TOPlist

Není karta jako karta: Předplacené tarify vs. klasické přeplacenky

Předplacené tarify se mohou chovat podobně jako předplacené karty a označení operátora předplacená karta může znamenat i paušální tarif. Hybridní tarify a složitě nastavené služby zatemňují ceny, které uživatel v součtu zaplatí.

Od doby svého vzniku v roce 1994 jsou předplacené mobilní karty oblíbeny jak operátory díky rozšíření zákaznické báze a snížení nákladů oproti paušálním tarifům, tak uživateli. Na předplacenou kartu dosáhne každý, je obvykle anonymní a platí se jen za skutečně spotřebované služby. Podstatným faktorem obliby je jednoduchost a srozumitelnost předplacenek.

Předplacené karty pro mobilní volání ale začínají v ČR nabývat i složitějších podob. Rozmývají se rozdíly mezi předplacenou kartou a mobilním paušálním tarifem. Pro uživatele pak může být nejen obtížné rozpoznat, o jaký typ služby se jedná, ale také odhadnout, kolik za ni zaplatí.

Na druhé straně se objevují předplácené tarify, které se chovají jako předplacené karty, a měsíční platby, ať již pravidelné či občasné, nevyžadují, přestože jako předplacené karty označené nejsou. Společné je oběma skupinám jen předplácení telekomunikačních služeb. Karty nekarty začínají znepřehledňovat ceny a mohou výrazně ovlivnit vaši útratu. Ukažme si naše tvrzení na příkladech.

Situace 1: Předplacená karta je předplaceným paušálním tarifem

Mobilní operátor Vodafone začal od června nabízet nový tarif 100 minut volání, který zařadil mezi běžné předplacené karty.

 

Podle operátora jde o předplacenou kartu, podle nás o předplacený tarif bez povinného měsíčního paušálu. Aktivací tarifu totiž zaplatíte vždy paušál 252 Kč/měsíc. Pokud služby nedočerpáte, peníze propadnou, pokud přečerpáte, zaplatíte provoz navíc stejně jako u paušálu. U ostatních předplacených karet Vodafonu platíte jen za skutečnou spotřebu. 

Je snad kartou míněna SIM karta? Mohlo by to plynout z Podmínek služby „Limitovaná edice SIM karet 100 minut volání do všech sítí za 252,50 Kč“, která popisu tarifu 100 minut navíc odpovídá nejlépe. Na zmíněné SIM je totiž aktivován předplácený paušální tarif: „Koupí Balíčku za 250 Kč zákazník získá SIM kartu Vodafone z limitované edice s platební metodou dobíjení, kreditem 252 Kč a aktivovaným hlasovým balíčkem 100 minut volání do všech sítí (hlasový balíček Tarifů na míru) se slevou 50% na dobu 12 měsíců od…“.

To není všechno. Bez přímého dotazu nezjistíte, že pokud kredit schází a tarif 100 minut volání se neaktivuje, voláte za ceny jiného, Nulového tarifu s minutou za 6,55 Kč, zatímco po vyčerpání 100 minut za 5,03 Kč/min, jak je na webu Vodafonu uvedeno. Tarif se chová zcela netransparentně.

Situace 2: Předplacený tarif se chová jako předplacená karta

U předpláceného tarifu Tesco Mobile TARIF virtuální operátor vůbec nezmiňuje, že by šlo o předplacenou kartu. Přesto se tak tento tarif chová: neplatíte žádné pravidelné ani nepravidelné měsíční paušály, pouze za skutečnou spotřebu předem. Tarif je srozumitelný a jednoduchý stejně jako klasické předplacené karty.

 

Paušálem (předplaceným) je až Clubcard Balíček na měsíc, na který můžete z Tesco Mobile TARIFu přejit, a zase ho opustit. Obnovení tarifu probíhá při dostatečném kreditu automaticky stejně jako u “předplacené karty” 100 min volání Vodafonu, ale nekupujete zajíce v pytli.

Situace č. 3: Předplacený tarif někdy bez paušálu, někdy s paušálem

Virtuální operátor GoMobil na svém webu popisuje tarif Start (viz následující obrázek), který má mít měsíční paušál 0 Kč. Skutečnost uvedená v komentáři pod tím je taková, že pokud budete provolávat pravidelně např. jen 70 Kč/měsíc, zaplatíte po určité době 100 Kč/měsíc kvůli měsíčnímu paušálu 30 Kč vázanému na minimální objem plnění.

 

Příklady Vodafonu a GoMobilu ukazují na nesrozumitelnost a složitost tarifů pro běžné uživatele. Jednoduchost a přehlednost je předpokladem úspěšné služby, ale někteří operátoři se o tuto výhodu sami předem připravují. Každopádně využívají všech možností předplácených služeb, aby snížili své náklady.

Autor článku Vladimír Stuchlý
Vladimír Stuchlý

Kapitoly článku