TOPlist

Google postaví v Mountain View futuristický kampus: Příroda na prvním místě

Když může Apple, tak proč ne Google? Ne, nyní se nebavíme o telefonech, tabletech, hodinkách nebo o obchodech aplikací, ale o vznikajícím kruhovém sídle Apple nazývaném Spaceship, tedy vesmírná loď. Stavba v Cupertinu pro 13 tisíc zaměstnanců má být otevřena na konci příštího roku, do té doby by se rovněž mohly zakousnout stavební stroje do půdy v Mountain View pro stavbu nového futuristického kampusu Google.

  

Ten právě představil Google na svém blogu, komplexu mají ustoupit čtyři existující kancelářské budovy, na jejichž místě má vzniknout projekt, který si klade za cíl přehodnotit práci v kancelářských prostorách. Má se jednat o vůbec první kancelářské budovy, které Google začne stavět od nuly, za jejich návrhem stojí architekti Bjarke Ingels a Thomas Heatherwick.

Hlavní myšlenkou je oprostit se od tradičních betonových budov a vytvořit struktury lehkých bloků, které bude možné v budoucnu jednoduše přetvářet do jiných tvarů. Každý komplex těchto bloků bude zastřešen velkou průhlednou kopulí, která bude propouštět vzduch i světlo, přičemž uvnitř bude možné upravovat klimatické podmínky.

    
   
   

Struktury, uvnitř kterých budou nejen kanceláře, ale i obchody, tělocvičny, restaurace apod., budou protkány sítí chodníků a cyklostezek, přičemž maximální důraz bude kladen na smazání rozdílů mezi budovou a přírodou, samozřejmost je pak napojení na obnovitelné zdroje energie. O tom, kdy se začne nové sídlo Google stavět, ale prozatím řeč nepadla. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku