TOPlist

Oppo R7 a R7 Plus jsou slušně vybavené žiletky: Větší nabízí zakřivený displej a čtečku otisků prstů

Čínské Oppo dnes představilo dva dobře vybavené telefony, které nabídnou atraktivní vzhled tvořený tenkými těly z hliníku. Větší z modelů navíc disponuje čtečkou otisků prstů a po stranách zakřiveným displejem.

 

Dnes se odehrála tisková konference společnosti Oppo, na níž byla představena dvojice již dříve odhalených telefonů R7 a R7 Plus. Novinky spolu sdílejí velkou část hardwarové výbavy a také lze u nich najít společné designové prvky, ačkoliv je na první pohled docela snadno rozeznáte. Oppo R7 má pětipalcový displej, tabletofon s přídomkem je pak osazen šestipalcovým displejem. V obou případech se jedná o Full HD IPS panel krytý sklem Gorilla Glass třetí generace.

  

Více je někdy méně: S čelní plochou umí lépe hospodařit větší Oppo R7 Plus 

Paradoxně v rámci svých kategorií bude subtilněji působit větší model, neboť v jeho případě se displej táhne až k samotným postranním okrajům, kde dochází k jeho zakřivení. O nějakém speciálním využití zakřivení se ale výrobce nezmiňuje. U většího kusu je užší i prostor pod a nad displejem, což bohužel odnesla kapacitní tlačítka. R7 je pod displejem má, R7 Plus na bradě svítí stříbrným logem výrobce a tlačítka jsou součástí displeje. Nad displejem se u obou telefonů usadila čelní kamerka s rozlišením 8 megapixelů a světelnosti f/2.4.

   
Oppo R7 

Na zadní straně hliníkových unibody těl obou přístrojů našla své místo čočka 13megapixelového fotoaparátu Sony Exmor IMX214 se světelností f/2.2. Fotoaparát Oppo R7 ostří fázově a dokáže osvítit scénu jednodiodovým bleskem, R7 Plus má ostření laserové a blesk tvoří diody rovnou dvě.

 

Záda většího modelu také okupuje čtečka otisků prstů, kterou R7 nenabízí. Rozměry a hmotnost vyjádřené čísly jsou následující: R7 měří 143 × 71 × 6,3 mm a váží 147 gramů; R7 Plus má rozměry 158 × 82 × 7,75 mm a hmotnost 203 gramů.

Pod kapotou obou telefonů tepe 64bitový procesor Qualcomm Snapdragon 615 s taktem 1,5 GHz pro každé z osmi jader, grafickou část obstarává čip Adreno 305. Operační paměť jsou v obou případech slušné 3 GB, rozdíly však hledejme ve velikosti vnitřního úložiště – Oppo R7 nabídne 16 GB, Oppo R7 Plus dvojnásobek. V obou případech je ale možné paměť navýšit microSD kartou do velikosti až 128 GB, v tomto případě však paměťová karta zabere místo sekundární SIM kartě.

   
Oppo R7 Plus 

Datová konektivita počítá i s podporou sítí LTE, Oppo chystá různé varianty svých telefonů pro různé světové oblasti, přičemž ta mezinárodní podporuje pásma 1,3,7,8 a TD-40. Tato nabídka nepokrývá frekvenci 800 MHz, kterou ale bude disponovat americká varianta; proto bude důležité při nákupu věnovat pozornost, pro jakou oblast je telefon určen a jaká pásma vlastně podporuje. Oppo se v tiskové zprávě, ani na svých stránkách nechlubí přítomností NFC čipu, za to však můžeme potvrdit podporu USB OTG.

 

Bývá zvykem, že čím větší úhlopříčka, tím větší kapacita baterie, a ani v případě Oppo tomu není jinak. V tenkém těle Oppo R7 se ukrývá baterie o kapacitě 2 320 mAh, Oppo R7 Plus si bere energii rovnou z 4 100mAh akumulátoru. V obou případech k nabíjení slouží přiložená nabíječka podporující technologii VOOC, díky níž je možné nabít telefony na 75 procent za pouhou půlhodinu.

  

Operačním systémem obou telefonů je nový ColorOS 2.1, u R7 je postaven na KitKatu, u R7 Plus na Androidu 5.1 Lollipop. Nová verze systému získala především nový vzhled, nabízí však i nové funkce jako automatické čištění systému během spaní či ovládání telefonu přizpůsobitelnými gesty. Systém má být optimalizován pro rychlejší spuštění a rychlejší načítání aplikací.

Novinky se začínají prodávat počínaje dnešním dnem na oficiálním obchodě Oppostyle.com, menší model stojí 2 499 RMB (10 tisíc korun bez DPH), za R7 Plus si Oppo řekne o 2 999 RMB (12 tisíc korun bez DPH). Telefony budou nabízeny ve stříbrné a zlaté barvě.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku