TOPlist

MasterCard chce zjednodušit online platby. Pomoci má lepší systém ověřování Identity Check

Společnost MasterCard dnes představila Identity Check. Jedná se o sadu technologických řešení, která využívají pokročilý systém autentifikace spotřebitele a zjednodušují průběh nejen mobilního nakupování.

Společnost MasterCard dnes představila nový způsob ověřování identity, který má v budoucnu zjednodušit online nakupování nejen na počítačích, ale především na mobilních zařízeních. Cílem je usnadnit vyplňování formulářů s doručovacími a platebními údaji při nákupech s větším důrazem na samotnou bezpečnost celého procesu. Ověření totožnosti systémem MasterCard Identity Check funguje pomocí biometrických údajů v podobě otisku prstu držitele karty a zasláním jednorázového SMS hesla.

Použití technologií a dat se podle zástupců společnosti přesune od spoléhání se na to, co spotřebitel zná (heslo), směrem k tomu, co používá (například smartphone) a čím je (biometrické údaje). Stovky držitelů karet v Nizozemsku začaly platbu skrze biometrické údaje používat již minulý měsíc a podobný testovací proces probíhá i v USA. Americké finanční instituce se budou moci do systému MasterCard Identity Check zapojit v polovině roku 2016 a s celosvětovou expanzí systému se počítá v roce 2017. V budoucnu by se při autentifikaci mohlo využívat také ověření skrze fotoaparát či prostřednictvím tepu uživatele – v laboratořích MasterCard tyto metody nyní aktivně testují.

Zájem o novou generaci ověřování totožnosti byl potvrzen i spotřebiteli v nedávném celosvětovém průzkumu. Podle průzkumu společnosti MasterCard zapomene 53 % nakupujících svá důležitá hesla minimálně jednou týdne a kvůli jejich obnově ztratí více než deset minut.

Výsledkem je, že více než třetina lidí proces online nákup úplně zruší, zatímco šest lidí z deseti uvádí, že kvůli obnově hesla například nestihlo koupit lístek na rychle vyprodaný koncert. Více než polovina dotázaných by zároveň uvítala možnost nahradit heslo něčím pohodlnějším, co by zajišťovalo stejnou úroveň ochrany.

Na tiskové konferenci MasterCard jsme vyzkoušeli platbu skrze Apple Pay. Zatím ale nevíme, kdy bychom se mohli dočkat spuštění v České republice – rozhodnutí je totiž plně v režii Applu, který se nejprve musí dohodnout s bankami. Podrobnosti o Apple Pay a dalších novinkách od MasterCard, které dnes byly na konferenci představeny, vám přineseme v samosatném článku.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku