TOPlist

Samsung Galaxy Tab S: Perfektní displeje a ultimátní výbava zabalená v tenkých tělech

Nové tablety Samsung Galaxy Tab S mají vše, co dnes může člověk od tabletu očekávat. Perfektní jemné displeje, vysoký výkon a přitom tenká a lehká těla. Konkurence to nebude mít lehké.

Pokud se vám včera představené G Pady od LG zdály po hardwarové stránce velmi slabé a toužíte po kompaktním a přesto výkonném zařízení, je načase zbystřit. Korejský Samsung včera ukázal světu, že tablety opravdu vyrábět umí a do tenkých a lehkých těl dokázal vměstnat ultimátní hardware v čele s jemnými AMOLED displeji a nejnovějšími technologiemi. Produktová řada Galaxy S označuje v portfoliu mobilních telefonů korejského výrobce naprostou špičku, nejinak tomu bude i v oblasti tabletů Galaxy Tab S.

Displej: Špičková podívaná

Povrchní hardwarové specifikace i vzhled obou novinek jsme znali již z dřívějších úniků, dnes můžeme složit všechny střípky skládačky do jednoho celku. Začněme displeji, jejich úhlopříčky jsou 8,4“ respektive 10,5“ a v obou případech se jedná o panely SuperAMOLED s rozlišením 2560 x 1600 pixelů, což v případě menšího tabletu z dvojice znamená jemnost 360 ppi, v případě desetipalcového tabletu 287 ppi.

 

Displeje se chlubí především fantastickou paletou barev, pokrývají 90 % barevného pokrytí Adobe RGB a nabídnou velmi působivý kontrastní poměr 100 000:1. Software navíc umožňuje nastavit si několik režimů pro prohlížení videa či fotografií pro co nejvěrnější podání v obrazu v dané situaci.

        

V útrobách obou modelů najdeme stejnou hardwarovou výbavu, takže není důvod rozepisovat se o každém z nich zvlášť. Hnací jednotkou je v obou případech vlastní osmijádrový čip Exynos 5 (dvakrát čtyři jádra s taktem 1,9 Ghz respektive 1,3 Ghz) nebo čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 800 o taktu 2,3 GHz, procesorům budou k ruce k dispozici 3 GB paměti RAM. Druhý jmenovaný bude kromě Wi-Fi podporovat i bezdrátové sítě LTE.

  

Vnitřní paměť obou tabletů je 16 nebo 32 GB (podle varianty) a bude možné ji rozšířit paměťovými kartami microSD o velikosti do 128 GB. Hlavní fotoaparát má v obou případech rozlišení 8 Mpx, na zádech jej doprovází přisvětlovací LED dioda. Nad displejem našla místo kamerka pro videohovory, která nabídne rozlišení 2,1 Mpx a schopnost zaznamenávat video v rozlišení Full HD.

        

Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth ve verzi 4.0, infračervený port a GPS s GLONASS, k dispozici bude (jak jsme psali výše) i verze podporující sítě LTE. Nezbytné senzory jsou zde zastoupeny akcelerometrem, gyroskopem, elektronickým kompasem, kromě toho domovské tlačítko pod displejem obsahuje čtečku otisků prstů, známou z telefonu Galaxy S5. Tlačítka pod displejem jsou u menšího tabletu na kratší straně displeje, zatímco u většího na delší.

  
Samsung Galaxy Tab S s 10,5 displejem

 
Nové tablety jsou opravu velmi tenké  

Tenké tělo a příjemá hmotnost

Oba tablety se mohou pyšnit působivou tloušťkou nebo lépe řečeno tenkostí, ta je úctyhodných 6,6 milimetrů. Půdorysné rozměry menšího modelu jsou 125,6 x 212,8 mm, v těle se nachází baterie o kapacitě 4 900 mAh a celková hmotnost zařízení je 294 gramů (298 g v případě LTE verze).

  
Samsung Galaxy Tab S s 8,4″ displejem

 

Většího modelu nabídne půdorysný rozměr 247,3 x 177,3 mm, do jeho těla se podařilo vměstnat baterii o kapacitě 7 900 mAh, hmotnost je 465 gramů (467 v případě LTE verze). Tělo tabletu plastové, kryt zad je perforovaný, podobně jako v případě již několikrát zmíněného Galaxy S5. Samotný design jinak nevybočuje ze zajetých kolejí stanovených Samsungem již po několik let.

   
Podívejte se na podrobné specifikace obou modelů

Operačním systémem je Android ve verzi 4.4 KitKat s grafickou nadstavbou TouchWiz a spoustou bonusového softwaru, například pro možnost ovládat telefonní funkce spárovaného zařízení (SideSync 3.0). Kromě toho Samsung přidává spoustu dárků v podobě aplikací, her a předplatného elektronických verzí některých novin a časopisů zdarma a to včetně českých zástupců – deníku Blesk, Sport (roční předplatné) a Reflex (půlroční předplatné). Samsung rovněž přidává tříměsíční přístup ke všem komixům od společnost Marvel.

  
Zadní strana obou tabletů má opět jemnou perforaci. Ta se mírně liší od té, kterou najdeme u Galaxy S5.

Příslušenství

Rovněž bylo představeno příslušenství, které bude prodáváno společně s novými tablety. Jedná se především o dvojici krytů Book Cover, který lze využít jako stojánek a Simple Cover, což je běžné flipové pouzdro. Kromě toho Samsung nabízí pouzdro s integrovanou Bluetooth klávesnicí speciálně navrženou právě pro tablety Galaxy Tab S.

    

Kdy a za kolik?

Do prodeje se oba tablety dostanou již v červenci za cenu 11 799 Kč za menší model, 14 599 Kč za LTE verzi, desetipalcová verze bude stát 14 599 Kč, případně 17 499 Kč s LTE. Uvedené ceny jsou včetně DPH.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku