TOPlist

Recenze aplikace Pneumatiky: Ucelený průvodce nejen pro nezkušené motoristy

Dnes si představíme zdánlivě jednoduchou, ale užitečnou aplikaci, která je určena pro všechny motoristy. Dozvíte se v ní spoustu užitečných informací a na silnici vyjedete připraveni.

Právě nyní nastal čas přezout naše plechové miláčky na letní pneumatiky. Tento úkol čekal také mě a po vybalení letní sady jsem s hrůzou zjistil, že hloubka dezénu už je těsně u hranice 1,6 mm, což by se strážníkům při kontrole asi moc nelíbilo. Začal jsem tedy hledat, jaké pneumatiky si na své auto pořídím a když už jsem byl v té „googlovací“ vášni, napadlo mě podívat se, zda pro tyhle účely neexistuje i nějaká mobilní aplikace.

A světe div se, v App Store a na Google Play jsem narazil na užitečnou aplikaci Pneumatiky, za kterou stojí brněnští vývojáři ze společnosti Mautilus. Zadavatelem byla společnost Continental Barum s.r.o., těm zběhlejším tedy dojde, že aplikace bude sloužit právě k propagaci pneumatik této značky. Pod záložkou Produkty si v případě potřeby můžete zobrazit detailní informace o všech pneumatikách Continental, nicméně nás mnohem více budou zajímat další funkce, které aplikace nabízí. 

 
Hlavní nabídka a vyhledávač pneumatik

Nejužitečnější je dle mého názoru sekce Rádce, ve které máte možnost dozvědět se, jaký má být správný tlak v pneumatikách, jaká je zákonem stanovená hloubka dezénu pro letní a zimní pneumatiky, jaká je jejich životnost, jak je správně čistit a jak postupovat při výměně pneumatiky v případě defektu.

 
Podrobné informace o pneumatikách

Zkušeným motoristům se většina bodů bude zdát jako naprosto banální, ale pro mě jakožto uživatele v tomto příliš nezběhlého, se jednalo o nápomocné informace. Některé texty jsou doplněný demonstračními obrázky či videem. Hodí se ale dodat, že aplikace veškerá data stahuje online, takže bez připojení k internetu se při používání neobejdete.

Pod záložkou Pomoc najdete důležitá telefonní čísla, která mohou přijít vhod v případě komplikací na cestách, a to nejen v rámci České republiky, ale také na Slovensku. V případě, že budete cestovat do dalších zemí, mrkněte do záložky Na cestách, kde najdete profily jednotlivých států včetně informací o rychlostních limitech, důležitých telefonních číslech na záchranné složky či kontakt přímo na ambasádu. Tady si však dovolím výtku – nabídka Na cestách by měla být přístupná bez nutnosti připojení k internetu. Ne každý má aktivní datový roaming a při problémech v zahraničí tak můžete narazit.

 
Praktické informace pro cestování do zahraničí. Jen škoda, že bez datového připojení se neobejdete

Karta Bezpečnost vám ukáže, jak dlouhá je reakční & brzdná dráha při zvolené rychlosti na suchém/mokrém povrchu a při náledí. Stejně tak zde najdete pokyny, jak se o pneumatiky starat a jak maximálně prodloužit jejich životnost.

Méně zdatným motoristům aplikace pomůže s výběrem vhodných pneumatik, nicméně vzhledem k tomu, že za aplikací stojí Continental Barum, budete odkázání pouze na nabídku tohoto výrobce nejen pro osobní vozy, ale i auta 4×4 či VAN (a to včetně detailního popisu výhod jednotlivých dezénů).

 

Evropská Unie v listopadu roku 2012 zavedla nové štítky pro značení pneumatik. Štítek nabízí standardizované informace o spotřebě paliva, záběru na mokru nebo hluku. Sám jsem nevěděl, jak tyto štítky správně číst, v aplikaci jsem ale našel odpovědi a hned jsem zase o něco chytřejší. Pokud si pneumatiky nepřezouváte sami nebo potřebujete vyřešit nějakou závadu, přijde vám vhod záložka Servisy, která vám na mapě zobrazí nejbližší partnerské servisy včetně možnosti vyhledávání.

 

Autoři pro uživatele aplikace připravili jednoduchou hru, ve které můžete po správném zodpovězení otázek v šestiměsíčních kolech soutěžit o sadu pneumatik Continental v hodnotě 10 000 Kč a další drobné předměty.

Odkaz na App Store Odkaz na Google Play

Jak jsem již zmínil v úvodu, aplikace je (zdarma) dostupná pro zařízení s Androidem a iOS, verze pro systém Windows Phone zatím není k dispozici a její vydání se neplánuje. Je škoda, že není dostupná ještě verze s grafikou optimalizovanou pro tablety, jinak se ale jedná o velmi užitečného pomocníka, který může být zejména méně zdatným motoristům velmi užitečný.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku