TOPlist

Revoluce v napájení: Díky kevlaru budou smartphony ještě tenčí a nabídnou větší výdrž

Aktuální smartphony disponují výkonnými procesory a jsou stále tenčí, nicméně jedna z oblastí výbavy zůstává již delší dobu neměnná. Jak správně tušíte, jedná se o kapacitu integrovaných akumulátorů, která příliš nekoresponduje se současnými nároky. Výdrž současných zařízení počítáme v lepších případech na desítky hodin, což nás nutí neustále hledat zdroj elektrické energie. Na odstranění těchto pomyslných okovů pracuje řada vědeckých týmů po celém světě, přičemž největší naděje se vkládají do týmu z University of Michigan.

 

Zdejší pracovníci přišli s myšlenkou využít kevlarové membrány izolující elektrody v Li-Ion akumulátorech. To v praxi vede k lepší materiálové stabilitě a především k navýšení kapacity při zachování dimenzionálních proporcí. Technologie kevlarových nanomembrán dá zařízením menší šanci ke zkratu či vzniku požáru a zároveň dovolí uložit podstatně více energie do stejného objemu. Díky tomu se můžeme těšit na ještě tenčí smartphony, než na jaké jsme doposud zvyklí.

   

Hromadná výroba materiálu je naplánována na druhou polovinu příštího roku, což je jistě pozitivní zpráva. O zajímavém potenciálu též hovoří fakt, že přibližně třicet výrobců výpočetní elektroniky již projevilo o tuto technologii zájem. Pokud vše půjde podle plánu, chytré telefony s novou generací Li-Ion akumulátorů se na trhu objeví v posledním čtvrtletí roku 2017.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku