TOPlist

Oficiálně: Windows 10 běží na 200 milionech zařízení, v prosinci v nich lidé strávili 11 miliard hodin

Na sklonku roku přišla neoficiální informace o tom, že Windows 10 běží na více než 200 milionech zařízení, nyní tuto zprávu potvrzuje sám Microsoft a přidává další zajímavé statistické údaje.  

 

Adopce Windows 10 byla o 140 procent rychlejší než přijetí Windows 7 a o 400 procent překonala Windows 8. Největší nárůst Microsoft zaznamenal okamžitě po vypuštění systému 29. července, boom ale přišel také po černém pátku (27. 11. 2015), od kdy Microsoftu přibylo dalších 80 milionů uživatelů. Svůj podíl na tom měla jistě aktualizace herní konzole Xbox a dalších zařízení, která se do oněch 200 milionů rovněž započítávají. Microsoft se rovněž pochlubil, že v prosinci strávili uživatelé v „desítkách“ celkem 11 miliard hodin, z toho:

  • 742 milionů hodin lidé strávili v internetovém prohlížeči Edge
  • položili Cortaně 2,5 miliardy otázek
  • provedli o 30% procent více hledání přes Bing než v předchozích verzích Windows
  • prohlédli si 82 miliard fotografií v aplikaci Fotky
  • strávili 4 miliardy hodin hraním her a streamovali 6,6 milion hodin z Xboxu do PC 

Microsoft se také pochlubil statistikou Windows Store, do nějž přibyla spousta univerzálních aplikací a her (např. Netflix, Pandora, Shazam, Twitter, Uber, Wall Street Journal, World of Tanks, Minecraft: Story Mode apod.). Počet placených transakcí z Windows Store se s příchodem Windows 10 zdvojnásobil, v prosinci se průměrný výdělek přepočtený na jedno zařízení oproti Windows 8 zvýšil 4,5×. V prosinci také Store zaznamenal 60 procent zákazníků, kteří poprvé utratili ve Store nějaké peníze. Nejlépe prodávanou hrou je Minecraft. 

  

Podle nedávných statistik společnosti Net Aplications běží Windows 10 aktuálně na každém desátém počítači na planetě, k herní platformě Steam dokonce přistupuje z Windows 10 třetina uživatelů.

 

Microsoftu se prozatím daří plnit cíl mít Windows 10 do 3 let od uvedení na trh na miliardě zařízení, byť se dá předpokládat, že největší růst již má tento systém za sebou. Do letošního července však má ještě spousta uživatelů možnost povýšit svá Windows 7 a 8.1 na Windows 10 zdarma. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku