TOPlist

Motorola se nám chce dostat pod kůži: Pracuje na chytrých pilulkách a digitálním tetování

Nadpis možná působí trochu šíleně, nicméně Motorola na konferenci D11 skutečně prezentovala možnosti tzv. chytrých pilulek a speciálního tetování, které bude možné využít k dočasné autentizaci uživatele.

Také si občas kladete otázku, kam spěje dnešní svět mobilní elektroniky? Částečnou odpověď na tuto myšlenku přinesl rozhovor se zástupci společnosti Motorola, který byl součástí konference D11. Už na základě představení projektu chytrých brýlí Google Glass je zřejmé, že výrobci se snaží svoje produkty co nejvíce začlenit do každodenních událostí našich životů. Zda se jedná o krok správným směrem či nikoliv, je samozřejmě otázka na každého z nás.

Projekty budoucnosti: Digitální tetování a chytré pilulky

Někdo může totiž nabývat dojmu, že tím přicházíme o valnou část našeho soukromí či že se můžeme stát obětmi nekalých úmyslů ze strany hackerů, kteří stále časteji projevují zájem o napadení uživatelů skrze chytrá zařízení. Ať už patříte mezi sympatizanty pokrokových technologií či nikoliv, jedno je již v tuto chvíli jisté. U chytrých brýlí a hodinek to zcela určitě neskončí. Viceprezidentka Motoroly Regina Dugen (dřívější pracovník agentury DARPA) pro technologickou divizi předvedla projekty, na kterých její podřízení v současné době usilovně pracují.

Prvním z nich je digitální tetování, které vydrží na uživatelově pokožce zhruba jeden týden. Jeho hlavním posláním je nahradit současná hesla, která využíváme ke klasické autentizaci do e-mailových schránek, smartphonů, nebo dokonce chráněných objektů. Pokud si nyní říkáte, že nic šílenějšího už snad nemůže přijít, tak jste na omylu. V rozhovoru totiž padla řeč i na „chytré pilulky“, které mají plnit obdobnou funkci.

V praxi by to mohlo fungovat tak, že společně s dávkou vitamínových tablet si ráno orálním způsobem aplikujete onu magickou pilulku, která po požití začne z těla vysílat osmnáctibitový signál, který bude fungovat jako váš osobní autentizační token. Zajímavě má Motorola vyřešené samotné napájení vysílače, který mají údajně pohánět žaludeční kyseliny.

Pokud nyní nevěřícně kroutíte hlavou a říkáte si, že oba projekty jsou předmětem vzdálené budoucnosti, tak vězte, že v nebližší době by mělo dojít k plnému schválení ze strany amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Další zdroje uvádí, že evropské regulační orgány jsou s tímto typem technologie již obeznámeny a nehrozí tak žádná legislativní bariéra. Ačkoliv termín komerčního nasazení je v tuto chvíli ve hvězdách, dá se očekávat, že nejdéle do několika let se dost možná setkáme s pilulkami nesoucí logo Googlu a Motoroly.

Na závěr je vhodné dodat, že stejně jako všechny technologie jsou i tyto primárně vyvíjeny pro ulehčení našich životů. Záměrem je vytěsnit zdlouhavé zadávání hesel, které nás neustále obtěžuje a především okrádá o drahocenný čas. Představa být sám sobě autentizačním prvkem je nesmírně vzrušující už z toho důvodu, že případná ztráta mobilního telefonu už nebude znamenat pohromu v podobě možného zneužití citlivých dat a informací. Každá mince má dvě strany a i zde leží otázka bezpečnostních problémů. Stále horká je i situace okolo Googlu, který je kritizován za nepříliš průhledný sběr dat od svých uživatelů. Je nutné si proto uvědomit, že případným “očipováním” ztratíme jednu z posledních bariér chránící naše soukromí.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku