TOPlist

Numerus: Originální logická hra od českých vývojářů, u které se pořádně zapotíte (recenze)

Numerus je logická hra od českých autorů, která dokonale prověří vaše mozkové závity. Na své si přijdou nejen začátečníci, ale díky vysoké obtížnosti potěší i hardcore hráče. A navíc je zdarma.

Numerus je originální logická hra, kterou vymyslel Martin Illek a naprogramoval Matúš Kotry. Vzdáleně může připomínat piškvorky, herní princip je ale zcela odlišný a rozmanitost kroků je podstatně rozsáhlejší. Začátečníkům může hra přijít trochu složitá a pro lepší pochopení herních mechanismů rozhodně doporučuji pročíst pěkně zpracovanou nápovědu i s ilustracemi a ukázkami několika herních partií.

 

Na své si u Numerus přijdou zejména náročnější hráči a už po několika prvních tazích vám bude jasné, že tenhle titul bude slušnou prověrkou logického myšlení. Základem je hrací plocha (lze nastavit jednu ze tří velikostí), na kterou hráči střídavě umísťují své kameny s určitou číselnou hodnotou. V případě, že hrajete na nejmenší ploše, máte k dispozici osm kamenů v párech s hodnotami 1, 2, 3 a 4. U herní plochy střední velikosti je kamenů deset a u největší dvanáct.

Na jednom zařízení lze hrát nejen proti počítači, ale také proti kamarádovi. Tahový multiplayer Numerus zatím nenabízí. V případě počítače máte na výběr jednu z pěti obtížností. První dvě se dají porazit celkem snadno, u dalších už je umělá inteligence velice chytrá a rozhodně vás slušně potrápí.

 
Rozehraná partie v Numerus

Originální herní princip

Číselná hodnota každého kamenu zároveň udává počet políček v horizontálním a vertikálním směru, na které v daném tahu kameny položíte (maximálně jich může být devět). Číslo na kameni zároveň určuje jeho sílu. Když pak na stejné políčko položíte další kamen vlastní barvy, hodnoty se sčítají. Když jde ale o kamen soupeře, hodnoty se naopak odečítají a vy tak máte možnost získat soupeřovo pole.

 

Vaším cílem je vytvořit čtveřice kulatých kamenů v řade, v horizontálním & vertikálním směru a diagonálně. Jakmile čtveřici kamenů zkompletujete, získáte za ně jeden bod a následně dojde k jejich opevnění. Opevněná pole už vám soupeř nemůže vzít a jsou tedy napevno zafixovaná. Stále je však lze využívat pro kompletaci dalších čtveřic. Takhle mezi řádky může herní princip působit trochu složitě, ale jakmile si Numerus vyzkoušíte a případně mrknete do nápovědy, ihned vám to bude jasné.

 
Nápověda a nastavení

Konec hry nastává v případě, že hráčům dojdou kameny. Pokud některý z hráčů v jednom tahu dokáže vytvořit čtyři nebo více čtveřic, nastává pro soupeře tzv. „rychlá smrt“. Když hrajete s počítačem, jste automaticky upozorněni na to, že by v dalším kole mohla nastat „rychlá smrt“.

 

Herní režimy

K dispozici jsou tři herní režimy – standardní, opevňovací a slepý. Standardní jsme si popisovali výše, u opevňovacího nelze vyhrát rychlou smrtí a soustředit se tak je potřeba na to, abyste během hry zkompletovali co nejvíce čtveřic. Slepý režim je určený pro opravdové fanšmejrky, jelikož zde vás hra neupozorní na to, že by mohla nastat „rychlá smrt“ a každý svůj tah tedy musíte pečlivě promýšlet.

 

V případě, že se do Numerus přihlásíte skrze Google+ účet, zpřístupní se vám achievementy (30), které můžete postupně získávat a především se vaše skóre bude ukládat do online žebříčků, takže svůj um budete moci porovnat nejen s přáteli, ale i s dalšími hráči po celém světě. Tedy za předpokladu, že budete hrát tzv. „hodnocené hry,“ u kterých se vaše skóre do žebříčků započítává (v případě prohry dostanete záporné body).

Trénink je důležitý

Než se do hraní pustíte „na ostro,“ doporučuji odehrát pár tréninkových her, u kterých se skóre do žebříčků nezapočítává. Teprve až si budete opravdu jistí v kramflecích, pusťte se do hodnocené hry. Numerus rozhodně není ten typ hry, ve které byste bezmyšlenkovitě klikali v naději, že uhrajete nějaký výsledek. Tady je naopak nad každým tahem potřeba pořádně přemýšlet a vyhodnocovat situace, které mohou nastat.

Odkaz na Google Play

Numerus můžeme doporučit nejen hardcore hráčům logických her, ale také začátečníkům – jen si při prvním spuštění nezapomeňte přečíst nápovědu a nenechte se odradit prvotní složitostí. Po několika odehraných hrách už si princip osvojíte a můžete začít pilovat vlastní strategii. Numerus je na Google Play k dispozici zcela zdarma, připravte se ale na přítomnost reklamního proužku. Další informace o hře naleznete na oficiálních stránkách Numerus-game.com.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku