TOPlist

Speciální vozy Nokia křižují Českou republiku, získávají data pro 3D náhled v HERE mapách

Nokia ve spolupráci se svou dceřinou společností HERE zahájila tento měsíc mapování České republiky. Podklady, které získá, budou sloužit pro tvorbu nejdetailnějších světových map. Speciálně vybavená HERE TRUE vozidla využívají k obrazové dokumentaci ulic a zachycení prostoru ve 3D nejmodernější současné technologie. Díky tomu budou mapy uživatelům poskytovat veškeré možné informace ke snadné orientaci v okolí. V nadcházejících týdnech budou HERE TRUE vozidla projíždět ulicemi největších českých měst – kromě hlavního města Prahy se vypraví také do Brna, Olomouce nebo Ostravy. Zmapovány budou také některé významné silniční tahy v zemi. 

Celý proces snímaní je zcela plynulý a nijak nenaruší běžný provoz. Vozidla jsou zřetelně označena logem HERE a vybavena několika kamerami s 3D a panoramatickým záznamem. Při snímkování zároveň shromažďují důležité datové body, snímky významných komunikací a oblastí s množstvím užitečných míst, jako jsou obchody, čerpací stanice nebo restaurace. 

Samozřejmostí je maximální respekt k ochraně soukromí. Proto jsou snímky zaznamenané společností Nokia ukládány přímo ve vozidle a teprve později v zašifrované formě převáděny na bezpečné datové uložiště. Zde se data zpracují s pomocí špičkového softwaru a pokročilých algoritmů, díky kterým dojde k rozmazání detekovaných tváří a poznávacích značek vozidel. Teprve poté se snímky uveřejňují. Pokud nejsou citlivé informace ve snímku správně detekovány, Nokia komukoli jednoduše umožňuje snímek nahlásit. Stačí jej otevřít na webu a kliknout na odkaz „Report Image“ v levém dolním rohu mapy.

Po Googlu a Seznamu tedy Nokia bude další, kdo bude speciálně upravenými automobily mapovat Českou republiku. A když už jsme u toho snímání – povedlo se vám v minulosti dostat do záběru a zvěčnit svou podobu v Google Mapách, nebo mapách od Seznamu? A budete se snažit ulovit vozítko od Nokie, abyste svůj digitální otisk zanechali i v HERE mapách? ? :)

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku