmizely a tak se obáváme, že je výrobce dodatečnou softwarovou aktualizací neodstraní.

Pokud je vaší preferencí přehrávání především televizního vysílání, pravděpodobně vás zarazí neostré zobrazení HD kanálů z digitálního tuneru nebo nezvyklé velké ovládání, které má číselné klávesy pro televizní vysílání ve spodní části. Nepotěší ani nemožnost změnit číslo kanálu, pokud ho neumístíme do seznamu oblíbených stanic nebo fakt, že v elektronickém programovém průvodci (EPG) budeme muset vždy začínat od pozice 1 a nebudeme moci využít stránkování. A to ani nemluvíme o tom, že u toho dojde k přerušení přehrávání.

Kromě designu a systému Ambilight musíme vyzdvihnout také duální tunery, které vám umožní sledovat více pořadů zároveň nebo nahrávat obsah z dalších stanic. Zmínit taktéž musíme výborné zvukové podání a možná až příliš výkonné reproduktory, alespoň co se maximální hlasitosti týče. Příliš pozitivní není ani cena, která se v době testování pohybovala okolo hranice 32 000 Kč. A za tuto částku už  můžete koupit Ultra HD modely jiných výrobců.

Autor článku Tomáš Kápl
Tomáš Kápl
Fanoušek moderních technologií, který svůj volný čas i prostředky utápí v budování chytré domácnosti a věří, že jí jednou opravdu dokončí. Kromě toho hledá způsoby, jak efektivně pracovat s vlastním časem a automatizovat maximum rutinní práce.

Kapitoly článku