TOPlist

Sway: Microsoft vypustil nástroj pro tvorbu interaktivních prezentací do ostrého provozu

Před deseti měsíci představil Microsoft novou službu pro snadnou tvorbu a sdílení interaktivních webových prezentací s názvem Sway. Tu nejprve představovala webová aplikace, jejíž použití se omezovalo na pár účastníků testovacího programu, poté se možnost testování otevřela široké veřejnosti a Microsoft vydal aplikaci pro iOS. Nyní Microsoft Sway opouští status preview a dostává aplikaci pro Windows 10.

  

Sway svojí zelenou ikonou naznačuje příslušnost ke kancelářskému balíku Office, je to však samostatná aplikace, která může nahánět strach PowerPointu. Umí vytvářet jak klasické „slajdové“, tak dynamické prezentace ve scrollovatelném horizontálním či vertikálním pásu. Jednotlivé Swaye mohou být prošpikovány spoustou animací a interaktivních prvků. 

Prezentace Sway může vypadat například takto

Text, obrázek, video či zvuk v prezentaci dnes již nikoho nedojme, do Swayů lze vkládat i tweety, fotografie z propojeného Facebooku, videa z YouTube, poznámky z OneNote, html kódy, mapy, či právě pořízená videa a fotografie skrze aplikaci fotoaparátu. Každému vloženému prvku lze nastavit důležitost či vybrat pozici v prezentaci. K dispozici je i spousta témat, která lze navíc upravovat.

    

Důležitou součástí interaktivních prezentací Sway je možnost jejich rychlého sdílení. Vytvořené Swaye se průběžně ukládají do služby sway.com, odkud k nim lze přistupovat jak v rámci aplikací Sway, tak v rámci webového rozhraní, které nabízí stejné funkce.

Prezentace je možné sdílet do služby docs.com, na sociální sítě (Facebook, Twitter, Google+, Yammer…), na webové stránky pomocí html kódu, či pouhým odkazem. Aplikaci Sway pro Windows 10 si můžete stáhnout zde, aplikaci pro iOS z odkazu níže, obě jsou zdarma a v češtině. V příštích měsících přijde i verze pro Android a Windows 10 Mobile.

Odkaz na App Store

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku