TOPlist

Asus Zenfone 2 dokáže plynule spustit Windows 7 a údajně zvládne i Windows 10

Komunita XDA fóra se proslavila zejména „kuchtěním“ neoficiálních ROM pro mobilní zařízení a také rozličnými pokusy s operačními systémy na zařízeních, pro která nejsou určeny (včetně hodinek). Poslední úspěšný pokus byl proveden na telefonu Asus ZenFone 2, na němž se podařilo zprovoznit počítačová Windows 7, a co víc – systém fungoval naprosto plynule a stabilně, dokonce včetně zvuku.

  

Ono se vlastně není ani čemu divit, Asus Zenfone 2 disponuje téměř počítačovou konfigurací – pohání jej procesor Intel Atom a 4 GB operační paměti jsou zcela dostačující. Systém neomezuje ani velikost vnitřní paměti či Full HD zobrazovač. Pochopitelně krkolomnější je instalace samotného systému, která vyžaduje odemknutí boatloaderu, flashování specifického kernelu, vytváření oddílů na paměťové kartě a také mnoho práce v příkazovém řádku. Pokud je však dodržen postup, který najdete v tomto vlákně XDA fóra, nemělo by při instalaci dojít k žádným potížím. Windows 7 pak na telefonu běží jako virtuální systém spouštěný z Androidu.

Podle uživatele ycavan, který s touto metodou přišel, by neměl být problém spustit na Zenfone 2 Windows 8.1 či chystané Windows 10. Pochopitelně ve všech případech je ovládání desktopového systému na 5,5″ displeji poměrně krkolomné, ale to je až poslední věc, která komunitu XDA zajímá, důležité je dokázat, že to jde. Pokud se však do podobných pokusů pustíte, mějte na paměti, že vše provádíte na vlastní nebezpečí a SMARTmania.cz ani autor článku neručí za případné škody, které mohou na vašem zařízení vzniknout.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku