TOPlist

Známe ceny a hardwarové požadavky Windows 10: O některé aplikace při upgradu přijdete

Microsoft zveřejnil informace, které je vhodné před červencovým upgradem na Windows 10 vědět. Podívejte se s námi na minimální požadavky, matici upgradu jednotlivých verzí a také na seznam funkcí, které by vám po aktualizaci mohly chybět.

 

Microsoft včera zveřejnil datum uvolnění Windows 10 a zároveň umožnil uživatelům Windows 7 a 8.1 provést registraci k upgradu, který proběhne 29. července. Pro zrychlení aktualizačního procesu budou ještě před tímto datem na zařízení zaregistrovaných zájemců staženy vybrané instalační soubory, k samotné aktualizaci ale dojde až 29. července, kdy bude kód finální. Samotná aktualizace má trvat na novějších zařízeních 20 minut, na starších může doba instalace překročit hodinu.

  

Jakou edici dostanu? Utáhne to moje zařízení? 

Pokud si nejste jistí, kterou z nedávno představených edicí Windows 10 dostanete, podívejte se do následující tabulky.

  

Systém Windows 8 bude zapotřebí nejprve aktualizovat na Windows 8.1 a až posléze na Windows 10, Windows 7 bude nutné opatřit aktualizačním balíčkem Service Pack 1. Uživatelům Home edicí bude aktualizace nainstalována automaticky, verze Pro a Enterprise dostanou možnost aktualizaci odložit. Windows 10 si budou moci stáhnout i uživatelé nelegálních kopií, aktualizace ale neznamená legalizace a nelegálně opatřená Windows budou opatřena vodoznakem na ploše. 

Microsoft rovněž zveřejnil požadavky na hardware, na němž bude možné Windows 10 provozovat:

  • Procesor: Minimálně o taktu 1 GHz
  • RAM: 1 GB pro 32-bitovou verzi systému, 2 GB pro 64-bitovou verzi
  • Úložiště: 16 GB pro 32-bitovou verzi systému, 20 GB pro 64-bitovou verzi
  • Grafická karta: S podporou DirectX 9 a novější s ovladačem WDDM 1.0
  • Rozlišení displeje: 1024 × 600 pixelů

Kompletní hardwarové požadavky naleznete na stránkách Microsoftu.  

Windows Media Center a miniaplikace na plochu budou odstraněny

Nově vypuštěná aplikace “Stáhnout si Windows 10” zkontroluje nejen, zda vaše zařízení splňuje minimální hardwarové požadavky, ale rovněž upozorní na nekompatibilitu některých nainstalovaných aplikací. Na výběr pak bude, zda aplikaci v systému i přes nekompatibilitu ponechat, či při upgradu odinstalovat. V případě antivirového programu dojde k automatické instalaci nejnovější verze (pokud to licenční podmínky umožňují) se zachovaným nastavením. Pokud nemáte licenci na antivirový program zakoupenou, bude Windows 10 chránit Windows Defender.

 

Microsoft rovněž upozorňuje na funkce, o které uživatelé Windows 7 a 8.1 po upgradu přijdou. Bez náhrady bude odstraněna multimediální aplikace Windows Media Center a systém přijde o schopnost přehrávat nativně filmy na DVD, k tomu bude zapotřebí použít aplikace třetích stran, či počkat na přislíbenou budoucí podporu. Uživatelé Windows 7 navíc přijdou o miniaplikace pro plochu.

 
Místo miniaplikací by v budoucnu měly přijít interaktivní dlaždice

Zapomenout musíme na klasické hry Windows pro plochu (Karetní hry či Hledání min), zájemci dostanou možnost stáhnout si jejich univerzální protějšky z Windows Store. Odstraněna bude také stávající aplikace OneDrive z balíku Windows Live Essentials, nahradí ji nativní řešení zabudované do systému. Odebrány také mohou být vybrané aplikace od výrobců zařízení.

 
Solitaire už jen jako univerzální aplikace 

Na Cortanu a Xbox Music/Video musíme prozatím zapomenout

Vybrané funkce Windows 10 budou fungovat pouze ve vybraných regionech či budu vyžadovat speciální hardware:

  • Personální asistenka Cortana bude lokalizována do angličtiny (americké a britské), čínštiny, francouzštiny, italštiny, němčiny a španělštiny
  • V našich končinách si neužijeme ani služeb Xbox Music a Xbox Video
  • Funkce Windows Hello bude vyžadovat speciální infračervenou kameru pro rozpoznání tváře nebo oční duhovky či čtečku otisků prstů podporující Windows Biometric Framework
  • Hybridní prostředí Continuum bude přepínáno automaticky pouze na zařízeních 2 v 1, která disponují indikátory GPIO. Continuum bude k dispozici ve všech edicích Windows 10
  • Vybrané funkce budou vyžadovat účet u Microsoftu 

Upgrade je zdarma, ale kolik bude stát nová licence?

Microsoft také konečně prolomil mlčení ohledně ceny systému při nákupu, ačkoliv zatím známe pouze americké ceny OEM licencí. Windows 10 Home přijdou na 119 dolarů (3 000 Kč bez DPH), verze Pro bude stát 199 dolarů (5 000 Kč bez DPH). V případě přechodu z Home na Pro si připlatíte 99 dolarů (2 500 Kč bez DPH). Za tyto ceny bude zřejmě možné provést upgrade po skončení ročního období, po které bude systém nabízen majitelům licencí Windows 7 a 8.1 zdarma. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku